Op welk spoor worden koekjes gebakken?

Het is koekjestijd! Handgemaakte koekjes zijn voor ons gewoon onderdeel van de kerstperiode. Maar het is niet alleen het deeg dat bepaalt of het deeg slaagt. De bereiding in de oven is ook cruciaal, omdat temperatuur en de keuze van de rail moeten passen. Ontdek bij ons hoe uw koekjes perfect worden gebakken.

Het type warmte is bepalend

Bij koekjesrecepten heb je meestal geluk als de baktemperatuur en baktijd worden opgegeven. Of hete lucht of boven- en onderwarmte nodig is, staat vaak niet in het recept, zeker niet als het een doorgegeven recept is. Het is precies deze vraag die bepaalt welke track cookies gebakken moeten worden. Kortom, circulerende lucht of hete lucht is de aanbevolen bakmethode voor koekjes en koekjes, omdat de warmte gelijkmatig in de oven wordt verdeeld en de gebakken goederen gelijkmatig bruin worden.

De hete lucht is perfect voor het bakken van koekjes, omdat je meerdere bakjes tegelijk in de oven kunt duwen. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig van elkaar zijn gescheiden, bijvoorbeeld een vel op de tweede rail van onderaf en een vel op de bovenste rail. Als je slechts één bakje met hete lucht bakt, zet je het van onderaf op de tweede rail.

Kies je voor boven- en onderwarmte voor het bakken van koekjes of als de heteluchtselectie helemaal niet voor je beschikbaar is, dan kun je de bak het beste op de middenrail duwen.

Tip: Bij hete lucht ontwikkelt de oven altijd een sterkere warmte dan bij boven- en onderwarmte. Als de baktemperatuur is opgegeven voor boven- en onderwarmte en u de hete lucht wilt gebruiken, trekt u 20 graden af. Dit voorkomt dat uw cookies worden verbrand.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Mixed grill van vis met rijstsalade

Hoe maak je de koekjes perfect

Zelfs als je zorgvuldig bent in het bijhouden van de baktemperatuur en het kiezen van de juiste rail voor je koekjes, bakt elke oven anders. Vooral als je niet vaak koekjes in de oven hebt bereid, moet je dit voor het einde van de baktijd controleren. De perfecte kleur voor koekjes is goudgeel, ze kunnen ook enigszins zacht zijn wanneer ze eruit worden gehaald. Als de koekjes te heet en al donker zijn gebakken, moet u de temperatuur eenvoudig met 20 graden verlagen voor de volgende bakplaten.

Koekjes kunnen nog steeds op de hete schaal bakken als ze niet meer in de oven staan. Als je koekjes al iets te donker zijn, kun je ze het beste direct van de bakplaat trekken met het bakpapier.

Tip: Je koekjes hebben te lang in de oven gestaan en doen visueel meer denken aan peperkoek? Als de smaak nog steeds goed is, kun je ze gemakkelijk prettificeren met een beetje glazuur.