Waarom kun je ontdooid voedsel niet opnieuw invriezen?

Wat ooit bevroren en weer ontdooid was, mag niet meer in de vriezer. Dat klopt toch? We gaan tot op de bodem uit en leggen je uit of en wat je een tweede keer kunt bevriezen.

Waarom niet?

We leren het al van de grootmoeders: Ontdooid voedsel mag niet opnieuw worden ingevroren. Er zit een serieuze achtergrond achter deze keukenwijsheid. Ontdooien bij kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat ziektekiemen in het voedsel groeien. Deze zouden gemakkelijk een tweede bevriezing overleven en zich nog sneller vermenigvuldigen tijdens het volgende ontdooiproces. Want niet alle ziektekiemen sterven in de kou. Het gevaar van meervoudig invriezen schuilt dus in een mogelijk hoge kiembelasting en een daarmee gepaard gaand gezondheidsrisico. Het is dus waar dat we voedsel niet zomaar weer kunnen invriezen zonder aarzeling. Vooral bij gevoelige voedingsmiddelen zoals rauw vlees of vis is voorzichtigheid geboden. Deze zijn bijzonder gevoelig voor ziektekiemen en bederven snel. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel.

Bevroren vlees & vis

Reeds ontdooide vis of vlees mag niet opnieuw worden ingevroren

Geen regel zonder uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op elke regel. De overweging voor het opnieuw invriezen moet altijd zijn: Is er een risico op kiemvorming? Het hangt ook af van hoe lang het voedsel op kamertemperatuur is geweest. Hoe langer, hoe groter het gevaar. Een tweede keer invriezen kan echter zonder problemen:

Bevroren fruit & groenten

Bevroren fruit & groenten kunnen zonder problemen ontdooid en weer ingevroren worden

Tip: Over het algemeen niet na een langere stilstandtijd

Het maakt niet uit of een voedingsmiddel of een gerecht al bevroren is of niet: Als je al lang op kamertemperatuur in de keuken staat, moet je afzien van (her)invriezen. Vooral bij gevoelige voedingsmiddelen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Haring met olijfolie, aardappel en ui

Ook kwaliteit en smaak lijden eronder

Naast het gezondheidsrisico heeft ook het (herhaaldelijk) invriezen van voedsel en levensmiddelen invloed op de smaak en kwaliteit. Tijdens het ontdooiproces wordt vocht uitgewisseld met de omgeving en treden er veranderingen op. Hoe vaker dit proces wordt uitgevoerd, hoe meer de smaak en kwaliteit veranderen. Als het voedsel verder wordt verwerkt, is dit minder problematisch dan wanneer het voedsel puur moet worden genoten. U moet bijzondere aandacht besteden aan zuivelproducten. Deze veranderen snel en worden gemakkelijk grieselig.