Terwijl deze kookmethode lange tijd voorbehouden was aan professionele koks vanwege de benodigde apparatuur, kunnen particulieren tegenwoordig ook thuis genieten van sous-vide gekookte gerechten. Wat sous vide precies is, wat je ervoor nodig hebt en hoe het werkt, leer je hieronder.
Wat is Sous Vide?
Sous Vide is een bijzondere kookmethode. Het werd ontwikkeld in Frankrijk in de jaren 1970, daarom komt de naam van deze techniek uit het Frans en betekent het “onder vacuüm” in het Duits. In Duitstalige landen wordt hiervoor ook de term vacuümkoken gebruikt.
Zacht koken in een waterbad
Bij vacuüm koken wordt voedsel gestofzuigd in een plastic zak voordat het wordt gekookt in een waterbad bij relatief lage temperaturen. Door het waterbad worden temperaturen van minder dan 100 graden Celsius bereikt in de sous vide. Om deze reden is deze kookmethode bijzonder zacht en zacht, wat leidt tot een bijzonder zacht resultaat en veel smaak behoudt.
Voordelen van sous vide koken
Omdat het voedsel geen direct contact heeft met water of stoom, zijn vacuümgekookte gerechten uitzonderlijk aromatisch. Waardevolle ingrediënten zoals vitamines worden ook nog beter bewaard dan met zacht stoomkoken. Nog een voordeel: omdat de watertemperatuur meestal overeenkomt met de kerntemperatuur van het voedsel, is het bijna onmogelijk om het voedsel te gaar te maken. Het kan dus ook iets langer worden gekookt als de temperatuur constant wordt gehouden zonder het resultaat te veranderen. Daarom is het geen probleem als uw gasten te laat zijn: het eten wordt dan gewoon in het waterbad achtergelaten tot hun aankomst, en is warm en perfect gekookt wanneer ze eindelijk aankomen.
Hoe werkt sous vide?
Voor de sous vide-methode is het volgende vereist:
Het sous vide apparaat, ook wel “thermalizer” genoemd, is een speciale pot met elektriciteitsaansluiting waarin de watertemperatuur automatisch wordt geregeld. Het ophangapparaat daarentegen is een thermostaat die in de pot gevuld met water wordt geplaatst en het water verwarmt tot de gewenste temperatuur en het vervolgens constant houdt. De laatste, ook bekend als een “sous vide stick”, kan worden gebruikt voor verschillende potmaten, die flexibel kunnen zijn voor een ander aantal mensen.
Koop Sous-Vide-Stick op Amazon
Bereiding van sous vide gerechten
Voor de bereiding van sous-videgerechten worden de verschillende voedingsmiddelen eerst normaal bereid en spaarzaam gekruid. Doe dan vlees, vis of groenten in een vacuümzak. Zorg ervoor dat ongeveer 8 cm vrij is richting de opening van de zak om een schone las te krijgen. Knijp vervolgens een beetje lucht uit de zak en sluit deze af met de vacuümsealer. Nadat je de temperatuur en tijd hebt ingesteld, plaats je de zak met het voedsel in een waterbad. Je moet ervoor zorgen dat de zak altijd volledig onder water staat. Aan het einde van de kooktijd kunt u de gekookte producten kort bakken zoals u wilt, zodat ze heerlijke geroosterde aroma’s ontwikkelen.
De beste vacuümsealers 2021
Inhoudsopgave