Heteluchtmagnetrons: Hoe goed werken de magnetrons met ovenfunctie?

Een magnetron is niets nieuws. Al tientallen jaren zijn ze een integraal onderdeel van bijna elke keuken. Of het nu gaat om een praktisch kookhulpmiddel voor singles, om de familiemaaltijd van de dag ervoor op te warmen of voor een snelle popcorn voor de spontane filmavond – een magnetron is een veelzijdige helper in de keuken. Steeds vaker verdwijnen magnetrons uit de keuken en maken ze plaats voor nieuwe apparaten zoals een stomer of een ander combinatieapparaat. Een heteluchtmagnetron biedt een remedie en is een combinatie van oven en magnetron – dus je combineert twee apparaten in één en hoeft niets te missen. Wij zullen u vertellen of de aankoop de moeite waard is en wat magnetrons met ovenfunctie eigenlijk kunnen doen!

Hoe werkt een heteluchtmagnetron?

Microgolven zelf werken met – wie had dat gedacht – elektromagnetische golven die de watermoleculen van voedsel laten trillen. En omdat we allemaal opletten in de natuurkundeles op school, weten we dat beweging de temperatuur verhoogt en warmte genereert. In het geval van een magnetron met ovenfunctie is de magnetron bovendien uitgerust met een heteluchtfunctie. U kunt de heteluchtfunctie afzonderlijk gebruiken of combineren met de magnetron. Net als bij een grote oven wordt de lucht dan in de magnetron verwarmd. Je kunt dus ook taarten bakken in een magnetron, stoofschotels gratineren, etc. In de magnetron werkt het bakken nog sneller, omdat de ruimte voor verwarming kleiner is.

Wat kan een magnetron met hete lucht doen?

Een magnetron met heteluchtfunctie is ideaal voor het ontdooien van bevroren voedsel. Het beste voorbeeld is een diepvriespizza, die eerst in de magnetron wordt ontdooid en vervolgens krokant wordt gebakken met de heteluchtfunctie. Ook voor stoofschotels en gratins van alle soorten is een magnetron met ovenfunctie bij uitstek geschikt. Deze kun je eerst verwarmen met de magnetronfunctie en daarna zorgt de hete lucht voor de nodige korst. Kortom, je kunt alles doen in een magnetron met hete lucht dat je in een normale oven of magnetron kunt doen. Van popcorn tot taarten bakken – alles is mogelijk met de beperking tot de geminimaliseerde ruimte in de magnetron.

Een magnetron met hete lucht is bijzonder geschikt voor het bakken van diepvriesmaaltijden zoals brood of pizza.

Een magnetron met hete lucht is bijzonder geschikt voor het bakken van diepvriesmaaltijden zoals brood of pizza.

Voordelen van een heteluchtmagnetron

Het eerste voordeel is duidelijk: de combinatie van magnetron en oven bespaart ruimte en geld. Daarnaast kun je met een magnetron ook energie en tijd besparen ten opzichte van een oven. Bovendien is een magnetron meestal beschikbaar als een stand-alone apparaat en kan dus ook van appartement naar appartement worden vervoerd, terwijl ovens meestal in een fornuis zijn geïntegreerd of permanent in de keuken zijn geïnstalleerd.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bloemkoolsoep op Oosterse wijze

Nadelen van een magnetron met hete lucht

Het grote nadeel is de ruimte. Er is beperkte ruimte in de magnetron – dit is meer dan genoeg voor een enkel huishouden of een studentenappartement, maar als je voor een groot gezin wilt koken, kom je niet ver met de heteluchtmagnetron. Een ander nadeel is de veiligheid, omdat de behuizing van een magnetron met ovenfunctie snel kan opwarmen en het risico op brandwonden toeneemt.

Conclusie: Is het de moeite waard om te kopen?

Of de aankoop van een heteluchtmagnetron de moeite waard is, hangt af van uw individuele behoeften en kookgewoonten. In een enkel huishouden kan de magnetron met heteluchtfunctie de oven zeker vervangen. Dit bespaart geld, ruimte en energie. Voor een gezin is het geen vervanging voor de oven. Maar wil je toch een magnetron in je keuken, dan is de aanschaf van een exemplaar met extra heteluchtfunctie zeker de moeite waard. Omdat je snel en gemakkelijk gerechten kunt opwarmen en tegelijkertijd krokant kunt bakken.