Inktvis grillen – zo werkt het

Inktvissen behoren tot de zeevruchten en worden vaak geserveerd in de mediterrane keuken. De naam vat verschillende octopussen samen die tot dezelfde familie behoren. De inktvisbuizen, die afkomstig zijn van inktvis en sepia, zijn bijzonder geschikt om te grillen. Dit is de romp zonder de bevestigde hoektanden. Van dit lichaamsdeel worden de bekende inktvisringen gemaakt, die ook op de grill kunnen worden bereid.

Inktvis bereiden voor de grill

Goed voorbereiden en schoonmaken van inktvis

Goed voorbereiden en schoonmaken van inktvis

Als u verse inktvis gebruikt, moet u deze van tevoren grondig reinigen. Om dit te doen, snijdt u de romp van de inktvis een beetje open en verwijdert u alle ingewanden. Spoel het lichaam vervolgens grondig af met veel water. Verwijder vervolgens de snavel door deze uit de tentakels te duwen. Snijd vervolgens de buis meerdere keren aan de zijkanten, zodat deze plat op het rooster kan worden geplaatst. Olie vervolgens direct en grill of marineer de inktvis van tevoren.

Tip: Als alternatief kunt u ook bevroren inktvis gebruiken, die al klaar zijn om te koken. Dit scheelt het schoonmaken. Ontdooi in de koelkast of in een warmwaterbad voor het grillen en dep droog.

Procedure voor grillen

Grill inktvis goed

Gril octopus niet te lang, anders wordt het taai

Het vlees van inktvis is stevig en elastisch, op de grill koken ze extreem snel. Gril daarom de buizen van beide kanten slechts 1 tot 2 minuten op hoog vuur en laat ze vervolgens ongeveer 4 tot 6 minuten trekken bij zeer lage temperaturen. Als de octopussen te lang stoven op de grill, smaken ze erg taai. Verwarm daarom slechts kort na bereiding en eet dan onmiddellijk. Als het grillrooster te grote afstanden heeft voor kleine inktvisringen, kunnen ze ook worden gebakken in een grillpan die eerder met olie is bedekt. Grote exemplaren verliezen na verloop van tijd elasticiteit. Om de inktvis zacht op de grill te houden, verwerk je met een vleesvermalser of kook je een paar minuten voor op lage temperaturen.

Lees ook:   Harvey Wallbanger

Marinade voor inktvis

Gegrilde inktvismarinade

Een marinade van knoflook, olijfolie, citroen en mediterrane kruiden is het beste voor octopus

Gegrilde inktvis wordt het best vergezeld door kruiden en specerijen uit de Middellandse Zee, die de individuele smaak perfect onderstrepen.

Peper en zout dienen als basis. De volgende ingrediënten zijn geschikt voor de marinade:

  • Knoflook
  • Oregano, rozemarijn en tijm
  • Olijfolie en citroen
  • Verse peterselie of salie

Meng van de ingrediënten een marinade naar smaak en laat de inktvis een half uur in het mengsel trekken voor het grillen.