Is voedsel uit de airfryer gezond?

Airfryer heeft de reputatie het gezondere alternatief te zijn voor klassieke friteuses. Maar is dat wel zo? Het antwoord op de vraag of voedsel uit de airfryer daadwerkelijk gezond is, hangt voor een groot deel af van wat er precies mee wordt bereid.

Het grote voordeel van de airfryer

Kortom, er kan worden gesteld dat het gebruik van airfryer vanuit gezondheidsoogpunt de voorkeur verdient boven een normale friteuse. De belangrijkste reden hiervoor is het lagere vetgehalte in maaltijden. In klassieke friteuses wordt het voedsel gekookt in hete olie, waardoor het veel vet opneemt. Dienovereenkomstig hebben de maaltijden een veel hoger caloriepercentage. Een heteluchtfriteuse daarentegen gebruikt weinig of geen olie. Friet bereid met hete lucht heeft bijvoorbeeld tot 80 procent minder vetgehalte dan friet.

Gezonde frietjes uit de heteluchtfriteuse

Gezonde frietjes uit de heteluchtfriteuse

Bovendien worden zogenaamde transvetzuren vaak aangetroffen in friteuseolie, omdat de olie industrieel is gehard zodat deze meerdere keren kan worden gebruikt. Deze vetzuren zijn ook allesbehalve gezond voor het lichaam, zeker als de friteuse heel vaak wordt gebruikt. Degenen die vaak te veel van deze vetzuren consumeren, verhogen het risico op hart- en vaatziekten. In ruil daarvoor bestaat dit gevaar nauwelijks met een heteluchtfriteuse, omdat hier slechts kleine hoeveelheden olie worden gebruikt, waardoor u kunt vertrouwen op gezonde variëteiten.

Hoe gezond zijn maaltijden uit de airfryer?

Het feit dat de airfryer over het algemeen een gezondere aanpak heeft dan een friteuse, betekent echter niet automatisch dat elke maaltijd die ermee wordt bereid gezond is. Vetten zijn slechts één aspect om te overwegen bij het gezond eten. Eiwitten, vitamines en het juiste type koolhydraten zijn ook belangrijk. Dus als je alleen chips, tarweproducten en pizza uit de airfryer eet, leef je niet per se gezond. De bereidingswijze is niet zo belangrijk als wat er daadwerkelijk wordt gegeten.

Groenten uit de airfryer zijn best gezond, frietjes wat minder

Groenten uit de airfryer zijn best gezond, schnitzel iets minder

Een ander voordeel van de airfryer is echter dat deze op zo’n verscheidenheid aan manieren kan worden gebruikt. Het is dus meer te vergelijken met een oven dan met een friteuse. Dit betekent dat je veel gezonde maaltijden kunt bereiden, zoals gebakken groenten of vis. De bereiding is ook relatief zacht, wat ook spreekt voor de heteluchtfriteuse.

Lees ook:   Pasta pesto salade met kip

Omslagfoto: Philipps Airfryer