Is gele sla slecht? Er is veel controverse over het onderwerp gele sla.
Sommige mensen zeggen dat het ongezond is, terwijl anderen geloven dat het net zo gezond is als groene sla.
Dus, wat is de waarheid?
In dit blogartikel wordt gekeken naar de voor- en nadelen van het eten van gele sla om je te helpen bepalen of het voor jou geschikt is.
Yellow Lettuce is a domesticated plant of the kingdom Plantae with edible leaves used in salads.
Normale sla heeft lichtgroene of gele bladeren, maar sommige soorten, zoals Red Coral, hebben paarse bladeren.
Nee, gele sla is niet slecht. Het kan heel voedzaam zijn. Gele sla bevat vitamine A en C en kalium en vezels.
Is gele sla slecht? Wat zijn de voordelen voor de gezondheid?
Gele sla is, zoals veel groenten, rijk aan voedingsstoffen en heeft een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, zoals:
1. Gele sla voeding
Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het bepalen van of de sla geel is. Is het slecht voor je? Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde van gele sla.
Gele sla is rijk aan mineralen, waaronder calcium, fosfor, magnesium en kalium.
Het heeft van nature een laag zoutgehalte. Verder bevat gele sla veel vitamine C, vitamine K en foliumzuur. Het bevat betacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Gele sla bevat voedingsstoffen die op verschillende manieren goed zijn voor de gezondheid:
Gele sla is een goede bron van vitamine C. Het stimuleert het immuunsysteem, is rijk aan antioxidanten, en helpt bij het behoud van gezonde botten en tanden.
Gele sla bevat vitamine A: wat een cruciale voedingsstof is voor het welzijn. Vitamine A bevordert als antioxidant de celontwikkeling en de reproductieve gezondheid.
Het helpt ook bij de gezondheid van het hart, de longen en de nieren. Vitamine A is ook goed voor de ogen.
Het bevat vitamine K: Die ook nodig is voor de bloedstolling. Het werkt samen met calcium om aan osteoporose gerelateerd verlies van botmineralen en breuken te voorkomen.
Gele sla bevat kalium: Dat is een elektrolyt dat helpt bij de normale hartslag. Het bevordert de neuronale functie en een goede spiersamentrekking.
Note: Potassium also aids in the proper movement and use of nutrients by your cells. It lessens the harmful effects of sodium on the body.
Bevat ook foliumzuur: Bevordert celdeling, DNA-aanmaak en genetisch materiaal.
Foliumzuurtekort bij zwangere vrouwen kan leiden tot zwangerschapsproblemen zoals vroege bevalling, laag geboortegewicht of de geboorteaandoening spina bifida.
Het bevat Magnesium: Dat helpt bij de werking van enzymen en ontspant de spieren in je lichaam.
Het helpt bij de vorming van weefsel door interactie met calcium.
Het bevat ook calcium: Dat is nodig voor botvorming en onderhoud, spierfunctie, neuronfunctie en bloedstolling.
2. Gele sla helpt bij het verminderen van diabetes.
Gele sla kan helpen het risico op Diabetes te verminderen. Omdat gele sla minimale calorieën bevat, heeft het een glycemische index van nul.
Een lage glycemische index is ideaal voor personen die hun bloedsuikerspiegel in de gaten houden. Diabetes is minder waarschijnlijk wanneer de bloedsuikerspiegel laag is.
Tip: Consuming yellow Lettuce daily lowers the risk of developing Diabetes.
3. Gele sla heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
Sla kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die helpen ontstekingen onder controle te houden.
In sommige experimenten konden slaextracten ontstekingen veroorzaakt door biokatalysatoren zoals lipoxygenase en carrageen onder controle houden.
4. Houd micro-organismen op afstand.
Sla heeft ook antibacteriële kwaliteiten door de latex die vervormt bij gisten. Biochemicaliën helpen het lichaam ook om zich als antibacterie te gedragen.
Dit effect wordt toegeschreven aan cardenoliden en terpenen, die het lichaam beschermen tegen schadelijke bacteriën.
De toevoeging van sla aan de salade maakt het een gezondere keuze voor het lichaam. Latex heeft antibacteriële eigenschappen.
5. Behandeling van de ziekte van Alzheimer.
Een extract van sla remt neuron celdood geïnduceerd door glucose of serumtekort, dat helpt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.
Neuronen zijn cruciale lichaamsdelen die een rol spelen bij geheugenvorming.
Sla dient echter als neuroprotector, wat gunstig kan zijn bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten.
Note: Lettuce is utilized as food to reduce the risk of this illness.
6. Heeft de potentie om je in slaap te brengen.
Sla wordt in de Unani-geneeskunde al heel lang gebruikt als slaapmiddel. Onderzoek naar de extracten van sla leidde tot de ontdekking van een chemische stof die ervoor zorgt dat je je futloos voelt.
Toen deze chemische stof in experimenten aan dieren werd toegediend, kan het aanzienlijke kalmerende effecten hebben gehad.
De hartslag en ventriculaire contracties vertraagden ook. Deze chemische stof stopt de prikkelende signaalprocessen van spieren en zenuwen.
Diazepam kan worden gebruikt om de effecten van Sla op de slaap te vergelijken met hoe het je slaperig maakt.
7. Antioxiderende eigenschappen
Volgens onderzoek, Sla bevat antioxidanten die vrije radicalen wegvangen.
Antioxidanten omvatten een verscheidenheid aan biochemicaliën die in de voeding voorkomen en van vitaal belang zijn voor de menselijke gezondheid.
Een antioxidant is een stof die de vorming van vrije radicalen tijdens de celstofwisseling voorkomt. Vrije radicalen kunnen in het hele lichaam gezonde cellen, weefsels en DNA vernietigen.
Het kan er ook toe leiden dat gezonde cellen veranderen in kwaadaardige, wat leidt tot de ontwikkeling van talrijke ziekten.
Antioxidants combat free radicals and neutralize them before they cause damage.
Negatieve effecten van gele sla
Het consumeren van overmatige hoeveelheden gele sla daarentegen kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals winderigheid, diarree, sla-allergieën, medicijninteracties en hypothyreoïdie.
Zoals hieronder besproken:
1. Diarree
De onoplosbare vezels in sla bevorderen de afvalstroom in het spijsverteringsstelsel.
Het consumeren van een overmatige hoeveelheid vezels kan diarree problemen vergroten of ervoor zorgen dat uw darmen verstopt raken.
Personen die een kankerbehandeling ondergaan, moeten ook het eten van gele sla vermijden, omdat deze groente diarree kan veroorzaken, die vaak wordt veroorzaakt door chemotherapie.
Als je deze vorm van therapie hebt, met uw arts praten over het eten van gele sla.
2. Hypothyreoïdie
Het consumeren van overmatige hoeveelheden gele sla kan leiden tot hypothyreoïdie.
Jodium insufficiëntie gecombineerd met een hoge inname van gele sla kan leiden tot een tekort aan schildklierhormoon.
Glucosinolaten zijn zwavel- en stikstofhoudende chemicaliën die in overvloed voorkomen in gele sla.
Chemische interacties met deze stoffen kunnen de schildklierhormoonsynthese verstoren of resulteren in het vrijkomen van een ion dat concurreert met de opname van jodium.
Jodium is nodig voor het gezond functioneren van je schildklier. Als er tegenstrijdige mechanismen zijn die de hoeveelheid jodium beperken, kan dit leiden tot de ontwikkeling van hypothyreoïdie.
3. Sla Allergieën
Omdat gele slakwekerijen soms behandeld worden met pesticiden, kunt u de groenten het beste wassen voordat u ze grondig eet.
Sommige personen kunnen bijwerkingen krijgen bij het consumeren van sla.
Als gevolg daarvan, het beter om na te gaan of u allergisch bent voor het product alvorens het te consumeren.
4. Winderigheid
Gele sla bevat een hoge concentratie onverteerbare suiker. Deze suiker is een complex koolhydraat dat onverteerd door je darmen reist en gas kan produceren.
Note: Other symptoms of flatulence caused by eating yellow Lettuce include belching, stomach pain, and bloating.
5. Interactie van medicijnen
Gele sla is rijk aan vitamine K, een vitamine die helpt bij de bloedstolling.
Het consumeren van een overmatige hoeveelheid gele sla kan een wisselwerking hebben met bloedverdunnende medicijnen.
The dagelijkse hoeveelheid vitamine K bedraagt 110 microgram voor mannen en 80 microgram voor vrouwen.
Het beperken van uw vitamine K consumptie tot de aanbevolen dagelijkse dosis kan u helpen gevaarlijke interacties te voorkomen.
Remember: If you are on a blood thinner, talk to your doctor about eating vitamin K-rich foods.
Veelgestelde vragen over gele sla
Heeft u aanvullende vragen over Gele sla? Hieronder vind je meer veelgestelde vragen over Gele sla.
Waardoor wordt gele sla geel?
Een paar verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat gele sla geel wordt. Eén daarvan is gewoon de leeftijd – als sla ouder wordt, begint het zijn chlorofyl te verliezen, die het zijn groene kleur geeft.
Een andere mogelijke reden is schade aan de bladeren – als de bladeren gekneusd of beschadigd zijn, kunnen ze geel gaan kleuren.
Tenslotte kunnen bepaalde soorten sla (waaronder romaine en ijsberg) worden eerder geel bij blootstelling aan zonlicht.
Is het mogelijk om sla te koken?
Hoewel rauwe sla vaak wordt gebruikt in diverse keukens, waaronder salades, is het koken van sla geen vreselijk idee.
Volgens een artikel van Delish, kan het koken van sla de smaak verbeteren. Romeinse sla en andijvie zijn twee van de meest hittebestendige slasoorten.
Eindoordeel?
Zo, is gele sla slecht? Hoewel het misschien niet zo voedselrijk is als zijn groene tegenhanger, gele sla nog steeds een gezonde optie.
Het is een goede bron van vitamine A en C en bevat vezels en kalium.
Dus als je op zoek bent naar een smakelijke manier om wat kleur aan je bord toe te voegen, ga je gang en probeer gele sla eens.
Inhoudsopgave