Groenten goed invriezen

Het invriezen van groenten is een klassieke manier van conserveren die al vele jaren wordt gebruikt. Door een lange opslag in het groentecompartiment of in de voorraadkast gaan vitamines en voedingsstoffen bijna altijd verloren. Dit komt omdat de ingrediënten van de groente gevoelig zijn voor licht en warmte. Voor het invriezen moeten de groenten dienovereenkomstig worden bereid. Ook de juiste container speelt een belangrijke rol.

Groenten kunnen rauw, geblancheerd of gekookt worden ingevroren

De groenten moeten worden bereid om in te vriezen. Groenten van de markt of uit de levensmiddelenhandel moeten zeker grondig worden gewassen en vervolgens worden geplet. De meeste groenten kunnen echter niet rauw worden ingevroren. Groenten zoals selderij, spinazie of witte kool moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Na het blancheren moeten de groenten kort worden geblust in ijswater. Door te blussen wordt het kookproces direct gestopt en behouden de groenten hun frisse kleur. Boerenkool, rode biet of rode kool moet altijd worden ingevroren, alleen gekookt klaar. Mierikswortel, uien, paprika’s of wortels kunnen worden geplet en ingevroren zonder te koken of te blancheren. Gekookte of geblancheerde groenten mogen niet worden ingevroren totdat ze zijn afgekoeld tot kamertemperatuur. Dit voorkomt ijsvorming op de groenten en bespaart natuurlijk ook energie.

Groenten worden idealiter ingevroren in kleine porties

Groenten in kleine porties invriezen

Groenten in kleine porties invriezen

De handel biedt verschillende containers voor het invriezen van groenten. Heel klassiek zijn plastic zakjes die worden afgesloten met een metalen of plastic clip. Als u thuis een groter vriesvak of zelfs een vriezer hebt, kunt u speciale plastic kommen gebruiken om in te vriezen. De kommen zijn voorzien van deksels en kunnen daardoor eenvoudig gestapeld worden. De kommen zijn verkrijgbaar voor eenpersoons- of gezinshuishoudens in verschillende maten. De meeste containers kunnen ook eenvoudig worden geëtiketteerd, zodat u altijd weet wat erin zit. Het maakt niet uit of u plastic zakken of plastic kommen gebruikt om in te vriezen, de hoeveelheid moet altijd in aanmerking worden genomen. Kleinere porties bevriezen sneller. Het is ook een voordeel als de groenten na het koken of blancheren droog worden gedept op een keukenpapier of -handdoek. Idealiter moet de lucht uit de kommen en zakken worden afgevoerd. Dit bespaart ruimte en de groenten blijven langer vers, zelfs als ze bevroren zijn. Voor het koken wordt de diepvries eenvoudig aan de pot of pan toegevoegd.

Lees ook:   Coronapandemie: keuken plannen en kopen tijdens lockdown

Sommige groenten mogen alleen vers worden verwerkt

Er zijn echter ook groenten die niet per se ingevroren hoeven te worden. Denk hierbij aan komkommers, tomaten, radijsjes of verse sla. Omdat deze groenten veel water bevatten, worden ze na het ontdooien zacht en papperig. Deze variëteiten mogen alleen gekoeld en vers worden verwerkt. Om ervoor te zorgen dat je nog zo lang mogelijk van deze groenten kunt genieten, raden we aan om ze in het juiste groentecompartiment in de koelkast te bewaren.

koelkast met eigen klimaatzones voor groenten en fruit - voor langere versheid; Foto: Liebherr

Koelkast met eigen klimaatzones voor groenten en fruit – voor langere versheid; Foto: Liebherr

Bij Liebherr vindt u uw eigen BioFresh koelkasten met een nulgradenzone, die ervoor zorgen dat het voedsel bijzonder lang vers blijft.  Liebherr’s gepatenteerde BioFresh-technologie helpt om gevoelige voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, maar ook zuivel-, vlees- en worstproducten en vis langer vers te houden. De groenten kun je het beste bewaren in de Liebherr HydroSafe. De hoge luchtvochtigheid van de HydroSafe stage is perfect voor het bewaren van verse groenten en fruit, die van nature veel water bevatten en daardoor bijzonder comfortabel aanvoelen in een vochtige, koele omgeving.

Meer informatie over Liebherr BioFresh