Hoeveel graden pizza in de oven?

Een heerlijke pizza moet niet alleen overtuigen met zijn topping, maar moet idealiter ook lekker knapperig zijn. Om dit echt te laten werken, hangt het af van de juiste baktemperatuur. De kachel moet dus zo goed mogelijk worden verwarmd om een perfect resultaat te bereiken. Het is ook de moeite waard om te investeren in een pizzasteen.

Hoe wordt de pizza lekker en knapperig?

Bij het bakken van pizza is het motto eigenlijk hoe heter hoe beter. Gastronomische pizzaovens halen immers niet voor niets temperaturen van 500 graden en meer. In de oven thuis daarentegen moeten pizzaliefhebbers meestal tevreden zijn met lagere temperaturen. Meestal eindigt dit bij 220 tot 300 graden. Hier valt echter ook veel mee te bereiken.

Als u vertrouwt op boven- en onderwarmte, moet u uw oven eerst uitgebreid voorverwarmen voor het bakken van een pizza. De temperatuur moet minstens 250 graden zijn of het equivalente maximum van de oven. De aanbevolen baktijd bij deze temperaturen ligt tussen de 12 en 15 minuten. Hier hangt het altijd af van wat en hoe sterk de pizza is gegarneerd. In de meeste gevallen betekent meer topping ook een paar minuten meer baktijd.

Als alternatief voor boven- en onderwarmte kan een pizza ook in de oven worden gebakken met Umlauft. In dit geval moet het een temperatuur van minstens 230 graden zijn om een knapperig en smakelijk resultaat te bereiken. Ondanks de lagere temperatuur ligt de baktijd echter op een vergelijkbaar niveau als die van de boven- en onderwarmte.

Pizza bakken met een pizzasteen

Om het pizzaresultaat in de thuisoven te verbeteren, is het de moeite waard om te investeren in een pizzasteen. Pizzastenen absorberen de warmte in de oven, slaan deze op en geven deze vervolgens direct af aan de pizza. Dit helpt de grond bijzonder knapperig te worden. De voorwaarde voor succesvol pizza bakken met een pizzasteen is uitgebreid voorverwarmen. Een steen moet bijvoorbeeld ongeveer 20 tot 30 minuten worden voorverwarmd voordat het eigenlijke pizzabakken begint.

Lees ook:   Recept voor Franse Hele Kip uit de Airfryer

Voorverwarmen en het feit dat de pizzabodem direct op de pizzasteen wordt gebakken en niet in een bakplaat verkort ook de baktijd. Zo is de pizza met deze bakvariant na 8 tot 10 minuten klaar om te serveren.