Wie weet het niet – een zwoele zomeravond, je zit met familie en vrienden in de tuin bij een barbecue en de kolen van je grill zijn precies de juiste temperatuur, wanneer een onweersbui nadert. Geen goede timing… Geen reden echter om het barbecuefeest te annuleren!
Het barbecuefeest wordt spontaan gewoon naar binnen verplaatst naar de eettafel en aangezien je bij dit weer niet kunt verwachten dat iemand aan de grill staat, wordt de oven op korte termijn omgebouwd tot een vervangende grill. We vertellen je wat de beste manier is om gegrild vlees in de oven te bereiden.
De juiste temperatuur
Maar hoe lang duurt gegrild vlees in de oven? En waar wordt het op gebakken? Op een bakplaat, het rooster (voor het echte grillgevoel?) of in een ovenschaal? En in welke mate? Het maakt niet uit hoe – verwarm eerst de oven voor. 220 graden met circulerende lucht is een goede temperatuur voor gegrild voedsel in de oven.
De meeste ovens hebben ook een grillfunctie die direct op de oven kan worden aangepast. Met deze functie wordt de verwarmingsspiraal van de oven meer verwarmd, zodat het oppervlak van het vlees een mooie korst krijgt – vergelijkbaar met de originele grill.
Het voedsel kan het beste op een ovenrek (of bakplaat) op aluminiumfolie of een grillbak worden geplaatst. Meestal is het sowieso gemarineerd of gepekeld, anders borstel je de folie met een zeer verwarmbare olie zoals zonnebloemolie. Zodra de oven is voorverwarmd, spreid je de stukjes op het rooster en plaats je deze ongeveer op het midden van je oven.
De perfecte barbecuetijd
Voor perfect vleesgenot zijn verschillende kooktijden nodig. Dit is vergelijkbaar met grillen – worsten zijn altijd eerder klaar dan steaks. We hebben de meest voorkomende soorten vlees die meestal in de zomer op Duitse grills terechtkomen (bij 220 graden oventemperatuur) voor u samengevat:
- Rundvlees en varkensvlees steak ongeveer 15-20 minuten (medium of goed gaar). Je kunt het ook ongeveer 2 minuten van elke kant in een pan bakken en het vervolgens ongeveer 5 -7 minuten in de oven koken.
- Kalfsfilet ca. 15-20 minuten
- Kip en kalkoenfilet max. 20 minuten
- Lamskoteletjes en wild ongeveer 20 minuten (kan ook in het begin in de pan worden geschroeid)
- Worstjes ongeveer 15 minuten
Draai een of twee keer tijdens het grillen. Natuurlijk is de informatie ook afhankelijk van gewicht en grootte. Houd er rekening mee dat ovens anders zijn en dat de tijden kunnen variëren. Voor de zekerheid prik je een paar minuten voor het einde van de grilltijd voorzichtig een vork of spies in het voedsel en controleer je of het goed is of nog tijd nodig heeft.
Wees niet bang voor je oven, het zal super lekker zijn. En tijdens de barbecuetijd kunt u al uitstekend genieten van het aperitief! En dan – bon appétit!