Eco programma voor de vaatwasser: hoe lang duurt het?


Eco-programma’s in vaatwassers duren meestal erg lang. Er is een eenvoudige verklaring voor waarom dit zo is.

Om ervoor te zorgen dat borden, bestek en glazen in uw vaatwasser weer helemaal schoon en droog zijn, draait het Eco-programma een bovengemiddelde tijd. Het kan drie uur of zelfs langer duren voordat de machine het einde van het programma aangeeft. Maar het Eco-programma maakt zijn belofte waar: de consument bespaart energie en geld.
hoe lang duurt eco programma vaatwasser

Koud spoelen

Wat de meeste energie verbruikt, is het opwarmen van het spoelwater. Dus het Eco programma wast op lagere temperaturen, zoals 45 graden. Bovendien wassen de eco-programma’s met minder water, wat ook energie bespaart. Er is extra tijd nodig om de vaat weer te drogen.

Hoe lang duurt het Eco programma?

Door de langere spoel- en wastijd, alsmede de inweektijd, kunnen de Eco programma’s soms wel vier of vijf uur duren. De doorslaggevende factoren zijn het model, het toestel en de watertemperatuur.

Voor vaatwassers kan de eco-stand tot vier uur duren. Voor wasmachines ligt dit tussen twee en drie uur.

Eco programma. Hoe hoog is de temperatuur?

De wetgeving schrijft niet voor dat milieuprogramma’s de op de machine aangegeven temperatuur moeten bereiken, maar alleen dat zij een bepaalde wasprestatie moeten leveren.

Fabrikanten maken hier handig gebruik van en verlagen de watertemperatuur. De mate waarin varieert van merk tot merk. Het water kan 40 graden of lager zijn bij het 60 graden Eco programma van een wasmachine.

Bespaart het Eco-programma werkelijk energie?

Als u het Eco-programma gebruikt, beschermt u niet alleen het milieu, maar kunt u ook geld besparen. Een Eco-programma op 60 graden heeft de wasprestaties van een normale wasbeurt op 60 graden, maar gebruikt koeler water en dus minder elektriciteit.

En het loont de moeite: want als u één keer op 60 graden wast, kunt u in plaats daarvan twee keer op 40 graden of zelfs drie keer op 30 graden wassen.

Een vergelijking van het ecoprogramma met een ritje op de snelweg maakt het nog duidelijker: je kunt 100 kilometer in razend tempo afleggen en daarbij veel brandstof verbruiken. Je kunt het pedaal ook minder hard intrappen en dus brandstof besparen – maar je rijdt gewoon wat langer.

Gerelateerd: Inzicht in de programma’s van uw vaatwasser

Recent Posts