Hoe lang gaat geopend appelsap mee?

Appelsap is een van de populairste dranken onder Duitsers: elke inwoner consumeerde ongeveer zeven liter per jaar. Eenmaal geopend, is de houdbaarheid van appelsap beperkt. Maar hoe lang kan ik de drank zonder problemen bewaren?

Appelsap is in de handel verkrijgbaar als vruchtensap uit een eerder geproduceerd concentraat of als direct sap. Qua smaak en vitamines is er geen verschil. Er is geen algemeen geldige periode voor de houdbaarheid van appelsap. Je kunt echter veel zelf doen voor een lange levensduur van het appelsap. Dit omvat een goede opslag en regelmatige controles voor consumptie.

Wat maakt appelsap oneetbaar?

Het gevaar schuilt bij fermentatie: bacteriën maken het sap oneetbaar. Daarom: Drink nooit rechtstreeks uit de fles of verpakking, maar giet het appelsap, kijk ernaar en ruik het. Tijdens de fermentatie wordt appelsap troebel en vormen zich bubbels. Schimmel wordt gevonden op het oppervlak. Evenzo duidt een sediment in het heldere appelsap, of een heldere verhouding in een oorspronkelijk troebel sap, op een ontbinding.

Tips voor de houdbaarheid van appelsap

Bovenal moet je geopend appelsap op een koele plaats bewaren. Sluit daarom de fles of verpakking onmiddellijk na elke schenking en ga naar de koelkast. Appelsap is dus tot 14 dagen houdbaar. Hoe minder suiker het appelsap bevat, hoe langer het meegaat. Vacuüm verpakt appelsap is nog langer houdbaar. Fabrikanten gebruiken dit principe voor producten voor het tappen. In dit geval bevindt een luchtdichte zak zich in een buitenverpakking. Na de eerste vulling is het appelsap tot 90 dagen houdbaar – zonder koeling. Ongeopend wordt de houdbaarheid van het appelsap in vacuüm zelfs verlengd tot 15 maanden. Speciale aandacht wordt besteed aan zelfgemaakt appelsap in termen van houdbaarheid. Je moet dit sap zo snel mogelijk consumeren. Na maximaal twee dagen is het gezonde, maar uiterst kwetsbare product nauwelijks eetbaar en slecht.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Pasta carbonara met gerookt spek en prei

Hoe blijft voedsel langer vers?

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.