Ben je van plan om jezelf in de milieuvriendelijke modus uit te rusten om te bakken en vraag je je af of je apparatuur en sommige van je huidige keukengerei nog steeds kunnen worden gebruikt? Laten we de richting van de keuken nemen en een kleine rondleiding krijgen door de apparaten, accessoires en producten waaruit deze is samengesteld. Welke gerechten te gebruiken om te bakken? Is perkamentpapier echt natuurlijk? Hebben teflon en siliconen een Impact op onze gezondheid ? Wat Alternatieven voor de elektrische oven Worden we aangeboden? Kan zonne-energie worden gebruikt in de keuken? Ontdek in dit artikel onze tips, trucs en methoden voor Bakken en ecologie verzoenen.
Bakken en ecologie: hoe kook ik mijn eten?
Voor Gezond koken in de oven, het is de kooktemperatuur en coating van bakplaten die ertoe doen.
Coatings van ovenschalen: ecologisch of niet?
Zijn de coatings van uw ovenschalen en gerechten goed voor uw gezondheid? Laten we de ovenschalen (pot, pizzakookplaat, deegvorm …) bekijken en onderzoeken van welk “hout” ze zijn gemaakt. Te beginnen met degenen die beter kunnen worden weggegooid, zoals Teflon-gecoate gerechten. Bij beschadiging geeft dit product giftige stoffen af en kan het fijne deeltjes en gassen uitstoten. Siliconen mallen kunnen ook blijken te zijn gevaarlijk voor de gezondheid, inclusief schalen gemaakt van peroxide siliconen. Een ander materiaal om weg te laten, aluminium presenteert, volgens de mening van specialisten, gevaren op het niveau van de hersenen en spieren. Koper, wanneer het tin of nikkel bevat of wanneer het sporen van vert-de-gris vertoont, mag niet worden gebruikt om te koken. Welk materiaal te kiezen Om succesvol te bakken in de oven in eco-modus? Hier zijn we verwend met keuze. We hebben een niet-uitputtende lijst samengesteld om er maar een paar te noemen:
- keramiek;
- gietijzer;
- roestvrij staal (behalve in gevallen van chroom- of nikkelallergie);
- glas (pyrex);
- aardewerk.
Om papilloten te maken, zijn aluminiumfolie en bakpapier verboden. Het gebruik van de Ecologisch of biologisch bakpapier heeft de voorkeur boven hem. Product zonder chemische behandelingen (ongebleekt, niet-siliconen, niet-parching), organisch bakpapier kan zijn levenscyclus in compost afmaken zonder afval te genereren.
De verschillende kookmethodes voor een meer ecologische keuken
- Stomen of stoven
In de oven vereist stomen of stoven het gebruik van een waterdichte braadpan of apparatuur om papilloten te maken. Of het nu gaat om groenten, vlees of vis, wij kiezen de kant van Koken met zachte warmte : d.w.z. nooit boven de 100°C. Dit Koken op lage temperaturen heeft een dubbel voordeel. Aan de ene kant veroorzaakt het geen thermische schok voor voedsel (in tegenstelling tot microgolven) die hun water en dus hun zachtheid behouden met behoud van hun vitamines en mineralen. Aan de andere kant is het Vermindert het energieverbruik en door indirect effect draagt het bij aan het behoud van het milieu.
- De Noorse pottechniek
Altijd op een langzame kookmodus met zachte hitte, de Noorse pottechniek Minimaliseert het elektriciteits- of gasverbruik van de oven. Het proces is eenvoudig: het voedsel begint zijn kookbeurt in de oven of het fornuis en eindigt vervolgens met koken (zonder externe energiebron) in een pot (of braadpan) zelf dichtgekit in een krat of een geïsoleerde zak.
Bakken en ecologie: het alternatief hout en zonne-energie
Alternatief voor traditionele ovens, de houtkachel en de zonneoven efficiënt koken zonder elektriciteit en gas mogelijk maken. We leggen uit hoe het werkt.
Houtkachels
Gebruikt voor koken en verwarmen, zijn houtkachels samengesteld uit een verbrandingshaard (waar hout brandt), een bijgevoegde oven en kookplaten bovenop het geheel. Kookkracht is afhankelijk van de intensity van vuur. Wanneer ze zijn uitgerust met een ketel, kunnen ze vervolgens het hele huis verwarmen. In Frankrijk maakt het Green Flame label houtgestookte fornuizen die in aanmerking komen voor steun in verband met de ecologische transitie zoals MaPrimeRenov’, eco-PTZ of verlaagde btw.
Zonne-ovens
De energie van de zon benutten om koken, grillen en braden, dit is wat Zonne-ovens. Ook wel solar cookers genoemd, ze werken dankzij de convergentie van de lichtstralen van de zon. Hun kooktemperatuur kan 200°C bereiken. De opwarmtijd is ongeveer 20 minuten. Ook gebruikt als een zonne-droger, kunnen ze uitdrogen van voedsel (voornamelijk groenten en fruit) om hun bewaring gedurende een lange periode te garanderen. Zonneovens kunnen alleen buiten en bij mooi weer werken.
Table of Contents