Het energielabel krijgt een make-over! Vanaf 1 maart 2021 is er geen A+, A++ of A+++ meer!
Toestellen worden nu ingedeeld van A tot G in plaats van de oude indeling, die ging van A+++ tot D of zelfs G.
Wat zijn de ins en outs van deze nieuwe maatregel en wat betekent hij voor u? Na tien uur onderzoek en zorgvuldig graven, zijn we klaar om u alles te vertellen wat u moet weten over dit nieuwe energiebeoordelingssysteem.
Het energielabel krijgt een make-over! Vanaf 1 maart 2021 is er geen A+, A++ of A+++ meer!
Toestellen worden nu ingedeeld van A tot G in plaats van de oude indeling, die ging van A+++ tot D of zelfs G.
Wat zijn de ins en outs van deze nieuwe maatregel en wat betekent hij voor u? Na tien uur onderzoek en zorgvuldig graven, zijn we klaar om u alles te vertellen wat u moet weten over dit nieuwe energiebeoordelingssysteem.
De overschakeling van het oude naar het nieuwe energielabel zal op korte en lange termijn een aanzienlijke impact hebben op ons dagelijks leven. Van groener energie- en waterbeheer tot lagere facturen en een gezonder milieu: de inzet van deze nieuwe voorschriften is enorm en het overwegen waard.
Waarom was het nodig om die stap te nemen? Wat zal het veranderen in ons leven en onze gewoonten? We hebben het onderwerp voor u uitgesplitst!
Voorbeeld van een nieuw formaat energie-etiket voor een koelkast/diepvriezer:
- De QR Code, voor meer informatie
- De naam van het merk en het model in kwestie
- De energieklasse, van A tot G
- De inhoud in L van het vriesvak
- De inhoud in L van de koelruimte
- Geluidsniveau en klasse
Waarom een nieuw energielabel?
Het energielabel is een blad dat bedoeld is om de consument te informeren over de kenmerken van een apparaat (huishoudelijke apparaten, elektrische toestellen of gloeilampen), met name de energieprestaties. Het doel? Om hen in staat te stellen te bepalen of het apparaat (in het algemeen huishoudelijke apparaten) dat zij wensen aan te schaffen zuinig is in termen van elektriciteits- en/of waterverbruik…
Sinds de invoering van het energielabel door de Europese Unie in de jaren negentig worden producten beoordeeld op een schaal van A tot G. In de loop van de tijd hebben echter steeds meer apparaten een technologische innovatie ondergaan die de A-klasse overstijgt. Dit heeft geleid tot de toevoeging van 3 nieuwe klassen A+, A++ en A+++.
Zo verbruiken koelkasten, diepvriezers en gecombineerde toestellen met het label A+++ gemiddeld 70% minder elektriciteit dan toestellen met dezelfde opties maar met het label A+.
Evenzo hebben de zuinigste vaatwassers het label A+++ en verbruiken ze gemiddeld 40% minder elektriciteit dan apparaten met het label A+. En zelfs voor wasdrogers, die bekend staan als zeer energie-intensief, verbruikt een toestel met A++-rating ongeveer de helft minder dan een droger met A-classificatie.
Het probleem is dat deze ingewikkelder indeling uiteindelijk tot verwarring bij de consument heeft geleid, die in de loop der jaren verdwaald is geraakt in het doolhof van een minder efficiënt en minder transparant energie-etiket.
Om het voor de consument begrijpelijker te maken en de fabrikanten aan te moedigen vindingrijker te zijn bij het aanbieden van steeds milieuvriendelijker apparaten, heeft de Europese Unie besloten het energie-etiketteringssysteem te actualiseren.
Volgens de statistieken van de EU zouden huishoudens gemiddeld 150 euro per jaar kunnen besparen door over te schakelen op energie-efficiëntere toestellen. Fabrikanten van meer energie-efficiënte producten zouden ook een concurrentievoordeel kunnen behalen. Dit moet een aanzienlijke bijdrage leveren tot de verwezenlijking van de energie-efficiëntiedoelstellingen van de EU tegen 2030.
Een ander doel van het herziene energiekeurmerk is het potentieel om de uitstoot van kooldioxide met 46 miljoen ton te verminderen en het water- en elektriciteitsverbruik in huishoudens aanzienlijk terug te dringen. Kortom, deze nieuwe energieclassificatie zou zowel goed moeten zijn voor de portemonnee als voor het milieu.
Op welke apparaten zijn de nieuwe maatregelen van toepassing?
Het nieuwe energie-etiketteringssysteem bestrijkt vijf categorieën apparaten. Concreet zullen de nieuwe maatregelen gevolgen hebben voor uw dagelijkse apparaten, zoals
- Eerste categorie: koelkasten, diepvriezers, wijnbewaarkasten
- Tweede categorie: vaatwassers
- Derde categorie: wasmachines (wasmachines), zowel conventionele als droogmachines
- Vierde categorie: televisies, monitoren en andere digital signage-apparatuur
- Vijfde categorie: gloeilampen en LED’s.
Airconditioners, wasdrogers en stofzuigers worden in 2022 uitgefaseerd!
Het nieuwe etiket zal vanaf 1 maart 2021 verplicht zijn voor de eerste vier categorieën van apparaten, terwijl het vanaf 1 september 2021 verplicht zal zijn voor gloeilampen en leds. De nieuwe etiketteringswet treedt echter pas vanaf 2022 in werking voor airconditioners, droogtrommels, stofzuigers en waterverwarmers.
Wat is er speciaal aan het nieuwe label?
De klassen A+, A++ en A+++, die vroeger een garantie waren voor een redelijker energieverbruik, verdwijnen ten voordele van een meer leesbare en uniforme schaal van A tot G.
Het meest bekende deel van het energie-etiket, de gekleurde schaal met letters, blijft echter hetzelfde (van donkergroen naar rood). Donkergroen voor apparaten met een beoordeling A+++ (de meest energie-efficiënte) op het oude etiket en een beoordeling B of C op het nieuwe etiket. Rood voor apparaten met de classificatie D tot G (de meest energie-intensieve) op het oude energie-etiket en met de classificatie G op het nieuwe etiket.
Geen enkel thans beschikbaar product zal echter aanspraak kunnen maken op een A-waardering, aangezien het de bedoeling is de technologische vooruitgang te stimuleren en te bevorderen. Na het eerste herontwerp moet de frequentie van de volgende herontwerpen worden bepaald door het percentage producten dat in de hoogste klassen wordt verkocht, aldus het officiële EU-tijdschrift.
Naarmate nieuwe test- en berekeningsmethoden worden goedgekeurd, zal klasse A in een later stadium beschikbaar komen, afhankelijk van de technische vooruitgang. Aangezien de berekenings- en testmethoden zijn aangescherpt en er een aanzienlijke marge is ingebouwd voor toekomstige technische verbeteringen, zullen producten die in de toekomst als A zullen worden geclassificeerd, echte modellen zijn van verantwoord energieverbruik!
Welke informatie staat er op het nieuwe energielabel?
Met het nieuwe label kunnen klanten dankzij de verstrekte informatie een geïnformeerde keuze maken op basis van het energieverbruik van producten.
Bovendien heeft elk productlabel een geïntegreerde QR-code: de koper kan deze QR-code met zijn smartphone scannen om toegang te krijgen tot een elektronische databank van alle producten. Hierdoor krijgen zij toegang tot aanvullende informatie.
Het energieverbruik van de producten is nu ook gemakkelijker te lezen dankzij de nieuwe, beter zichtbare presentatie in het midden van het etiket. Het verbruik wordt weergegeven in kWh per jaar, kWh per 1000 uur of kWh per 100 cycli, afhankelijk van het product. De meeste pictogrammen op het oude etiket zijn op het nieuwe etiket hergebruikt of enigszins aangepast. Tegelijkertijd zijn er nieuwe bijgekomen. Dit alles draagt bij tot een betere leesbaarheid en transparantie voor de consument.
Welke regelingen zijn getroffen voor de installatie van het nieuwe energielabel?
Om fabrikanten, leveranciers, detailhandelaars en consumenten in staat te stellen zich op deze nieuwe veranderingen voor te bereiden, heeft de EU een overgangsperiode ingesteld.
In deze periode, van november 2020 tot maart 2021, zullen productverpakkingen in winkels twee energielabels dragen. De ene zal de huidige energieklassen gebruiken (A+++ tot D) en de andere de nieuwe heringerichte schaal (A tot G). Deze nieuwe etiketten liggen al sinds 1 november 2020 in de winkels. Het is dan ook niet verwonderlijk in de winkels een dubbel etiket voor dezelfde machine aan te treffen.
Uiterlijk op 18 maart 2021 moeten detailhandelaars echter op alle producten die moeten worden geëtiketteerd, het oude etiket door het nieuwe vervangen, door het nieuwe over het oude etiket te plakken. Dit zal ons allen in staat stellen ons te ontdoen van energievreters.
Wat zijn de verplichtingen van fabrikanten en detailhandelaren?
De fabrikanten zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van een energielabel voor elke producteenheid. Het etiket moet gemakkelijk herkenbaar, eenvoudig en beknopt zijn en worden aangevuld met een productinformatieblad. Aangezien de keuze van de klant gebaseerd is op de specifieke kenmerken van een product, is de fabrikant verplicht nauwkeurige en relevante informatie op het etiket te vermelden. Producten die niet langer als E, F of G kunnen worden ingedeeld, moeten grijs op het etiket worden aangegeven.
B is op dit moment onze beste keuze: er zijn momenteel geen producten van klasse A op de markt.
Anderzijds staan de fabrikanten onder druk om zich te verbeteren. Klasse A, die zeer veeleisend is, komt niet overeen met enig bestaand product op de huidige markt. Willen toekomstige producten deze moeilijke beoordeling halen, dan moeten ze beter zijn dan die van vandaag, in termen van ecologisch ontwerp, energiebesparing, repareerbaarheid en zelfs recycleerbaarheid.
De detailhandelaren zijn verplicht het verstrekte etiket aan te brengen op de bij de wet bepaalde plaats. Het aangebrachte etiket moet duidelijk zichtbaar en identificeerbaar zijn. Bovendien moet de wederverkoper in staat zijn het productinformatieblad uit de productdatabank te downloaden. Voor klanten die bijvoorbeeld op afstand kopen, moet de detailhandelaar het gemakkelijk maken om te worden geïnformeerd over de energieklasse van het product en de reeks efficiëntieklassen die op het etiket beschikbaar zijn.
Wat betekent dit voor de consument?
Deze nieuwe verordening zorgt voor meer transparantie voor de consument en stelt hem in staat energie-efficiënte toestellen te identificeren.
Producten die vroeger een A+++ kregen, kunnen nu een D krijgen!
Voor veel mensen kan deze nieuwe etikettering natuurlijk verwarrend zijn. Producten die vroeger een A+++ rating kregen, zouden nu wel eens een D-rating kunnen krijgen. Dit zou dus kunnen betekenen dat in de relatief nabije toekomst in efficiëntere apparaten moet worden geïnvesteerd. Rekening houdend met de verbeterde leesbaarheid van het nieuwe energielabel en de vele andere voordelen die het biedt, zouden de meesten van ons zich echter snel moeten aanpassen.
In een notendop
Door onnodige formuleringen te schrappen en de schaal van beoordelingen (van A tot G) te stroomlijnen, is het nieuwe energielabel een stap vooruit in de verantwoorde keuze van onze toestellen.
Om ons elektriciteits- en waterverbruik aanzienlijk te verminderen, beschikken wij nu over leesbare informatie die is afgestemd op onze werkelijke behoeften. Wanneer zullen deze zelfde maatstaven worden toegepast op al onze elektronica? Wanneer zullen wij over andere indicatoren beschikken, zoals de precieze herkomst van elk onderdeel of de herstelbaarheid ervan? In de tussentijd is het energielabel een goede stap voorwaarts.
Inhoudsopgave