Is het toegestaan om vis op te warmen?

Vis opwarmen

In Duitsland wordt jaarlijks ongeveer 15,5 kg vis en visserijproducten per persoon geconsumeerd. Vis kan worden gebakken, gestoomd of gekookt. Als je vroeger te veel bereidde, werd vis in bijna alle gevallen gewoon weggegooid. Omdat vis niet bepaald goedkoop is, vraagt men zich vaak af: Kun je vis weer opwarmen?

Snelle afkoeling en goede opslag zijn belangrijk

Deze vraag is heel eenvoudig te beantwoorden. Natuurlijk kun je de volgende dag weer vis opwarmen. Er zijn echter een paar dingen waar je je aan moet houden. De visschaal of vis moet in de keuken tot kamertemperatuur worden gekoeld. De restjes worden gevuld in een plastic bakje met deksel. Snel afkoelen is dan eenvoudig mogelijk in een waterbad in de gootsteen. Zodra de vis een lagere temperatuur heeft bereikt, wordt de doos met deksel in de koelkast geplaatst. Het deksel heeft ook als voordeel dat de binnenkant van de koelkast niet naar vis ruikt.

Residuen moeten worden verwarmd tot ten minste 70 °C

De volgende dag kan het visgerecht of de visfilets in een pot of in een vuurvaste schaal worden geplaatst. De vis moet dan in de oven of op het fornuis worden verwarmd tot een temperatuur van minimaal 70 °C. De temperatuur van het gerecht kan eenvoudig worden gecontroleerd met een geschikte thermometer. Het opwarmen van de vis kan ook in de magnetron. U moet de schaal echter in een magnetronbak vullen en afdekken met een deksel. Door af te dekken droogt de vis niet uit bij verhitting in de magnetron.

Lees ook:   Kerstdiner met Jumbo: heerlijk driegangenmenu

Vis- en visgerechten kunnen heel snel slecht worden

Vroeger werd vis eigenlijk alleen op de dag van bereiding geconsumeerd en op een later tijdstip niet meer verhit. Dit had echter niets te maken met de overtuiging dat vis niet langer duurzaam is. Het was meer te wijten aan het gebrek aan opslag- of koelfaciliteiten. Het snelle bederf is te wijten aan het feit dat vis veel eiwitten en water bevat. Niet goed of helemaal niet gekoeld, vormen zich ziektekiemen, die zich zelfs bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen. Als de vis er de volgende dag onsmakelijk uitziet ondanks afkoeling of een vreemde geur heeft, mag het gerecht niet opnieuw worden opgewarmd. Visvergiftiging laat zich vrij snel voelen. Ze beginnen bijna altijd met misselijkheid, braken, diarree en problemen met de bloedsomloop. Een branderig gevoel in de mond is ook mogelijk.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.