Wanneer is broccoli niet meer goed?

Je bent gewoon echt in de stemming voor een heerlijke broccolisoep of een kleurrijke groentepan, maar de broccoli die eergisteren is gekocht ziet er een beetje gelig uit? Hier kun je erachter komen wanneer de broccoli nog goed is – en wanneer het beter is om hem in de vuilnisbak (of op de compost) te doen.

Kun je nog gele broccoli eten?

Vers gekocht of geoogst, broccoli heeft een maximale houdbaarheid van drie tot vier dagen, op voorwaarde dat je het in de koelkast bewaart. Hoofden die in de supermarkt worden gekocht, worden vaak na één of twee dagen geelachtig, afhankelijk van hoe lang de kool eerder in de groentedisplay te zien was. Veel mensen denken dat de broccoli nu verwelkt is en dus niet meer gegeten kan worden. Een vergissing! Want zelfs gele broccoli smaakt nog steeds goed. Je kunt het zonder aarzeling koken en eten, alleen de hoeveelheid voedingsstoffen is verminderd.

Zelfs als de broccoli geel is, is het nog steeds goed

Zelfs als de broccoli geel is, is het nog steeds goed

De koolkop is verre van slecht, in plaats daarvan gaan de kleine, eerder gesloten bloemen geleidelijk open – en deze kleuren de broccoli geel. Pas als de gelige vlekken bruinachtig worden – dus de bloem loopt ten einde – begint de kool onaangenaam te ruiken of wordt zelfs vettig, je moet hem weggooien.

Tip: Zodat de broccoli in de eerste plaats niet geel wordt, kun je hem het beste direct na het winkelen of oogsten blancheren en invriezen.

Hoe herken je verse broccoli tijdens het winkelen

Natuurlijk kun je broccoli het beste zo vers mogelijk gebruiken. Hoe verser de groenten, hoe hoger hun gehalte aan vitamines en mineralen. Je kunt een echt verse broccoli herkennen aan deze onderscheidende kenmerken:

  • sterke donkergroene tot blauwgroene kleur
  • strak gesloten hoofd, knoppen zitten dicht bij elkaar
  • aangename, aromatische koolgeur
  • geen gelige of lichtere vlekken of knoppunten
  • stevige steel die niet wegvalt voor lichte vingerdruk
  • Interface is nat
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Stoofvlees op z'n Italiaans met geroosterde aardappelen

Een gedroogde of zelfs droge interface is een zeker teken dat de broccoli niet langer vers is. Je laat er eentje liggen of verwerkt hem meteen.

Meer over dit onderwerp: