Elektrische apparaten in de keuken aansluiten: aangesloten belastingen en circuits

Goed ontworpen elektrische installaties zijn ongelooflijk belangrijk bij het plannen van een nieuwe keuken. Want wat heb je aan de beste en nieuwste elektrische apparaten als er geen stroomaansluiting in de buurt is? Of zelfs de verkeerde verbinding – dit kan onder bepaalde omstandigheden ook gevaarlijk zijn. Naast het aantal stopcontacten en aansluitingen in de keuken, zijn er nog enkele dingen om te overwegen bij het aansluiten van elektrische apparaten, die we in het artikel verduidelijken.

Welke elektrische apparaten in de keuken hebben een vaste aansluiting nodig?

In een keuken kunnen niet alle elektrische apparaten eenvoudig in het stopcontact worden aangesloten. Sommige vereisen om veiligheidsredenen een zogenaamde vaste verbinding. Leken moeten hier hun handen van afhouden – apparaten met een vaste verbinding moeten worden aangesloten door een specialist!

Een vaste aansluiting in de keuken vereist meestal het elektrische fornuis of de kookplaat en ingebouwde steamers of combinatieapparatuur. Een oven die onafhankelijk is van de kookplaat wordt – afhankelijk van het stroomverbruik – gewoon aangesloten op een normaal stopcontact.

Een kookplaat vereist meestal een vaste lijn; Foto credit: © Neff

Welke elektrische apparaten in de keuken hebben hun eigen elektrische circuit nodig?

Zelfs met elektrische apparaten die op een normaal stopcontact kunnen worden aangesloten, zijn er een paar dingen om te overwegen. Als basisregel geldt dat alle apparaten met aangesloten belastingen van meer dan 2000 watt (= 2 kW) een eigen circuit nodig hebben. Als een stopcontact te veel stroom moet verbruiken vanwege meerdere apparaten met hoge verbindingswaarden, treedt er een overbelasting op en vliegt de zekering eruit. Continue overbelasting verhoogt ook het risico op brand.

Lees ook:   Hoeveel kost een keuken bij XXXLutz met en zonder meten, plannen en monteren?

Een apart circuit in de keuken vereist meestal een oven, vaatwasser en veel magnetrons. Een apart circuit wordt ook aanbevolen voor diepvriezers. Voor hen is het vooral belangrijk dat ze betrouwbaar van stroom worden voorzien. Als er onopgemerkt een overbelasting van het circuit is, anders zal al het voedsel in de vriezer snel ontdooien en moet je een spontaan feest organiseren voor de helft van je familieleden.

Aansluitwaarden van elektrische apparaten in de keuken

Het kennen van de aansluitwaarden van uw elektrische apparaten in de keuken is vooral handig als u zich afvraagt hoeveel u van uw stopcontact of circuit kunt verwachten. Zoals hierboven uitgelegd, hebben apparaten met aangesloten belastingen boven 2 kW zeker een eigen circuit nodig.

De tabel maakt onderscheid tussen wisselstroom en driefasige stroom. In lekentermen is wisselstroom de “normale” stroom die uit onze stopcontacten komt. Driefasige stroom bestaat uit drie individuele wisselstromen en is wat gewoonlijk “hoogspanningsstroom” wordt genoemd. Voor apparaten met een aangesloten belasting van meer dan 3,8 kW is meestal een driefasige verbinding nodig.

Elektrisch apparaat Wisselstroom (in kW), tot ca. Driefasige stroom (in kW), tot ca.
Elektrisch fornuis 14,5
Ingebouwde kookplaat 10,8
Ingebouwde oven 6,6
Magnetron (met grill) 3,4
Ingebouwde stomer 2,5 5,1
Vaatwasmachine 3,4 6,6
Koelkast 0,2
Vriezer 0,2
Afzuigkap 0,5
Wasmachine 2,3
Wasdroger 3,5

Bron: Fachgemeinschaft für effiziente EnergieanAnwendung e.V. (http://service.hea.de/fachwissen/planung-von-kuechen/6-1-anschlusswerte.php)

Meer over elektrische aansluitingen in de keuken: Hoeveel stopcontacten horen er in een keuken?

Omslagfoto: Miele