Roomba i7+ Robot Stofzuiger Test: iRobot’s Beste Waarde


De Roomba i7+ is het nieuwe vlaggenschip van iRobot. Dit model, de opvolger van de beroemde Roomba 980, is bedoeld om de catalogus van de wereldleider af te stoffen door de nadruk te leggen op het automatisch legen van de opvangbak en aangepaste schoonmaakopties.
iRobot Roomba i7+

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Roomba i7+ is sinds februari 2018 in Frankrijk verkrijgbaar voor een prijs van € 1.199 en wordt voor dezelfde prijs gelanceerd als de Roomba 980. Dit model is een van de duurste robotstofzuigers op de markt. De Roomba i7+ is gepositioneerd aan de bovenkant van de markt en heeft een aantal innovaties, waaronder een automatisch legen van de opvangbak. Als de Roomba i7+ klaar is met het schoonmaken van de kamer, keert hij vanzelf terug naar het laadstation. Daarbovenop komt een tank waarin het stof dat tijdens de vorige reiniging is opgevangen, wordt opgezogen en in een zak wordt opgevangen. Het doel is te voorkomen dat de handen van de gebruiker in contact komen met het stof. De Roomba i7+ heeft ook een camera om de weg te vinden, een systematisch navigatiesysteem en aangepaste schoonmaakopties. Naast deze nieuwe, overuitgeruste versie heeft iRobot ook de Roomba i7 gelanceerd, die, afgezien van het automatische ledigingssysteem, precies dezelfde functies heeft. Hij wordt verkocht voor een lagere prijs (899 euro).

Gebruiksgemak

Net als veel Roomba’s voor hem, heeft de Roomba i7+ een ronde vorm en volumineuze bumpers. Maar met zijn schuine camera op de behuizing lijkt dit nieuwe model nog het meest op de Roomba 980. De centrale “Clean”-knop die het reinigingsproces met één druk op de knop start, is er nog steeds, evenals de knop om terug te keren naar de basis (home-pictogram) en een derde om een gerichte reiniging te starten (Spot-modus).

In tegenstelling tot de Neato-robots die zijn uitgerust met een laserafstandsmeter, integreert de Roomba i7+ zijn camera in zijn behuizing. In dit opzicht is hij dunner dan de meeste van zijn concurrenten: 9,2 cm dik in vergelijking met 10 cm voor de Neato stofzuigers. Deze Roomba kan dus onder meubels komen die een marge van ten minste 10 cm laten.

Omdat de oplaadbasis van de robot vergezeld gaat van een afvaltank, neemt het geheel veel ruimte in beslag. Het is absoluut ondenkbaar om het docking station bijvoorbeeld onder een meubelstuk te installeren. De grootte van de oplaadbasis is daarom een criterium waarmee rekening moet worden gehouden voordat een Roomba i7+ wordt aangeschaft.

Connectiviteit en toepassing

Voor deze Roomba i7+, heeft iRobot de toepassing een make-over gegeven. Maar voordat u kunt profiteren van alle functies, moet u de robot instellen op het Wi-Fi-netwerk van uw huis. De app leidt de gebruiker door elke stap: maak een koppeling met de robot in de Wi-Fi-instellingen van de smartphone, deel het wachtwoord van het thuisnetwerk en u bent klaar.

Zodra de Roomba is aangesloten op het thuisnetwerk, kan de gebruiker de app gebruiken om de robot op afstand te starten, de voortgang van het schoonmaken te volgen, het schoonmaken te onderbreken of te pauzeren, te kiezen tussen drie schoonmaakstanden (automatisch, één gang of twee bewegingen), enz. Het is uiteraard mogelijk de geschiedenis van de uitstapjes van de robot te raadplegen (oppervlakte, duur, tijden, enz.) en toegang te krijgen tot de door het toestel geregistreerde kaarten. Deze kaarten, die uiterst nauwkeurig zijn, tonen de gebieden die de Roomba bestrijkt en de gebieden die hij ongemoeid laat.

Met de toepassing kunt u ook een schoonmaakbeurt plannen door niet alleen de dag en het tijdstip van het bezoek te selecteren, maar ook het gebied dat moet worden gestofzuigd (het hele huishouden of kamer per kamer). Dit is het belangrijkste kenmerk van deze Roomba: dankzij de slimme kaarten kan hij kamer voor kamer schoonmaken. Daartoe moet gebruik worden gemaakt van de door de robot opgestelde plattegronden en moeten de virtuele grenzen worden gebruikt om kamers of gebieden in de ruimte te creëren. Deze manipulaties worden met een zucht van gelukzaligheid uitgevoerd (zie ons laboratoriumnieuws hierover). In de dagelijkse praktijk is deze functie echt relevant en een verrijking voor de gebruikerservaring.

Het tabblad onderhoud – dat zeer nuttig is – geeft informatie over de status van elk onderdeel van de robot en stuurt meldingen wanneer het moet worden gereinigd (robothuis, extractors en verdeelstuk).

Onderhoud

De Roomba i7+ volgt de vooruitgang van de Roomba e5, die ons bevalt. iRobot heeft de opvangbak naar het frame verplaatst, zodat deze gemakkelijk kan worden verwijderd door op de knop met de mand erop te drukken.

De opvangbak heeft een kleine inhoud (0,4 liter) en heeft de vorm van een cassette die kan worden verwijderd. Het deksel wordt geopend door op een kleinere grijze knop te drukken (ook versierd met een mand-icoon). Door de verplaatsing van de afvaltank – die zich bij de vorige versies vlakbij de motor bevond – kan deze nu onder water worden geplaatst. U moet er echter aan denken het filter te verwijderen alvorens het onder te dompelen. Het filter kan gemakkelijk aan en uit worden geklikt. Deze Roomba heeft zeer weinig onderhoud nodig, omdat hij profiteert van het beroemde automatische afvoersysteem van de opvangbak.

Wanneer de Roomba i7+ klaar is met het schoonmaken van de kamer, keert hij natuurlijk terug naar het laadstation. Deze wordt afgedekt door een andere collector met een automatisch ledigingssysteem. Binnen deze collector bevindt zich een zak (inhoud 1,7 liter) die tot 30 volle tanks kan bevatten (volgens de fabrikant). Het idee is te voorkomen dat de gebruiker in aanraking komt met stof bij het legen van de zak, wat geen prettige handeling is en wat bij een robotstofzuiger meestal vrij regelmatig moet gebeuren. Bovendien beperkt dit automatische ledigingssysteem, dat door een zak (filter) gaat, het risico van stofverspreiding.

In een nieuwsbericht over het lab hebben we de prestaties van het automatisch legen van de collector geprezen. Door de aanwezigheid van de zak wordt het risico van stofverspreiding aanzienlijk beperkt, wat vooral mensen met allergieën die last hebben van contact met stof, zou kunnen overtuigen. Maar dit systeem heeft een paar nadelen, te beginnen met de aankoop van verbruiksgoederen. Het kost ongeveer tien euro voor drie zakjes; een kostenpost waarmee rekening moet worden gehouden alvorens het apparaat aan te schaffen.

Een woord nu over de borstels, of liever de twee rubberen bladen, die vrij groot zijn en veel minder gevoelig voor haren en haartjes dan de nylon borstels. In feite zijn ze veel gemakkelijker dagelijks te onderhouden.

Al deze goede ideeën worden nog versterkt door het tabblad ‘Onderhoud’ in de app, waarmee u de conditie van de verschillende onderdelen van de robot in de gaten kunt houden.

Navigatie systeem

Net als de Roomba 980 is deze nieuwe versie uitgerust met een camera waarmee hij kamers in kaart kan brengen en de weg kan vinden. En dankzij deze zichtbaarheid kan hij zich op een systematische, zigzaggende manier voortbewegen. Terwijl de robots van Neato – die ook schoonmaken in een zigzagpatroon – beginnen met het omcirkelen van de kamer, valt de Roomba grote gebieden aan die om beurten moeten worden schoongemaakt, beginnend vanaf de oplaadbasis.

De dekking van de oppervlakken is onberispelijk. Alle hoeken zijn zorgvuldig schoongemaakt en geen gebied is gespaard. Het labo, evenals onze flat, wordt grondig geïnspecteerd en hetzelfde geldt voor de randen van meubels en stoelpoten.

De Roomba i7+ beweegt van kamer naar kamer en doet zijn werk altijd met onderscheiding. Het keert altijd terug naar zijn basis. iRobot raadt echter ten zeerste af om de Roomba in volledige duisternis te laten navigeren.

Obstakels worden ook goed verwijderd, maar wat ons opvalt is de snelheid waarmee de Roomba i7+ door kamers beweegt. Het gaat snel. En hoewel het erin slaagt om obstakels te detecteren, slaagt het er toch in om er tegenaan te lopen. De Roomba i7+ is een echte doorzetter en kan zelfs lichte meubels subtiel verplaatsen. Bumpers hebben het moeilijk met deze machine, maar maak je geen zorgen, hij zal je meubels niet beschadigen.

Hij kan gemakkelijk over tapijten of verhoogde drempels klimmen. Hij is niet bang voor dwarse stoelpoten, integendeel, hij slaagt er zelfs in onder een door stoelen omringde tafel uit te komen. In tegenstelling tot de Neato D4 Connected, kan hij onder gordijnen komen – die de Neato robot als obstakels ziet.

Het is niet erg dik, dus het komt onder de meeste meubels, inclusief onze test salontafel, bank en boekenkast. Hij geeft waarschijnlijk niets om elektriciteitskabels, die vermijdt hij liever.

Ten slotte kan de Roomba zelfs op iets dikker tapijt klimmen zonder problemen, wat niet het geval was met de Roomba 880, die ons dikke testtapijt wel kon reinigen, maar weigerde erop te klimmen omdat hij het als een obstakel beschouwde.

Stofzuigen

De resultaten op alle oppervlakken waren uitstekend, met een zeer goede dekking. We hebben de meeste tests gedaan in de “automatische” modus, die op de app kan worden ingesteld.

De Roomba i7+ presteerde goed op het gebied van zuigkracht, behalve op dik tapijt, wat een erg lastige ondergrond is. In de automatische modus kon het 46% van het afval opzuigen in 9 min. 29 sec. Dit staat ver af van de resultaten van de Neato D4 Connected, die 90% van het materiaal op dit oppervlak oppikte.

Op fijn tapijt deed de Roomba het veel beter, 91% van het materiaal werd in 8 minuten opgeraapt; een goede prestatie. Door een schoonmaaksessie na slechts een paar minuten opnieuw te beginnen, slaagde de Roomba i7+ erin al het materiaal dat op de vloer was achtergebleven te verwijderen.

Op harde vloeren blonk de Roomba uit door 96% van het materiaal in 7,07 minuten te stofzuigen, waarna de robot terugkeerde naar de basis en dacht dat hij klaar was met zijn taak.

Net als andere topmodellen van iRobot heeft dit nieuwe vlaggenschip een effectieve vuildetector, Dirt Detect genaamd. In onze zwaar vervuilde testruimte zagen we hem vaak bijna ter plaatse heen en weer bewegen tot de ruimte schoon was.

Geluid

Het geluidsniveau van deze Roomba schommelt tussen 58 dB (A) en 61 dB (A), afhankelijk van de vloer en de zuigfase. Deze cijfers liggen iets boven het gemiddelde van onze vergelijking. In ieder geval is dit niet het soort apparaat dat u gebruikt wanneer u in de kamer bent, vooral omdat het programmeerbaar is.

Het automatisch legen van de collector maakt veel lawaai. We vonden een geluidsniveau van 75 dB (A). Gelukkig duurt het legen niet meer dan tien seconden.

Autonomie

Deze Roomba loopt uit na 1 uur en 26 minuten, wat vrij comfortabel is. Tot op heden is de Xiaomi Roborock S50 nog steeds de meest autonome van onze vergelijking (2 h 40 min schoonmaken). De batterij kan zeer snel volledig worden opgeladen: dit duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten.

Voordelen

 • Algemeen gebruiksgemak.
 • Zeer gemakkelijk in te stellen op het Wi-Fi-netwerk.
 • Toepassing, ergonomisch en relevant. Zeer welkome aanpassingsmogelijkheden.
 • Zeer gemakkelijk te onderhouden.
 • Onberispelijke oppervlakte dekking.
 • Autonome navigatie in thuissituaties.
 • Goede zuigprestaties.
 • Goede autonomie.

Nadelen

 • Heeft de neiging om tegen wat obstakels aan te lopen.
 • Prijs van zakken voor de automatische verzamelaar.
 • Geluidsniveau van de automatische lediging.

iRobot® Roomba® i7+ - Robotstofzuiger met slimme navigatie - Automatische vuilafvoer - i7550

Productspecificaties

 • Model: i7550
 • Kleur: Zwart | Grijs
 • Geluidsniveau: 68 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter
 • Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
 • Bedrijfstijd: Maximaal 75 minuten
 • Oplaadtijd: 180 minuten
 • Voedingstype: Accu | Adapter/ lichtnet
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 220 V
 • Vermogen: 0 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 10,7 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Plafondcamera | Systematisch via software | Aan te sturen via app
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Alexa Amazon | Google Assistant | IFTTT
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Ja
 • EAN: 5060359289728
 • Artikelnummer: i755040
 • Product gewicht: 7400 gram
 • Gewicht verpakking: 10714 gram
 • Afmetingen verpakking: 51 x 42,6 x 40,5 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 9,2 x 34 x 34,2 cm
 • Verpakkingsinhoud: *1 Roomba® i7+ (i7556) *1 Clean Base® laadstation+ automatische vuilafvoer *1 Netsnoer *2 Afvalzakken *1 Dual Mode Virtual Wall® (2 AA-batterijen meegeleverd) *1 Extra filter *1 Extra zijborstel
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Producttaal: Nederlands:
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Accu 1 jaar
 • Verpakkingstaal: Nederlands
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
 • App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
 • Wifi vereist: Ja
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Niet van toepassing
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Introductiejaar: 2019
 • Introductiemaand: Januari
 • Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen
 • Airwatts: 0
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Ja
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Via app
 • Categorieën: Stofzuigers – Robotstofzuigers – Stofzuigen
 • Serie: iRobot i7
 • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Leegt automatisch, Bediening via app
 • Merk: iRobot
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclussie

De Roomba i7+ is een teken van de opleving die we verwachtten van iRobot, dat werd bekritiseerd omdat het op zijn lauweren rustte. De opvolger van de Roomba 980 geeft zijn oudere broer een serieuze facelift. Het automatische ledigingssysteem is zeker niet essentieel, maar het is wel doeltreffend. Deze Roomba scoort veel goede punten met zijn zeer goede dekking van oppervlakken, zijn beheersing van obstakels en zijn zuigprestaties. De applicatie biedt slimme plattegronden en maakt het mogelijk per kamer te reinigen.

Recent Posts