Hoe lang heb je de tijd om vlees te grillen?

Het feit dat een biefstuk op de grill sist en heerlijke geuren in de lucht wapperen, betekent niet dat het vlees ook daadwerkelijk gaar is. Het is niet voor niets dat veel grills in Duitsland graag de juiste grilltijd voor vlees bespreken. Als je er zeker van wilt zijn dat je gegrilde eten echt optimaal gaar is, moet je op een paar dingen letten. Vooral het soort vlees speelt een belangrijke rol in de kooktijd.

De juiste barbecuetijd voor varkensvlees

Neck steak, back steak, chops, ribs of belly: varkensvlees is in vele varianten op de grill te vinden. Daar is een reden voor. Varkensvlees vergeeft de grillmeester iets meer en is daarom ook geschikt voor beginners. In de regel wordt varkensvlees direct over de sintels gegrild, waarbij de grilltijd altijd enigszins afhankelijk is van de dikte van het stuk vlees. Als richtlijn worden echter de volgende minuutnummers aanbevolen:

  • Halsbiefstuk: ongeveer 5 minuten per kant
  • Back steak: ongeveer 2 minuten per kant
  • Buikspek: ongeveer 4 minuten per kant

Als het vlees wat dikker is, kan het een minuut langer duren, bij hele dunne steaks is de kooktijd korter. Daarnaast kunnen grote stukken vlees zoals een hele varkensnek maar ook ribbetjes op een grill ook heel goed indirect gegrild worden. Het vlees wordt niet direct boven de houtskool geplaatst, maar ernaast. In dit geval werkt de grill als een oven, dus een deksel is noodzakelijk. Met de indirecte versie neemt de grilltijd echter aanzienlijk toe, omdat hier lagere temperaturen in het bereik van 100 tot 120 graden worden gebruikt. Voor een varkenshals is de gemiddelde grilltijd ongeveer 3 uur per kilogram.

Lees ook:   De’longhi koffiemachines

Hoe lang moeten rundvlees en kip grillen?

De hoogste discipline op de grill voor veel barbecuefans is nog steeds de biefstuk. Vooral tegen de achtergrond dat iedereen zijn eigen individuele mening heeft over hoe gekookt een biefstuk van rundvlees moet zijn, is de moeilijkheidsgraad hoger dan bij het varken. Rundvlees wordt meestal gekookt met een mix van direct en indirect grillen. Zo geef je het vlees eerst wat kleur en geroosterde aroma’s, waarbij beide kanten tussen de 90 seconden en vier minuten over de sintels worden gegrild. Het moet dan indirect een paar minuten infunderen totdat de gewenste kooktemperatuur is bereikt.

Voor kipsteaks wordt een vergelijkbare procedure aanbevolen, waarbij ze eerst tussen de twee en drie minuten per kant moeten worden gegrild voordat ze in het indirecte gebied gaan. Het is hier belangrijk dat het vlees volledig gaar is. Dit kan ook volledig via de directe route, waarbij de kooktijd vergelijkbaar is met nekbiefstukjes. Bij puur direct grillen neemt echter het risico toe dat de kip te droog komt te staan.

Werken met een thermometer

Als u uw vlees echter perfect wilt grillen, moet u niet alleen pure tijden volgen, maar eerder kooktemperaturen. Om deze te meten wordt een vleesthermometer aanbevolen. Met zijn hulp kan de exacte kooktijd worden gevonden. Het mag echter niet te vaak in het vlees worden gestoken, anders kan er te veel sap ontsnappen.