Roomba 980: de eerste connected robot van iRobot


De Roomba 980, die onlangs in de Verenigde Staten en vervolgens in België is gelanceerd, is het nieuwe vlaggenschip van iRobot, de wereldleider op het gebied van robotstofzuigers. Het is een echt keerpunt voor de Amerikaanse fabrikant, niet alleen omdat het zijn eerste connected model is, maar ook en vooral omdat het de eerste is die is uitgerust met een camera om kamers in kaart te brengen.

Roomba 980

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De technologische ontwikkelingen op het gebied van robotstofzuigers zijn van dien aard dat wij onze beoordeling van dit model hebben moeten herzien. De Roomba i7+ is de opvolger van deze robotstofzuiger en presteerde beter in het lab. Het biedt ook meer functies van de app waaraan het is gekoppeld.

De Roomba 980 is een van de duurste high-end modellen op de markt, met een prijs van 1.200 euro. De Roomba heeft een li-ion batterij en Wi-Fi, en verschilt van eerdere Roomba-modellen doordat hij een camera heeft om kamers in kaart te brengen. Daarom zegt Colin Angle (CEO en medeoprichter van iRobot) dat dit “de belangrijkste Roomba is die ooit is gelanceerd sinds de eerste Roomba”. Dat komt omdat hij systematisch navigeert, terwijl de andere Roomba’s willekeurig bewogen. Dit nieuwe vlaggenschip van iRobot reinigt kamers op dezelfde manier als de modellen van Neato Robotics of Vorwerk. En om dit te doen, heeft hij een camera die we tot nu toe op geen enkele andere robot hebben gezien: hij is gekanteld in een hoek van 30° om als referentiepunten de kamer te nemen die wordt schoongemaakt, met name meubilair.

Gebruiksgemak

Door de gekantelde camera op de behuizing heeft de Roomba 980 een ontwerp dat hem onderscheidt van andere robots in de serie. Hij is echter nog steeds rond en heeft een grote “clean” knop om het reinigen te starten, die hij gemeen heeft met alle andere modellen in de serie.

Afgezien van deze bediening, zijn er slechts twee kleine knoppen aanwezig op het omhulsel van de robot. Links van de “clean”-toets geeft de toets met het huislogo opdracht terug te keren naar de basis, terwijl de toets met het doellogo rechts een gerichte reiniging (spotmodus) in gang zet.

Afgezien van deze drie knoppen zijn er geen andere knoppen meer op de behuizing van de Roomba 980, en het is niet langer mogelijk om de Roomba rechtstreeks te programmeren, zoals het geval was met de vorige modellen – wat een beetje vervelend kan zijn. Deze functie wordt nu ingesteld via de app, waarbij de smartphone een soort “superafstandsbediening” wordt. Dit betekent dat de Roomba 980 echt gericht is op smartphonegebruikers, want zonder smartphone is programmeren zelfs onmogelijk, wat misschien een beetje jammer is.

Het programmeren is nu echter heel eenvoudig; het neemt dezelfde vorm aan als de alarminstelling die we op smartphones gewend zijn.

Op het omhulsel staat ook de laadstatus van de batterij: het lampje is groen wanneer hij wordt opgeladen maar voldoende is opgeladen (en het lampje van de basis is aan), oranje wanneer hij begint op te laden en rood wanneer hij leeg is.

Handig is dat wanneer de opvangbak vol is, de Roomba een waarschuwingslampje op de behuizing heeft – naast de onderhoudswaarschuwingen die de app geeft.

Zoals we al zagen bij de 800 serie, is de oplaadbasis compact en heeft deze geen transformator meer; dit is discreter als de robot in de hoofdruimte moet worden geplaatst.

Connectiviteit en toepassing

Het aansluiten van de Roomba op de homebox is heel eenvoudig; u hoeft zich alleen te laten leiden door de iRobot Home-toepassing. Zodra de installatie is voltooid, stelt een vrouwelijke stem ons gerust: “U bent nu verbonden met de Roomba. Gebruik de iRobot-app om de installatie te voltooien”. Met een paar eenvoudige stappen, is het gedaan.

Zoals vaak het geval is, is de app beschikbaar op Android en iOS; Windows Phone-bezitters zijn momenteel verstoken van de Roomba 980, althans de verbonden functies.

Met de app kunt u de robot op afstand starten om een schoonmaakbeurt te bestellen en de voortgang te volgen. De reiniging kan ook worden onderbroken of gepauzeerd.

Home biedt ook een geschiedenis van de “uitstapjes” van de robot (gebied, duur, tijden, enz.). Het tabblad onderhoud – dat zeer nuttig is – geeft informatie over de status van elk onderdeel van de robot en stuurt meldingen wanneer het nodig is deze te reinigen (robothuis, extractors en collector). Aan de andere kant heeft iRobot, in tegenstelling tot Neato met de BotVac Connected, de besturing van de robot “gezapt”.

Ten slotte is het mogelijk om bepaalde modi te activeren om de reiniging te personaliseren naargelang het huishouden: “automatisch”, “prestatie” of “eco”. De eerste modus zorgt ervoor dat de Roomba automatisch meer zuigkracht krijgt op tapijten. De tweede (“prestatie”) belooft dezelfde aanpassing naar gelang van het type vloer. Tot slot minimaliseert de “eco”-modus de zuigkracht om de levensduur van de batterij te optimaliseren en stiller te stofzuigen. Tot slot kunt u met Home twee reinigingsbeurten activeren voor een optimale reiniging of de Roomba opdracht geven terug te keren naar de basis wanneer de opvangbak vol is.

De iRobot Home is goed doordacht, niet overbelast en ergonomisch, en heeft volgens ons het potentieel om te evolueren.

Onderhoud

Dit nieuwe model erft het AeroForce-systeem van de 800-serie. iRobot heeft de centrale borstel vervangen door “vuilafzuigers”. Deze zachte rubberen cilinders die in tegengestelde richtingen draaien, voorkomen dat haar en dierenharen in de war raken, wat het onderhoud vergemakkelijkt. En zoals we al opmerkten bij de Roomba 880, is het onderhoud inderdaad sterk verminderd.

De afzuigers moeten van tijd tot tijd worden schoongemaakt; zij kunnen gemakkelijk worden verwijderd en met hetzelfde gemak worden vervangen.

De collector is bijna helemaal dicht. Dit betekent dat hij niet “lekt” wanneer hij wordt bewogen, in tegenstelling tot die van sommige robots.

Het HEPA filter heeft een klein lipje om het gemakkelijk te kunnen verwijderen, wat comfortabel is. Het verzamelt vrij veel stof en zal regelmatig moeten worden afgetapt om het te verwijderen.

Naast het eenvoudige onderhoud biedt de app op verstandige wijze informatie en waarschuwingen over het onderhoud van de robot; er is een progressieve weergave van de vervuiling van de elementen en “tutorial”-video’s om de gebruiker door het onderhoud te leiden.

De zijborstel zal waarschijnlijk wat haar in de war brengen. Aangezien de borstel op de robot is vastgeschroefd, had iRobot misschien een magnetische borstel kunnen leveren, zoals die op sommige modellen op de markt te vinden zijn, om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Navigatie systeem

De belangrijkste nieuwigheid van dit model: iRobot, dat altijd navigatie op basis van een willekeurig patroon heeft verdedigd, heeft de nieuwe Roomba voorzien van een camera die in een hoek van 30° is gekanteld, waardoor hij de kamers in kaart kan brengen.

De robot weet precies waar hij is en beweegt op een systematische, zigzaggende manier. Terwijl de robots van Neato, die ook schoonmaken in een zigzagpatroon, beginnen met het omcirkelen van de kamer, valt de Roomba beurtelings grote delen van de kamer aan, beginnend vanaf de oplaadbasis.

Terwijl de bewegingen van de vorige Roomba onbegrijpelijk waren, zijn die van de Roomba 980 logisch en methodisch. Dit is niet alleen geruststellend, het is ook efficiënter. Nooit eerder heeft de Roomba zo’n onberispelijke oppervlaktedekking geboden. De vloer van onze testruimte en ook van onze flat wordt met precisie bekeken, zonder ook maar één zone te vergeten, inclusief de omtrek van meubels en stoelpoten.

Hij kan nu door verschillende kamers van een huis navigeren, zonder er een over te slaan en ze methodisch schoonmaken. Hij kan ook tijdens het schoonmaken naar zijn basis terugkeren om zijn batterij op te laden en dan de sessie hervatten vanaf het punt waar hij was gebleven, iets wat de anderen niet konden.

iRobot belooft twee navigatiesystemen te hebben gemengd, zodat de Roomba niet verdwaalt wanneer hij in het donker of onder meubels werkt – concurrenten die op camera’s werken, hebben soms moeite om in het donker te werken. Uit de test blijkt dat de Roomba in deze omstandigheden probleemloos zijn werk doet en ook “zijn werk doet” onder meubels.

Met dit nieuwe navigatiesysteem kunnen oppervlakken veel efficiënter worden bestreken; iRobot zet hiermee een grote stap voorwaarts.

Beheer van hindernissen

De Roomba 980 is ook beter in het detecteren van obstakels en er voorzichtig omheen schoonmaken, zoals we zagen bij de stoelpoten.

Niet alleen worden de obstakels goed opgevangen, de reiniging van de vloer eromheen is netjes, maar de Roomba 980 komt ook niet vast te zitten. De lancering op afstand is logisch omdat de Roomba 980 autonoom is in een thuissituatie.

Hij is niet erg dik, dus past hij onder de meeste meubels, inclusief onze test salontafel, sofa en boekenkast. Wees voorzichtig met de elektrische kabels, die kunnen in de knoop raken, zoals bij elke robot. Het is het beste om ze een tijdje weg te leggen.

Tot slot klimt hij op tapijten, zelfs op iets dikkere tapijten, wat niet het geval was met de Roomba 880 die ons dikke testtapijt wel kon reinigen, maar weigerde erop te klimmen omdat hij het als een obstakel beschouwde. Dit is opgelost en de Roomba 980 klimt zonder aarzeling op, met een zeer merkbare zuigefficiëntie.

Stofzuigen

Net als andere topmodellen van iRobot heeft dit nieuwe vlaggenschip een effectieve vuildetector. In onze zwaar vervuilde testruimte zagen we hem vaak bijna ter plaatse heen en weer bewegen tot het gebied schoon was.

De resultaten op alle oppervlakken waren uitstekend, met een zeer goede dekking. We hebben de meeste tests gedaan in de ‘eco’-modus, die instelbaar is op de app.

Op fijn tapijt pikt hij al het testmateriaal op, ook onder de testkoffietafel. Eco mode is genoeg om deze perfecte score te halen.

Op dik, hoogpolig tapijt, een delicaat oppervlak, zoog hij 96% van onze testrijst op in de “eco”-stand. Verrassend genoeg deed de “automatische” modus het iets slechter (91%).

Met dergelijke resultaten bereikt iRobot hetzelfde prestatieniveau als de beste Neato (BotVac Connected en D85).

Geluid

Wij hebben verschillende geluidsemissies gemeten, afhankelijk van de gereinigde oppervlakken en de gebruikte methode. In de “eco”-stand geeft hij 64 tot 66 dB af; in de “automatische” stand stijgt de uitstoot tot 70 dB, wat vrij luidruchtig is. Dit is echter geen probleem, aangezien de Roomba volledig autonoom is en kan werken in afwezigheid van zijn eigenaars: alles is hiervoor ontworpen.

Verbruik

Bij het opladen verbruikt hij 25,5 W, wat relatief veel is, maar dit moet worden gerelativeerd met de levensduur van de batterij en het snelladen. Zelfs als we twee opeenvolgende runs op ongeveer 60 m² bestelden, raakte de batterij niet uitgeput. Onze voornaamste klacht is dat het stroomverbruik verre van nul is zodra de batterij is opgeladen: 4,4 W.

Extra modi en functies

De smartphone fungeert nu als afstandsbediening en de iRobot Home-applicatie wordt gebruikt om de Roomba te programmeren, wat de afwezigheid van een traditionele afstandsbediening verklaart. De programmering – nog steeds mogelijk elke dag van de week op verschillende tijdstippen – zoals gepresenteerd op de app is eenvoudiger dan ooit.

Bij de robot levert iRobot een HEPA-filter en een reserve zijborstel.

Tenslotte worden twee bakens die als virtuele muur fungeren meegeleverd en met batterijen, alstublieft. Zij bieden twee posities aan: een klassieke kamerblokkeringspositie, de tweede is een “halo”-positie. Dit bestond al – door een rubbertje aan te brengen op sommige bakens van vorige modellen. Het omsluit een afgerond gebied met een straal van ongeveer 60 cm, waardoor de toegang wordt belemmerd. Zo blijft hij uit de buurt van bijvoorbeeld waterbakjes voor huisdieren of een breekbaar snuisterijtje op de vloer.

De Roomba 980 wordt geleverd met voldoende accessoires.

De modi (automatisch, prestaties of eco) en opties (twee gangen, terug naar de basis wanneer de collector vol is, hoekreiniging) kunnen via de app worden geprogrammeerd.

Voordelen

 • Algemeen gebruiksgemak.
 • Ergonomische en relevante iRobot Home-toepassing (onderhoudswaarschuwingen, activering van modi).
 • Uitstekend rendement op alle verdiepingen.
 • Onberispelijke oppervlakte dekking.
 • Autonome navigatie in thuissituaties.

Nadelen

 • Misschien was het leuk geweest om het ook zonder smartphone te kunnen programmeren.
 • Verbruikt een beetje om de lading van de batterij te behouden.
 • Geen Windows Phone applicatie.

iRobot® Roomba® 980 - Robotstofzuiger

Productspecificaties

 • Model: Roomba 980
 • Kleur: Zwart
 • Geluidsniveau: 58 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,6 liter
 • Hepa luchtfilter: Hepa
 • Bedrijfstijd: Maximaal 120 minuten
 • Oplaadtijd: 180 minuten
 • Voedingstype: Accu
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 220 V
 • Vermogen: 0 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 5,9 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Systematisch via software
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Google Assistant | Alexa Amazon | IFTTT
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Ja
 • EAN: 5060359281043
 • Artikelnummer: R980020
 • Product gewicht: 4000 gram
 • Gewicht verpakking: 5867 gram
 • Afmetingen verpakking: 50,9 x 42,2 x 13,5 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 9,2 x 35,1 x 35,1 cm
 • Verpakkingsinhoud: – 1 Roomba® 981 robotstofzuiger – 1 Home Base® laadstation – 1 netsnoer – 2 x Dual Mode Virtual Wall® (2 AA-batterijen meegeleverd) – 1 extra filter – 1 extra zijborstel – Handleiding
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Producttaal: Engels
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Universeel
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Accu 12 maanden garantie
 • Verpakkingstaal: Universeel
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
 • App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Informatie niet beschikbaar
 • Wifi vereist: Ja
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Nee
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Introductiejaar: 2018
 • Introductiemaand: Februari
 • Ondersteuning met updates: Informatie niet beschikbaar
 • Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen
 • Airwatts: 0
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Virtuele muur
 • Categorieën: Stofzuigers – Robotstofzuigers – Stofzuigen
 • Serie: iRobot 900-serie
 • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
 • Merk: iRobot
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclussie

Als u geen smartphone of Windows Phone hebt, slaat u die maar over, want de Roomba 980 is ontworpen om ermee te werken – u mist dan wel een aantal functies. Tot slot is de Roomba 980 heel slim, zelfvoorzienend in een thuisomgeving, met een uitstekende oppervlaktedekking en een bijna perfecte zuigefficiëntie. We hebben hard genoeg gezocht, maar er is niet veel op aan te merken, behalve de prijs, die een beetje een afknapper is. iRobot heeft niet tegen ons gelogen: met deze nieuwe Roomba heeft de fabrikant echt een stap voorwaarts gezet. Het moeilijkste zal zijn om het met de volgende versie beter te doen. “Mr. iRobot, misschien kunnen we iets bedenken dat net zo goed en goedkoper is?

Recent Posts