Hoe lang moet een biefstuk in de oven staan?

Kern Rum steak, hippe steak, entrecote (2,5 cm) Flank Steak (3cm) Porterhouse Biefstuk (6cm)
Zeldzaam 45-52 °C 5 minuten 15 minuten 30 minuten
Gemiddeld 53-59°C 7 minuten 24 minuten 40 minuten
Goed gedaan 60-63°C 12 minuten 35 minuten 60 minuten


Bij biefstukken spelen twee factoren een doorslaggevende rol: de kwaliteit van het vlees en de juiste bereiding. Zeker als je een bijzonder mooi stukje entrecote of zelfs filet hebt gevangen, zou het jammer zijn als je daar niet in slaagt. Naast de pan speelt ook je oven hier een centrale rol.

Alleen frituren is niet genoeg

Bak biefstuk in een pan

Bak biefstuk in een pan

Tenzij je je biefstuk uiterst “zeldzaam” wilt serveren, d.w.z. vrij bloederig, kun je niet voorkomen dat je de biefstuk na het schroeien iets verder in de oven laat koken. In de pan mag de biefstuk slechts ongeveer één tot twee minuten van elke kant worden gebakken. In deze fase zorgt de zogenaamde Maillard-reactie voor aangename geroosterde aroma’s, die de smaak van de biefstuk zijn speciale karakter geven. Omdat de pan voor het bakken van steaks echter erg heet moet zijn, veroorzaakt te lang frituren snel verkoolde plekken van verbrand vlees, die nogal schadelijk zijn voor het plezier. Daarom is het belangrijk om de oven voor te verwarmen op 160°C voor het schroeien.

Op naar de oven

Biefstuk in de oven

Kook biefstuk in de oven

Als je biefstuk gebakken is, haal hem dan eerst uit de pan en breng hem vervolgens op smaak. Dit is belangrijk omdat eerdere kruiden ervoor zorgen dat zout vocht uit de biefstuk verwijdert en peper gewoon in de pan verbrandt. Na het kruiden kan de biefstuk in de oven worden geplaatst. Hoe lang het koken moet duren, hangt af van het type en de dikte van de biefstuk en van de gewenste mate van koken.

Lees ook:   Proef traditie: Ghormeh sabzi – Perzische kruidenstoof met kip en bonen
Rum steak, hippe steak, entrecote (2,5 cm) Flank Steak (3cm) Porterhouse Biefstuk (6cm)
Zeldzaam 5 minuten 15 minuten 30 minuten
Gemiddeld 7 minuten 24 minuten 40 minuten
Goed gedaan 12 minuten 35 minuten 60 minuten

Let op de kerntemperatuur

Het bereiden van steaks to the point is vooral een kwestie van oefenen. Als u niet zeker bent van het kookpunt, moet u een thermometer gebruiken om de kerntemperatuur van de biefstuk te meten. De volgende waarden moeten hier worden bereikt:

Kern
Zeldzaam 45-52 °C
Gemiddeld 53-59°C
Goed gedaan 60-63°C

Daarnaast is het belangrijk dat je de biefstuk ruim op tijd uit de koelkast haalt voor het frituren. 2,5 centimeter dikke steaks hebben ongeveer een half uur nodig om op kamertemperatuur te komen. Dikkere steaks dienovereenkomstig langer.