Hoe lang duurt een spit roast in de oven?

Een spit roast is een stuk varkensvlees, hals zonder botten of varkensschouder. De recepten zijn meestal gericht op een spit roast voor 6-8 personen, waarvoor je ongeveer 1,5 kg spit roast vlees nodig hebt.

Kooktijd van de klassieke spies gebraden

Het klassieke spit roast wordt (in een moment) gegrild, maar kan ook heel goed bereid worden in de oven in de keuken. In de oven is het spitgebraad zelfs bijzonder lekker en sappig, omdat het zachter kookt dan op de grill, en de bijgerechten kunnen hier ook tegelijkertijd worden gekookt.

De bereiding van dit spiesgebraad is eenvoudig en ongecompliceerd:

Roll gebraden braadsleeën

Spit roast kan ook worden bereid zonder een rotisserie in een braadslee

1. Bak het spit gebraden in een pan in een beetje geklaarde boter of olie tot het zachtbruin is.

2. Spit gebraden met zout, peper, ev. Kruid de paprika’s en een beetje knoflook en zet in een ovenschaal in de oven voorverwarmd op 150 °C.

3. Snijd 0,8 kg aardappelen, geschild of met geborstelde schil, in grove stukken en verdeel in de braadslee rond het spitgebraad.

4. Schil 0,5 kg witte en/of rode uien, verdeel in zesde of achtste (zoals appelschijfjes) en verdeel over de aardappelen in de brander.

5. Zout en peper alles nog eens voorzichtig en besprenkel met een beetje olie.

6. Draai na ongeveer 1 uur het spit gebraden en giet er met een beetje bouillon over, als de inhoud van de brander er erg droog uitziet.

7. Hak een paar takjes verse peterselie fijn en strooi vlak voor het einde van de kooktijd over de aardappelen

8. Het spitgebraad kan direct in de ovenvorm worden geserveerd op een hittebestendig oppervlak op tafel.

Het varkensvlees van het spit gebraden puilt uit bij 150 °C per 0,1 kg gedurende 10 minuten kooktijd. Een ronde, compacte 1200 g roast is na ongeveer 2 uur klaar om te serveren. Als het gebraad vrij vlak is, is het eerder klaar – veiligheid creëert hermetingen met de vleesthermometer, de kerntemperatuur moet 75 ° C zijn.

Lees ook:   Gyoza / dumplings met kip

Kooktijd voor gegrild spitgebraad

Gebraden spies

Bereid spit roast op een rotisserie in de oven of op de grill

Het zeer originele spit roast wordt bereid boven een open vuur of op zijn minst op een buitengrill. Als uw oven een rotisserie grill heeft, kunt u dit “authentieke spit roast gevoel” in de keuken nabootsen met het volgende recept:

Voordat het spitgebraad wordt gegrild, mag het ongeveer vier uur in een pittige marinade koken totdat het zacht en rijp is voor de grill. Om dit te doen, haal je eerst het spit gebraden vlees uit de koeling en meng je vervolgens plantaardige olie, droge kruiden naar wens, gemalen peper, mosterd en paprikapoeder met de staafmixer een marinade. Hiermee wordt het nu kamerwarme vlees ingewreven, waarna het vlees met de rest van de marinade in een volledig metalen pot met een goed sluitend deksel komt en ongeveer vier uur kan worden voorgekookt op een kachel of bij 40 ° C in de ovengraden.

Vervolgens wordt het spitgebraad uit de marinade gehaald, uitgelekt en bevrijd van losse kruiden en specerijen door in te wrijven met keukenhanddoek/keukenpapier. De grill in de oven wordt voorverwarmd tot 200 °C, het vlees gekruid met peper en zout en van alle kanten in de pan gebakken in geklaarde boter/olie.

Nu kunt u het vlees op de rotisserie zetten en grillen, bij 200 ° C heeft het varkensvlees slechts een kooktijd van 6 minuten per 100 g nodig.

Maar je moet deze kooktemperatuur alleen gebruiken voor kleinere stukken tot 500 g, die dan na een zeer korte kooktijd een paar minuten rust krijgen: Kook 500 g spit gebraden gedurende ongeveer 25 minuten en laat dan rusten op een verwarmde serveerplaat onder een deksel gedurende een goede 5 minuten totdat het is gesneden.

Lees ook:   Spaans Arroz con Leche Recept uit Baskenland

Hoe groter en dikker, compacter het spitgebraad is, hoe meer je de kooktemperatuur moet verlagen, zodat het vlees sappig is, zelfs na het frituren. U kunt tot 1 kg koken bij 180 °C, daarna duurt het 8 minuten om per 0,1 kg te koken. Voor spit roast tussen 1 en 2 kg is een kooktemperatuur van 150 °C voldoende, bereken dan 10 minuten per 0,1 kg.