De rijst uit Azië is ook een populair en gezond bijgerecht bij vlees, vis of groenten in Duitsland. De graankorrels worden gekookt in water tot ze zacht zijn. Maar hoeveel water is er nodig voor 2 kopjes rijst? We zullen je vertellen hoeveel water je nodig hebt voor hoeveel rijst.
De verschillende kookmethodes
Als je geen rijstkoker hebt of je toevlucht wilt nemen tot kookzakrijst, kun je twee verschillende methoden gebruiken om je rijst te koken:
- de watermethode
- de bronmethode
Rijst kan op verschillende manieren worden gekookt
De watermethode
Deze methode is het veiligst, omdat branden bijna onmogelijk is. Tenminste als je de rijst niet urenlang alleen laat. Omdat bij de watermethode een meervoudige hoeveelheid water wordt gebruikt en de rijst in principe als noedels in water wordt gekookt totdat deze de gewenste consistentie heeft. Analoog aan pasta wordt de rijst vervolgens met een zeef afgegoten. Als u deze methode wilt proberen, gebruik dan minstens 6 keer de hoeveelheid water in vergelijking met rijst. Met 2 kopjes rijst heb je 12 kopjes water nodig.
Bij de watermethode wordt de rijst gekookt in zes keer de hoeveelheid water totdat deze gaar is.
Voor- en nadelen:
- geen verbranding mogelijk
- geen exacte hoeveelheid water nodig
- bestaand arseengehalte wordt verlaagd
- regelmatige testen van de kooktoestand noodzakelijk
- Verlies van voedingsstoffen tijdens drainage
De bronmethode
Met de zwellingsmethode neem je alleen zoveel water als de rijst zou moeten en kun je vanaf het begin absorberen en laten opzwellen in heet water. Zodra de rijst al het water heeft opgenomen, is het klaar en heeft het de juiste consistentie. Aftappen is dan niet nodig. Het is belangrijk dat de rijst alleen op laag vuur kookt, anders verdampt er veel water en kan de rijst niet koken of verbranden. Als je de juiste hoeveelheid water gebruikt, zal de rijst eigenlijk vanzelf koken. Je kunt het gewoon op de laag hete kachel laten staan. Maar wees voorzichtig: als het water is opgenomen en er is niets meer in de pot, is er een risico op verbranding. Roer daarom regelmatig en controleer de hoeveelheid water. De vuistregel voor de zwellingsmethode is: Gebruik tweemaal de hoeveelheid water. Met 2 kopjes rijst heb je 4 kopjes water nodig.
Bij de zwellingsmethode wordt rijst gestoofd in tweemaal de hoeveelheid water op laag vuur totdat het al het water heeft geabsorbeerd.
Voor- en nadelen:
- geen drainage nodig
- Voedingsstoffen blijven behouden
- geen controle van de kookconditie nodig
- Risico op verbranding