Je eigen friet maken in de oven – recept, ingrediënten en bereiding

Heb je genoeg van de saaie frietjes uit de tas of let je al een tijdje op gezonde voeding, maar wil je niet zonder friet? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Hieronder leggen we uit hoe je zelf friet in de oven maakt. Dus, waar wacht je nog op?

Omdat conventionele friet vaak in de friteuse wordt gemaakt, met veel vet, is deze manier van friet bereiden natuurlijk veel heupvriendelijker. En met een paar trucjes smaakt je friet uit de oven nog steeds als je favoriete frietjes.

Truc 1: Voor velen is de crunch bijzonder belangrijk. Daarom is het belangrijk om de friet bijzonder dun te snijden. Want het is logisch, hoe dunner de friet, hoe korter de baktijd.
Een kreukelsnijder is hiervoor het meest geschikt. Dit mes heeft een golfvorm, waardoor de friet ook deze typische golvende snit bevat en ook extra krokant omdat ze een bijzonder groot oppervlak hebben.

Truc 2: Je vraagt je misschien af waarom het recept zegt dat je de afgewerkte friet opnieuw moet wassen, ook al heb je het al gedaan voordat je het schilt. Dit heeft een heel eenvoudige gedachte. Het water verdwijnt een klein deel van het zetmeel, waardoor de aardappel snel weer zwak wordt.

Truc 3: Het weken van de aardappel heeft ook te maken met het zetmeel. Hierdoor verdwijnt het laatste zetmeel en blijven je frietjes langer krokant en lekker.

Truc 4: Het drogen gaat snel, maar heeft een groot effect. Wanneer de aardappel droog is, kan hij veel beter kruiden opnemen en smaakt dus veel beter.

Met een Crinkle Cutter kun je zelf bijzonder knapperige Riffel frietjes maken

Met een Crinkle Cutter kun je zelf bijzonder knapperige Riffel frietjes maken

Klaar? Laten we dan gaan! Het volgende recept is voor 4 personen en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur, waarvan 30 minuten het gerecht in de oven.

Lees ook:   Must-haves voor thuisbakkers: heb jij ze al in huis?

Ingrediënten

  • 2 kg aardappelen (wasachtig)
  • 6 el zonnebloemolie (een andere zeer verwarmbare plantaardige olie is ook geschikt)
  • 4 el rijstmeel
  • 4 tl zout (fijn)

Voorbereiding

Voor nog meer crunch, snijd aardappelen zo dun mogelijk en was zetmeel goed

Voor nog meer crunch, snijd aardappelen zo dun mogelijk en was zetmeel goed

1. Allereerst moet je natuurlijk de aardappelen schillen. Dan neem je een Crinkle Cutter, die ik later in meer detail zal bespreken, en snijd je de aardappelen in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Vervolgens moet u de schijven opnieuw spoelen onder stromend water.

2. Vervolgens moeten de aardappelschijfjes 10 – 15 minuten in kokend water weken. Hiervoor is het het beste om een grote kom of een pan te nemen. Dan kun je het aftappen.

3. Terwijl de aardappelen weken, kunnen de oven en bakplaat voorverwarmen tot 240 graden Celsius boven- en onderwarmte.

4. Na het weken worden de aardappelen droog gedept met een doek en gemengd met de zonnebloemolie, rijstmeel en zeezout.

5. Nu moet je jezelf niet verbranden. De voorverwarmde bakplaat wordt afgedekt met bakpapier en vervolgens worden de frietjes erop uitgesmeerd. Zet de bakplaat vervolgens ongeveer 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant gebakken zijn. Na 15 minuten moet je ze echter één keer draaien, zodat ze gelijkmatig bruin worden. En ze staan klaar en kunnen het beste warm geserveerd worden.

De afgewerkte ovenfrietjes worden het best warm geserveerd

De afgewerkte ovenfrietjes worden het best warm geserveerd

Tip: Natuurlijk kun je de friet op heel verschillende manieren op smaak brengen. Afhankelijk van je voorkeur met paprikapoeder, tijm of nog veel meer.