Installatietypes van gootstenen: Wat is beter: ingebouwde gootsteen, spoelbak of ondermaatse gootsteen?

Gootstenen verschillen niet alleen vanwege hun materiaal, kleur en vorm, maar ook vanwege hun installatiemethode. Veel keukenkopers vragen zich af: “Welk type installatie is geschikt voor mijn keuken?”. Er zijn klassieke inbouw gootstenen, inbouw gootstenen en zogenaamde undercounter spoelbakken. In dit artikel leggen we de verschillen tussen de verschillende soorten installaties uit, evenals de respectieve voor- en nadelen.

Tevreden:

Ingebouwde spoelbak

Blanco keramische inbouw spoelbak; Foto: Blanco

Blanco keramische inbouw spoelbak; Foto: Blanco

Ingebouwde spoelbakken of insert-gootstenen zijn het meest voorkomende type installatie. Met een ingebouwde spoelbak wordt een gat in het aanrecht gesneden en wordt de gootsteen van bovenaf in deze uitsparing gestoken. De gootsteen zelf en het afvoergebied rusten op het werkblad, wat resulteert in een lichte toename. De hoogte en breedte van deze rand varieert afhankelijk van het model en de fabrikant. Het voordeel van een ingebouwde spoelbak is dat deze eenvoudig in elke keuken kan worden geïnstalleerd. Bovendien zijn ingebouwde gootstenen in verschillende kleuren en vormen gebruikelijk en soms ook tegen een vrij redelijke prijs om te kopen. Een groot nadeel van een ingebouwde spoelbak is dat vuil zich graag verzamelt aan de rand tussen de gootsteen en het werkblad en water kan binnendringen als het slecht is afgedicht. Als gevolg hiervan zijn ingebouwde gootstenen niet erg hygiënisch.

Voordelen van een ingebouwde spoelbak

  • Eenvoudig te implementeren
  • Veel modellen, vormen, kleuren
  • Vrij goedkoop

Nadelen van een ingebouwde gootsteen

  • Onhygiënische
  • Vuil blijft hangen

spoelbak

Blanco inbouw spoelbak; Foto: Blanco

Blanco inbouw spoelbak; Foto: Blanco

Bij het installeren van een spoelbak wordt ook van bovenaf een gat in het werkblad gesneden en wordt de gootsteen in de spoeling gestoken. Met één belangrijk verschil: bij vlakke installatie wordt de gootsteen zo geplaatst dat deze gelijk met het werkblad sluit. Dit resulteert in een eenvoudig en ontwerpsterk totaalbeeld – spoelbak en werkblad vormen een quasi optische eenheid. De vlakke installatie van een gootsteen heeft niet alleen visuele voordelen, maar ook praktische. Dit maakt het gemakkelijk om de gootsteen en het werkblad schoon te maken en voorkomt dat kruimels zich in de verbinding verzamelen. Maar ook de installatie is ingewikkelder en meestal wat duurder.

Lees ook:   Zo gaan alle restjes van de kaasplank op

Voordelen van een spoelbak

  • Eenvoudige reiniging
  • Hygiënisch
  • Gootsteen en werkoppervlak vormen een optische eenheid
  • Breed scala aan modellen en fabrikanten

Nadelen van een spoelbak

  • Complexe installatie
  • Een beetje duurder

Ondercounter wastafel

Onderbouw gootsteen met focus op stenen werkblad; Foto: Corian

Onderbouw gootsteen met focus op stenen werkblad; Foto: Corian

Zoals de naam al doet vermoeden, is er van onderaf een undercounter sink geïnstalleerd in het werkblad. Hiervoor wordt ook een gat in het werkblad gesneden, maar de gootsteen wordt vervolgens van onderaf ingebracht, zodat het werkblad op de voorgrond staat – bijna als een verzonken gootsteen. Dit ziet er erg mooi uit, vooral met kleurrijke, donkere werkbladen. Het voordeel van een onderbak is enerzijds het bijzondere ontwerp en anderzijds dat kruimels, vuil en vloeistoffen gemakkelijk in de gootsteen kunnen worden geveegd. Een nadeel is dat dit type gootsteen alleen op ongevoelige werkbladen moet worden gebruikt en de keuze iets kleiner is.

Voordelen van een undercounter gootsteen

  • Eenvoudige reiniging
  • Hygiënisch
  • Voorgrond aanrecht

Nadelen van een undercounter gootsteen

  • Minder keuze
  • Een beetje duurder

Zinken

keuken met spoelbak; Foto: Silestone

keuken met spoelbak; Foto: Silestone

Een gootsteen is een grote, massieve gootsteen die boven het aanrecht uitsteekt en op een onderkast of aan de muur is gemonteerd. De spoelbak is dus een designelement op zich. Zinkstenen zijn vooral te vinden in landelijke keukens en keukens in de Scandinavische stijl. Het voordeel van een gootsteenines is enerzijds te danken aan het bijzondere uiterlijk en anderzijds aan de grootte van de gootsteen. Maar het speciale ontwerp heeft ook zijn prijs: aan de ene kant is er een beperkte selectie wastafels en aan de andere kant kosten ze meestal behoorlijk wat. Bovendien zijn zinkende stenen niet gemakkelijk schoon te maken.

Lees ook:   Vegetarische risotto met groenten

Voordelen van een gootsteen

  • Uitzonderlijk ontwerp
  • Veel ruimte

Nadelen van een gootsteen

  • Zwaar bekken
  • Niet makkelijk te onderhouden

Gootsteen en werkblad uit één hand

Een kookeiland met spoelbak en werkblad uit één exemplaar geeft de keuken een nobel totaalbeeld. Geen wonder dat een gootsteen geïntegreerd in het aanrecht steeds populairder wordt. Als u geïnteresseerd bent in het aansluiten van de gootsteen op het aanrecht bij het plannen van uw keuken, vraagt u zich misschien af: welke materialen worden hiervoor gebruikt? Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen van deze keukenoplossing? Alle informatie vind je hier:

Gootsteen en werkblad uit één hand: materiaal, voordelen, nadelen, reiniging, foto’s &tips voor keukenplanning

Gootsteen: Welk type installatie is het beste?

Of u de voorkeur geeft aan een ingebouwde spoelbak, een spoelbak, een onderbouw gootsteen of liever een gootsteen, hangt af van uw individuele voorkeuren en vereisten. Als je een fan bent van nostalgische landelijke keukens, is een gootsteen iets voor jou. Als uw focus echter ligt op een onderhoudsvriendelijke keuken, raden we u aan een spoelbak of ondermaatse gootsteen te installeren. Voor keukenkopers met een kleiner budget is een klassieke ingebouwde gootsteen waarschijnlijk het beste.

Rvs, keramiek, glas, graniet of kwartscomposiet: welk materiaal is geschikt voor de gootsteen in de keuken?

Omslagfoto: Corian