Inzicht in de programma’s van uw vaatwasser


Kort programma, halve belading, zuinig, super vuile vaat… met al die opties is het een beetje verwarrend, nietwaar? En toch zijn ze allemaal bijzonder geschikt voor bepaalde situaties. Wij nemen de meest voorkomende programma’s voor u onder de loep.
vaatwasprogrammas
Kent u alle programma’s die uw vaatwasser biedt? Afhankelijk van het merk en het model dat u hebt, kan de gebruikte naam variëren, maar in de praktijk worden over het algemeen dezelfde soorten programma’s aangetroffen. Met uitzondering van bepaalde opties die zijn voorbehouden aan topklasse vaatwassers. Hier is een overzicht van wat u moet weten over de programma’s die uw toestel waarschijnlijk heeft.

Vaatwassers: basisprogramma’s

Het is vrijwel zeker dat uw vaatwasser ten minste deze programma’s heeft.

Het normale programma

De temperatuur ligt tussen 50 en 70°C en dit is een standaard reinigingscyclus, ontworpen om de borden, het servies en het bestek die u elke dag tijdens de maaltijd gebruikt effectief te reinigen. Dit is degene die we per reflex gebruiken!

De economie of het eco-programma

Dit is een ander klassiek programma waarmee u uw vaat kunt reinigen bij een temperatuur tussen 45 en 55°C. Het bespaart energie, maar de cyclus duurt veel langer dan het normale programma.

En waarom duurt het Eco programma langer? Het verwarmen van water verbruikt veel energie in een vaatwasser. Door de watertemperatuur te verlagen, kunt u 30 tot 45% besparen op uw elektriciteitsrekening. Om ervoor te zorgen dat uw vaat efficiënt wordt afgewassen, is het echter noodzakelijk de cyclustijd te compenseren door deze te verlengen.

Het snelle programma

Dit is handig als u licht vervuild, pas gebruikt vaatwerk zeer snel wilt afwassen, bijvoorbeeld om het onmiddellijk te gebruiken. De temperatuur en de duur variëren naargelang het merk van de afwasmachine. Gewoonlijk 30 minuten tot 1 uur. In dit programma is de wastemperatuur laag, de hoeveelheid water verminderd en de droogfase zeer snel.

Het intensieve programma

Dit is het tegenovergestelde van het vorige programma. Hier is het de bedoeling zeer vuile vaat grondig te reinigen, meestal bij een temperatuur van meer dan 70°C. Het is bijzonder geschikt voor potten, pannen en vaatwerk met veel vet. Het wordt niet aanbevolen voor plastic vaatwerk. Het is een vrij lange cyclus.

Het spoel-, inweek- of voorwasprogramma

Als uw vaat echt vuil is (of als er etensresten zijn opgedroogd), kan het nodig zijn de spoelfase te doorlopen om de vaat voor te bereiden op een langere cyclus. En het bespaart de korte trip naar de gootsteen voordat u uw vaat in de machine doet. Dit is een korte, koude reinigingscyclus, dus het is energiezuinig.

Speciale programma’s

Deze programma’s zijn niet altijd aanwezig in vaatwassers: het zijn vooral de topmodellen van de grote merken die ze hebben. Als u ze thuis hebt, is het de moeite waard te leren hoe ze te gebruiken, want ze zijn een duidelijke aanwinst voor uw toestel. De namen variëren naargelang het merk en model.

Het automatische programma

Dit is duidelijk een programma voor hen die hun afwasmachine efficiënt willen gebruiken, zonder vragen te stellen! Het werkt dankzij een in de machine geïnstalleerde sensor, die het mogelijk maakt automatisch de hoeveelheid vaatwerk en de vervuilingsgraad te bepalen. De temperatuur en het waterverbruik worden dienovereenkomstig aangepast, om een perfect evenwicht te bieden tussen zuiverheid en zuinigheid.

Het automatische programma heeft een andere naam, afhankelijk van het merk: Aquasensor bij Bosch, IntelliWash bij Sharp, 6th Sense PowerClean Pro bij Whirlpool, enz.

Het delicate of glazen programma

Ontworpen voor het afwassen van kwetsbaar vaatwerk, zowel borden met motieven als uw kostbaarste glazen, komt dit programma zelden boven de 40°C en gebruikt het een zachte reinigingsmethode, die een schone vaat in alle veiligheid garandeert.

Het stille of nachtprogramma

De vaatwassers op de markt worden steeds stiller, maar sommige modellen bieden zelfs een stil- of nachtprogramma, waardoor het door het apparaat gegenereerde geluid aanzienlijk wordt verminderd. De cyclus is meestal vrij lang, maar zeer stil, wat nuttig is als u de machine ’s nachts buiten de piekuren gebruikt.

Het plastic programma

Dit is een zeldzaam programma, zoals de naam al zegt, geschikt voor het wassen van plastic accessoires zoals blikjes. De watertemperatuur en de droogcyclus worden aangepast om beschadiging van de te reinigen voorwerpen te voorkomen.

Het stoomprogramma

Deze is bedoeld voor vette vaat, maar ook voor babyaccessoires. De stoom lost vet op en desinfecteert borden en bestek zonder al te veel huishoudelijke producten te gebruiken, wat een goed compromis is. Het kan ook worden gecombineerd met het hierboven vermelde intensieve programma.

Het antibacteriële, hygiënische of sterilisatieprogramma

Dit is een antibacteriële was/droogbeurt of spoeling bij een hoge temperatuur van ongeveer 70°C, die ervoor zorgt dat bacteriën doeltreffender worden geëlimineerd. Het kan heel handig zijn voor babyflesjes of snijplanken. Dit programma heet Ultraclean of Hyclean bij Smeg, Hygiene Plus bij Bosch, Hygiene bij Miele

Het onderhouds- of zelfreinigingsprogramma

Dit programma wordt uitgevoerd terwijl de machine leeg is om de vaatwastank te reinigen en nare geurtjes te voorkomen.

Opties

Opties worden aan een programma toegevoegd. Hiermee kunt u een extra parameter aan een wasprogramma toevoegen. Zij kunnen ook een programma vervangen.

Automatische dosering

Vaatwassers met automatische vaatwasmiddeldosering geven de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel af op basis van het gekozen programma en de vervuilingsgraad van het vaatwerk. Dit voorkomt overmatig gebruik van afwasmiddel terwijl de vaat toch efficiënt wordt gereinigd. Deze optie heet Autodose bij Beko en Electrolux, AutoDos bij Miele, …

De halve belasting

Als u slechts een kleine hoeveelheid afwas hebt, is dit ook een alternatief voor handen wassen. In de halfvolle modus verbruikt de vaatwasser minder water en elektriciteit dan in een standaardcyclus.

Vertraagde start

Het is nu uiterst zeldzaam dat een afwasmachine geen uitgestelde start heeft. Hierdoor kunt u het begin van een cyclus programmeren op het tijdstip dat u wenst, wat bijzonder nuttig is als u een verlaagd daluren-tarief hebt.

De droogoptie

Met deze optie kunt u de droogtijd van een programma verlengen (bijvoorbeeld voor plastic keukengerei of glazen).

De Turbo-optie

Dit is een knop om een programma te versnellen.

De eco-optie

Met deze optie kunt u het water- en elektriciteitsverbruik verminderen
Gerelateerd:hoe lang duurt eco programma vaatwasser

Elke cyclus heeft zijn eigen programma

Zoals u ziet, is er een groot aantal programma’s op de markt voor vaatwassers. Als u ze begrijpt, kunt u uw borden, bestek, serviesgoed, potten en pannen beter afwassen, maar u kunt er ook energie mee besparen. Het is dus een goed idee om niet altijd voor een standaard wasbeurt te kiezen: denk hieraan wanneer u uw volgende reinigingscyclus begint.

Recent Posts