Hoe krijg ik hagelslag op de koekjes?

Iedereen houdt van koekjes, vooral tijdens de kerstperiode. Ze worden nog specialer gemaakt door suiker of hagelslag. Zodat je niet constant kleurrijke decoratie in je schoot valt, verduidelijken we hier hoe de hagelslag op de koekjes blijft zitten.

De klassieker: Bevestig hagelslag met een glazuur

De beste manier om hagelslag op je koekjes te houden, is door een cakeglazuur op de koekjes te smeren. Je kunt ze in veel bekende supermarkten kopen. Het zit meestal in een kom of zak, die je in een waterbad plaatst totdat het vloeibaar is. Vervolgens kun je ze op de koekjes borstelen en bestrooien met je favoriete hagelslag.

Je kunt ook zelf een eenvoudig glazuur maken van poedersuiker en water. Voeg gewoon de waterlepel toe aan de poedersuiker en roer met een vork of garde tot het glazuur dik is. Voor elke 250 gram suiker zijn er ongeveer vier eetlepels water – het kan meer of minder zijn, afhankelijk van hoe vloeibaar of taai het glazuur moet zijn.

Verschillende glazuren voor elke smaak

Voor wat meer pep kun je het water in het glazuur ook vervangen door citroen-, sinaasappel- of grapefruitsap. Rol het fruit met je hand over de tafel zodat het sap vrijkomt. Halveer ze en sap ze met een pers, sapcentrifuge of je hand. Meng dan gewoon met de poedersuiker – het glazuur voor fruitige koekjes is klaar.

Als je hagelslag wilt gebruiken, is een chocoladeglazuur ook geschikt. Om dit te doen, hak een reep pure chocolade en doe deze met 50 gram zachte boter in een metalen kom of kleine pan. Smelt de twee ingrediënten al roerend in een waterbad en breng ze aan op je koekjes. Bestrooi nu gewoon met hagelslag – klaar!

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Scampiballetjes in oosterse bouillon

Hoe kruimels vast te houden zonder glazuur: de truc met het ei

Als je geen glazuur wilt gebruiken, is er de “truc met het ei” voor jou. Meng een eigeel met een beetje water en verdeel het over de uitgesneden koekjes. Strooi ze vervolgens en bak ze in de oven. De eigeel heeft als effect dat de crumbles aan het deeg kleven. Het water zorgt ervoor dat het dunner aangebracht kan worden. Het mooie van deze truc is dat het de smaak niet verandert.