Hoe maak je eiwitten zonder blender?

Eiwitten kunnen in een paar minuten worden geproduceerd met een elektrische handmixer of in een moderne keukenmachine. De eiwitten worden eenvoudig gescheiden en toegevoegd aan de mengkom met een snufje zout en een beetje citroensap. Het keukenapparaat doet de rest vanzelf. Maar hoe maak ik een stevig eiwit zonder elektrische blender?

Eiwitten kunnen ook met een vork worden geklopt

Het eerste alternatief voor een elektrische handmixer of een keukenmachine is natuurlijk de populaire garde. Met een garde van roestvrij staal, plastic of siliconen en een ronde kom kunnen eiwitten eenvoudig in ongeveer 10 tot 12 minuten tot eiwitten worden verwerkt. Het met de hand kloppen van de eiwitten heeft zelfs een voordeel. Er is geen risico dat er te lang sneeuw wordt gekapt. Uiterlijk wanneer het eiwit pieken trekt, is het stijf. Overigens kan dit ook met een mes gecontroleerd worden. De snijrand moet open blijven. Als je geen garde hebt, kun je indien nodig ook een vork gebruiken. Het kloppen van de eiwitten met een vork is echter erg tijdrovend. Bovendien duurt het kloppen erg lang, omdat er maar weinig lucht kan worden opgenomen.

Eiwitten worden niet stijf

Klop eiwitten met de hand zonder blender: als je thuis geen garde hebt, kun je ook een vork nemen

Een melkfles kan de handmixer vervangen

Als het kloppen van de eiwitten met een vork te tijdrovend voor je is, is er nog een andere optie. De eiwitten kunnen ook in een glazen fles worden gemaakt. Melkflessen zijn bijvoorbeeld geschikt voor dit doel. De flessen hebben een hals met een grote diameter en worden afgesloten met een roterend deksel. De eiwitten worden met een snufje zout en citroensap aan de fles toegevoegd en verzegeld. De fles moet gedurende enkele minuten krachtig worden geschud. Het krachtige schudden combineert het eiwit met de lucht in de fles. Natuurlijk maakt schudden de eiwitten niet zo stevig als kloppen. De fles moet in ieder geval schoon en vetvrij zijn.

Klop eiwitten met de hand

Eiwitten kunnen ook worden “geschud” in een fles

Een crèmedispenser kan ook eiwitten produceren

Eiwitten kunnen ook worden geproduceerd met een crèmedispenser. Eiwitten kunnen echter alleen worden geproduceerd in combinatie met lautersuiker. De lautersuiker moet volledig worden opgelost in het eiwit en door een zeef worden geperst. De massa wordt in het apparaat doorgegeven en het deksel met de patroon wordt vastgeschroefd. De container wordt vervolgens krachtig geschud. Het eiwit is ideaal voor bijvoorbeeld sorbets.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bladerdeegpizza met vanalles