Hoe lang heeft een kip nodig in de frituurpan?

Een hele kip, daar zijn velen het over eens, moet krokant op tafel worden gebakken. Het hoeft niet eens uit de oven te komen. De friteuse zal u goed van dienst zijn als u een typische gefrituurde kip wilt bereiden. Hoe dit werkt en hoe lang kip moet garen, kun je in de frituurpan vinden.

Waarom kip bereiden in een frituurpan?

Als we denken aan een hele kip die geserveerd moet worden, is het eerste dat in ons opkomt knapperige huid. Als je met een vork op de kippenhuid tikt, zou je een hol geluid moeten horen. Dan weet je zeker dat het ook knarst bij het bijten erop. Als de korst ook sterk gekruid is, wordt de smaakbeleving perfect.

De beste reden om kip te bereiden in de frituurpan: De krokante paneermeel

De beste reden om kip te bereiden in de frituurpan: De krokante paneermeel

Maar kippenvel krokant krijgen zonder dat het vlees droog wordt, is niet zo eenvoudig. Als je kip op een lage temperatuur in de oven kookt, blijft het sappig, maar de schil is net zo zacht. Als de hitte echter te hoog is, kan het kippenvlees te taai worden en de knapperige huid te donker.

Het bereiden van kip met behulp van een lage temperatuurmethode biedt een sappig, maar niet knapperig resultaat

Het bereiden van kip met behulp van een lage temperatuurmethode biedt een sappig, maar niet knapperig resultaat

In de frituurpan wordt de kip omhuld met olie en kan daar sappig bakken. Met de juiste warmte en de juiste kooktijd slaagt de perfecte gefrituurde kip – knapperig aan de buitenkant, mals aan de binnenkant. Een ander voordeel naast de smaak is de praktische voorbereiding. Als je de kip wilt serveren met een bijgerecht uit de oven, hoef je geen verschillende dienbladen en braadstukken te hanteren. Zo kunnen de gekruide gebakken aardappelen tegelijkertijd met de kip in de frituurpan worden bereid.

Lees ook:   Ovenschotel met gehakt en aardappel

De perfecte temperatuur en kooktijd voor gefrituurde kip

Een goede temperatuur om kip te bakken in de friteuse is 175 graden. Stel uw apparaat dienovereenkomstig in en gebruik neutrale olie zoals zonnebloemolie voor de bereiding. Afhankelijk van de friteuse heb je verschillende hoeveelheden ruimte in de mand voor de kip. Normaal gesproken moet je de kip in twee delen splitsen en in twee passen bakken. Misschien wil je toch gewoon een halve kip of kippendij maken. Het voedsel mag in ieder geval maar zo groot zijn dat het volledig door de olie kan worden omsloten.

Een goede temperatuur om kip in de friteuse te bakken is 175 graden.

Een goede temperatuur om kip in de friteuse te bakken is 175 graden.

Kruid de kip krachtig voor het bakken. Paprikapoeder gaat altijd goed samen met gebakken kip. Curry geeft kip een exotisch tintje, zout en peper mogen niet ontbreken. Doe nu de kip of een deel ervan in de frituurpan. Afhankelijk van de grootte en het gewicht bakt de kip nu krokant in 20 tot 25 minuten. Als je niet veel ervaring hebt met je frituurpan, kan het geen kwaad om de mate van bruining in de gaten te houden. De krokante schil moet minstens goudgeel gebruind zijn, maar niet te donker.

Tip: Er is ook de mogelijkheid om de kip alleen gezouten in de mand te doen en deze pas na het frituren krachtig op smaak te brengen. Dit voorkomt dat kruiden en specerijen verbranden tijdens het frituren.