Hoe lang duurt varkenshaas in de oven?

Varkenshaas is niet alleen goedkoop, maar vooral erg lekker. Maar hoe wordt zo’n filet eigenlijk in de oven bereid? En vooral, hoe lang is de kooktijd? Als u voor het eerst een varkenshaas in de oven wilt bereiden, gaat u in verschillende stappen te werk. Kort schroeien is logisch, want zo zorg je voor heerlijke geroosterde aroma’s.

De voorbereidingen

Bereid varkenshaas

Bereid varkenshaas goed voor

Voordat je je varkenshaas in de oven zet, moet je hem natuurlijk klaarmaken om eetbaar te zijn. Je kunt een filet in drie gebieden verdelen: De filetkop is het breedste stuk, gevolgd door het middelste stuk en ten slotte de filetpunt. De kop is ook goed geschikt als je varkensmedaillons wilt bakken. Dep in de eerste stap de varkenshaas droog. Zo kun je overtollig sap verwijderen en neemt het vlees de kruiden beter op. Verwijder in de tweede stap de pees. Dit is de witte schil die zich op de bovenkant van je filet bevindt. In sommige varkensfilets is deze schil al verwijderd, dan heb je deze stap niet nodig. Om – parry – de pees te verwijderen – gebruik je een scherp mes en schuif je de punt direct onder de pees. Met de ene hand span je het aan en met de andere hand trek je het mes erdoorheen. In de derde stap snijd je de varkenshaas in medaillons als je wilt. Als je je filet in één stuk wilt bakken, kun je direct beginnen met het aanbrengen van je kruiden.

Tip: Voor een bijzonder sappige en smakelijke filet kun je een marinade bereiden en het vlees er een paar uur in weken.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Zalm met puree, schorseneren en hollandaise met pickles

Twee methoden om in de oven te koken

Als je wilt, kun je je varkenshaas in de pan bakken voordat je de oven in gaat. Idealiter gebruik je een gietijzeren pan, omdat je deze gemakkelijk in de oven kunt zetten. Zo krijg je geroosterde aroma’s die je varkenshaas nog lekkerder maken. Na het frituren zijn er twee manieren om de filet in de oven te koken.

De lage kookmethode in de oven

Bereid varkenshaas met de low-cooking methode

Bereid varkenshaas met de low-cooking methode

Met deze methode bak je je varkenshaas van alle kanten goed. Zet het dan in de voorverwarmde oven. De temperatuur moet 80 graden zijn. De kooktijd is 1,5 uur met de lage kookmethode, dan is je varkensfilet mals als boter.

De high-cooking methode in de oven

Bereid varkenshaas snel en gemakkelijk in de oven

Bereid varkenshaas snel en gemakkelijk in de oven

Als je minder tijd hebt en niet 1,5 uur wilt wachten tot je eten perfect is, kun je de temperatuur hoger instellen. Ook met deze methode bak je je varkenshaas pittig van alle kanten. Wikkel het vervolgens in aluminiumfolie en zet het in de voorverwarmde oven. Bij 150 graden is de kooktemperatuur van de varkensfilet nu slechts 10 minuten.

Het juiste kookgerei voor in de oven

Als u uw varkenshaas in de oven wilt bereiden, heeft u een grote ovenschaal of een gietijzeren pan nodig die geschikt is voor de oven. Je kunt geen klassieke koekenpan gebruiken, omdat hier de stok de temperatuur niet zou overleven. Gietijzeren pannen hebben als voordeel dat het handvat ook van gietijzer is gemaakt en bestand is tegen de hitte. Als je je varkensfilet uit de pan in een ovenschaal doet, moet je deze vooraf samen met de oven opwarmen.

Lees ook:   Hoe Lang Rode Linzen Koken?