Is het mogelijk om taarten te bakken met convectie?

Het hele huis ruikt naar versgebakken taart! Voordat de cake het bord bereikt, moet deze worden gebakken. Vaak is de receptinformatie onvolledig: Met circulerende lucht? Alleen met topwarmte? Met top-bottom warmte? Om je te helpen je weg te vinden in de jungle van oveninstellingen, hebben we de beste tips en informatie voor je verzameld.

Wat betekent circulerende lucht?

Bijna elke moderne kachel heeft de circulerende luchtfunctie, herkenbaar aan het kleine propellersymbool op de ovenstand. Convectie betekent dat de lucht in de oven wordt verplaatst – en dit heeft invloed op de warmteverdeling. Bij boven- en onderwarmte wordt de temperatuur opgewekt door verwarming van boven en onder. De circulerende lucht verdeelt de warmte gelijkmatig in de oven.

Sponge cake, sponge cake bases en gistdeeg

De gelijkmatige warmteverdeling door circulerende lucht is ideaal voor cakedeeg dat bestaat uit een homogene massa, d.w.z. geen vullingen bevat. De circulerende lucht zorgt ervoor dat de cake van alle kanten gelijkmatige warmte krijgt. Bananenbrood of heerlijke muffins met bessenvulling kunnen ook goed gebakken worden met convectie. Biscuit werkt bijzonder goed met circulerende lucht. Gistdeeg kan bakken met convectie – maar werkt niet. Tijdens de stijgende fases is bodemwarmte bij 50°C een goede keuze.

Temperatuur

Convectie heeft meestal minder warmte nodig! Als je recept niet duidelijk convectie aangeeft, trek dan ongeveer 20°C af als je met convectie wilt bakken! De betere warmteverdeling zorgt voor een gelijkmatige warmte, maar kan ook je taart uitdrogen. Daarom is het beter om te beginnen met een lage temperatuur, daarna kun je altijd verhogen.

Lees ook:   Smeg mini waterkokers

Welke taarten werken beter met boven-/onderwarmte?

Wanneer je een cake bakt die uit verschillende componenten bestaat of een opvallende rand moet hebben, is circulerende lucht minder geschikt. Kwarkvullingen, bakbestendige puddingcrème of een fruitpuree, die zou moeten stagneren, slagen beter met boven/ onderwarmte, omdat meestal een stevig oppervlak moet worden gebakken, waarop een halfvaste coating zit.

Bak met convectie en zet het vuur aan

Voor klassieke cheesecakes of tartes kun je beginnen met circulerende lucht, maar de laatste 10 minuten overschakelen naar bodemwarmte. Anders wordt de cake snel bruin van bovenaf. Precies andersom kun je het doen met taarten met meringuekap: eerst lucht laten circuleren, dan topwarmte om de meringue bruin te maken.