Hoe te bakken in de pan?

Frituren in een pot

Frietjes, kroketten, loempia’s of inktvisringen werken het beste in een frituurpan. In de friteuse worden ze snel heet, knapperig, knapperig en hebben ze een goudgele kleur. Niet elk huishouden heeft echter een friteuse en het eten wordt in de oven bereid. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, want er is geen friteuse nodig om te frituren. Maar hoe bak je deze voedingsmiddelen in de pan of in een pot?

Het juiste kookvat en de juiste olie zijn belangrijk

Voor frituren is de juiste pot of pan nodig. Het meest geschikt zijn kooktoestellen die niet gecoat zijn, zoals gietijzer of roestvrij staal. Indien mogelijk moet het vat een vlakke bodem en een hoge rand hebben. Hierdoor kan er veel olie of vet worden opgevuld en kan het te bakken voedsel vrij zweven. De volgende stap in frituren is het kiezen van de juiste olie of vet. Zonnebloem- of koolzaadolie zijn bijzonder geschikt. Een kokosvet of een pindavet zijn ook ideaal om te frituren. Deze vetten bevatten geen water en kunnen gemakkelijk temperaturen tot 180 °C verdragen. Ze zijn vooral smakeloos.

Een thermometer maakt frituren makkelijker

Giet voor het frituren de olie of het vet in de pan of pot en verwarm het langzaam. Als u de mogelijkheid heeft, moet u de temperatuur controleren met een thermometer. Een temperatuur van 130 tot 140 °C is ideaal om te frituren. Als je geen thermometer bij de hand hebt, kun je de temperatuur controleren met een houten stok. Als er kleine belletjes opkomen, is het vet heet. Het vet mag in geen geval roken. Zodra de rook opstijgt, moet je de pot of pan van het vuur halen. De rook kon ontbranden. Oververhit vet is ook niet gezond.

Lees ook:   inbouw koffiemachine

In een mandje kan het gefrituurde voedsel goed weglopen

Zodra je vet de juiste temperatuur heeft bereikt, kun je het voedsel erin doen om te frituren. Zodra het paneren goudgeel is, kun je met een lepel je friet, kroketten of inktvisringen uit het vet tillen en op een keukenpapier leggen. Een roestvrijstalen mand maakt het voor u gemakkelijker om te frituren omdat het voedsel eenvoudig kan uitlekken. Zo kun je ook gemakkelijk Berlijnse pannenkoeken of kwarkballen bakken.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.