Alternatief voor maïzena bij het bakken

Maïzena is een belangrijk ingrediënt voor veel verschillende gerechten in de keuken. Tijdens het koken kan het worden gebruikt om sauzen in te stellen. Indien gebakken met maïzena, is de cake bijzonder fijn poreus en blijft lang vers. Het zetmeel geeft brood en broodjes een knapperig korstje. Maar niet iedereen kan het zetmeel in het voedsel verdragen. De vraag rijst dan ook of er een alternatief is voor maïzena bij het bakken.

Mensen met een allergie moeten letten op de ingrediënten bij het kiezen van de maïzena

Als we het over zetmeel hebben, bedoelen we meestal producten gemaakt van tarwezetmeel, aardappelmeel of maïzena. Deze laatste is ook commercieel bekend als Mondamine. Als u allergisch bent voor gluten of tarwe, is tarwezetmeel niet geschikt voor u. Maïzena en aardappelmeel zijn dus een alternatief omdat deze granen geen gluten bevatten. Ze zijn ook geschikt voor veganisten, omdat het zetmeel ook volledig zonder dierlijke producten wordt geproduceerd. Als u echter allergisch bent voor maïs of aardappelen, moet u de ingrediënten op de verpakking van tevoren controleren.

Alternatieven voor eenvoudig zetmeel zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde retailers

De handel biedt echter veel andere producten die kunnen worden gebruikt als maïzena voor het bakken. Dit zijn bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel, agar-agar en guargom. Tapiocazetmeel wordt ook aangeboden in sommige biologische en gespecialiseerde winkels. Deze maïzena wordt verkregen uit de cassavewortel. Deze zetmeelmeelsoorten zijn ook geschikt voor mensen met een allergie, omdat ze vrij zijn van tarwe en gluten. Dierlijke ingrediënten werden ook achterwege gelaten tijdens de productie.

Spestarch is niet ideaal om af te vallen

Zetmeel, in welke vorm dan ook, is een bron van energie voor het lichaam. Het is een zogenaamde polysaccharide, die bestaat uit complexe glucose-eenheden. Het hoogste zetmeelgehalte met ongeveer 89 procent heeft rijst. Dan komt gerst met 75 procent en tarwe met slechts één procent minder. Deze polysaccharide in maïzena heeft een hoog caloriegehalte. Als u aandacht wilt besteden aan uw figuur of gewicht verliest, moet u letten op het zetmeelgehalte. Grote hoeveelheden kunnen je dik maken. Tarwezetmeel kan ook een negatief effect hebben op de bloedsuikerspiegel als het overmatig wordt geconsumeerd. Bovendien is zetmeel in de ware zin van het woord noch vitamine- noch voedingsstofbevattend.

Lees ook:   Pasta met kip, tomaatjes en spinazie