Lijst van keukenapparaten en -gadgets Woordenschat

Naam van keuken apparatuur en gadgets woordenschat

Koken en voedselbereiding vindt plaats in de keuken, die kan worden gevonden in zowel een residentiële of commerciële faciliteit. Als het gaat om keukenapparatuur en -gerei, zoals een broodrooster, koelkast, kast, eettafel, enz., zijn er veel verschillende soorten om uit te kiezen, en men moet bekend zijn met ten minste vijf dingen in de keuken.
keukenapparaten woordenschat
Kennis van deze termen zal u niet alleen helpen doeltreffender te spreken, maar zal ook ongelooflijk nuttig zijn bij het volgen van recepten, of ze nu op video of op schrift staan. In dit deel leert u op de juiste manier verwijzen naar de vele voorwerpen die in een keuken te vinden zijn en leert u woorden die te maken hebben met keukenapparatuur en -gadgets.

Beschrijving van de Woordenschat Keuken Apparaten En Gadgets

Broodrooster

broodrooster
Een elektrisch broodrooster is een kleine elektrische gadget dat bedoeld is om verschillende soorten gesneden brood bloot te stellen aan stralingswarmte, waardoor het brood bruin wordt en verandert in toast. Brood wordt in een gleuf aan de bovenkant van het broodrooster gestoken vanaf een uiteinde van een enkel verticaal sneetje. Door op de zijkant van het broodrooster te drukken wordt het brood in het broodrooster gelaten en worden de verwarmingselementen geactiveerd, zoals te zien is in de video.

Waterkoker

waterkoker
Een waterkoker, ook wel theeketel of theeketel genoemd, is een soort pot die speciaal is ontworpen om water te koken. Hij is vaak uitgerust met een deksel, een schenktuit en een handvat, maar het kan ook een klein elektrisch keukenapparaat van soortgelijke vorm zijn dat op zichzelf werkt.

Mengkraan

Een mixer wordt ook wel handmixer of staande mixer genoemd, afhankelijk van het model, en is een keukenapparaat dat gebruik maakt van een mechanisme dat door een tandwiel wordt aangedreven om een set “kloppers” rond te draaien in een recipiënt met daarin de vloeistoffen of het voedsel dat moet worden bereid door ze te mixen. Mixers helpen bij het automatiseren van repetitieve handelingen zoals roeren, kloppen en opkloppen.

Koelkast

koelkasten
Een koelkast is een van onze belangrijkste huishoudelijke apparaten, en heeft verschillende functies. Om levensmiddelen en dranken koud te houden, dwingt hij een vloeibaar koelmiddel door een gesloten systeem, waardoor het verdampt en warmte aan de koelkast onttrekt. Daarna wordt het verdampte koelmiddel via spoelen buiten de koelkast geleid om deze af te koelen (aan de achterkant of aan de onderkant).

Blender

blender
Voedsel en andere dingen worden gemengd in een blender, een keuken- en laboratoriumapparaat dat wordt gebruikt om voedsel en andere stoffen te mengen, fijn te maken, te pureren of te emulgeren. Een stationaire blender bestaat uit een blenderbak met onderaan een ronddraaiend metalen mes dat wordt aangedreven door een elektrische motor die zich in de bodem van de blender bevindt.

Keukenkast

Keukenkasten zijn ingebouwde meubelstukken die in veel keukens worden geïnstalleerd om opslagruimte te bieden voor voedsel, kookgerei en, in bepaalde gevallen, bestek en borden om aan tafel te serveren. De kasten in de keuken zijn vaak ontworpen om plaats te bieden aan apparaten zoals koelkasten, vaatwassers en ovens.

Bijzettafel

In het begin van de twintigste eeuw werd de term kast gebruikt om een bijzettafel met open schappen aan te duiden, waarop serviesgoed, met name borden, kopjes en schotels, kon worden uitgestald. Deze open kasten bevatten over het algemeen één tot drie presenteerbladen, alsmede een lade of een reeks laden, afhankelijk van de historische periode.

Afzuigkap

afzuigkap
Afzuigkappen zijn een soort ventilatieapparatuur die in de keuken boven het fornuis of de kookplaat hangt. Ze worden ook wel afzuigventilatoren en wasemkappen genoemd. Ze verwijderen vet, verbrandingsproducten, geuren, rook, warmte en stoom uit de lucht door een combinatie van luchtafvoer- en filtratietechnieken.

Microgolf

beste microgolfoven
Een microgolf is een soort elektromagnetische straling met golflengten die variëren van ongeveer een meter tot een millimeter, wat overeenkomt met frequenties tussen 300 MHz en 300 GHz, respectievelijk. Microgolven worden gebruikt in telecommunicatie en andere toepassingen. Verschillende bronnen definiëren microgolven als werkend in verschillende frequentiebereiken; de brede definitie hierboven omvat zowel de UHF- als de EHF-band.

Afwasmiddel

In de vaatwasindustrie wordt afwasmiddel onder verschillende namen aangeduid, waaronder afwasmiddel, afwasmiddel en afwaszeep. Het is vaak een sterk schuimende combinatie van oppervlakteactieve stoffen die weinig huidirritatie veroorzaakt, en het wordt over het algemeen gebruikt voor het met de hand schoonmaken van vaatwerk zoals glazen, borden, bestek en kookgerei in een gootsteen of mengkom.

Aanrecht

Een aanrechtblad, ook bekend als aanrecht, werkblad, of keukenbank, is het horizontale oppervlak van een aanrecht dat massief, vlak en horizontaal van vorm is. Ze worden onder meer gebruikt in keukens of andere ruimten waar voedsel wordt bereid, toiletten of toiletten, en algemene werkruimten en magazijnen.

Eettafel

De eettafel is de plaats waar in de meeste huishoudens het avondeten wordt opgediend en genuttigd. Tafel voor het opdienen van maaltijden; “hij hielp haar bij het afruimen van de eettafel”; “op het bord werd een feestmaal uitgestald” blad – scharnierend of afneembaar plat stuk; “hij hielp haar bij het afruimen van de eettafel” (zoals van een tafel of deur).

Keukenweegschaal

keukenweegschaal
Een keukengadget wordt gebruikt om het gewicht van ingrediënten en andere culinaire voorwerpen in de keuken te meten. Keukenweegschalen zijn er in twee soorten: balansmodellen en veermodellen. Het gebruik van een weegschaal leidt tot een nauwkeurigere meting van de bestanddelen dan het gebruik van een volumetrische maatbeker.

Pedaalemmer

Een pedaalemmer is een vuilniscontainer die typisch wordt gezien in een keuken of badkamer. Deze container heeft een deksel dat wordt bediend door met de voet op een pedaal op de vloer te drukken.

Grill

Grillen is een proces of bereidingswijze waarbij droge hitte wordt toegepast op het oppervlak van voedsel, meestal van boven, onder of opzij van de maaltijd. Grillen wordt gekenmerkt door het gebruik van een aanzienlijke hoeveelheid directe, stralingswarmte en het snel garen van vlees en groenten op een grill.

Lade

Een lade is een houder waarin dingen kunnen worden opgeborgen. Een lade is een doosvormige houder die zo is ontworpen dat hij horizontaal in een meubel past en waarin allerlei voorwerpen kunnen worden opgeborgen en teruggehaald. Tal van verschillende soorten meubilair, zoals kasten, ladekasten, bureaus en andere soortgelijke voorwerpen, zijn uitgerust met laden.

Schort

Een schort is oorspronkelijk een kledingstuk dat over andere kleding wordt gedragen en dat het grootste deel van de frontale delen van het lichaam bedekt. De term “schort” is afgeleid van een oud Frans woord dat oorspronkelijk een klein stukje stof betekende; in de loop der tijden werd “een napron” echter “een schort”, een proces dat in de taalkunde bekend staat als “rebracketing”, een proces waarbij woorden van het ene in het andere worden veranderd.

Broodmand

Een broodmand kan voor verschillende taken in de keuken worden gebruikt. Behalve voor het serveren van brood aan de ontbijttafel, is hij ook handig voor het bewaren van fruit, groenten en snacks – of voor het op volgorde houden van spullen in een keukenkastje.

Kom

beslagkom
Een kom is een ronde schaal of bak die over het algemeen wordt gebruikt voor het bereiden en serveren van voedsel. Kenmerkend voor kommen is dat hun binnenwerk de vorm van een cilinder heeft, waarbij de zijkanten en de bodem één doorlopende kromming vormen. Hierdoor zijn kommen bijzonder geschikt voor het bewaren van vloeistoffen en losse etenswaren, aangezien de inhoud van de kom zich gewoonlijk in het midden van de kom verzamelt als gevolg van de aantrekkingskracht van de zwaartekracht van de kom.

Theepot

theepot
Wanneer theebladeren of een kruidencombinatie in kokend of bijna kokend water worden geweekt, wordt een theepot gebruikt om het aftreksel, dat bekend staat als thee, aan de klant te serveren. De theepot wordt beschouwd als een van de belangrijkste onderdelen van het theeservies. Bovenaan de theepot bevindt zich meestal een opening met een deksel, waardoor de gedroogde thee en het hete water worden toegevoegd, en een handvat om de theepot in één hand te houden.

Maatbeker

De maatbeker wordt over het algemeen gebruikt voor het afmeten van het volume van vloeibare of vaste bulkmaterialen in de keuken, zoals meel en suiker, met hoeveelheden die variëren van ongeveer 50 mL tot enkele liters of liters. Wat de was betreft, zijn maatbekers ook handig voor het afwegen van waspoeder, vloeibare wasmiddelen en bleekmiddel voor gebruik in de wasmachine.

Bakplaat

Ovenvaste bakplaten zijn rechthoekige metalen pannen met een platte vorm die in de oven worden gebruikt. Het bakken van broodjes, gebak en platte producten zoals koekjes, plaatkoeken, zwitserse broodjes en pizza’s zijn enkele van de meest bekende toepassingen van dit product.

Timer

Een timer is een soort klok die speciaal is ontworpen om bepaalde tijdsperioden in de gaten te houden. In het algemeen kunnen timers in twee categorieën worden onderverdeeld. In de context van het meten van verstreken tijd wordt gewoonlijk een stopwatch gebruikt, terwijl een timer meer wordt gebruikt om te verwijzen naar een apparaat dat aftelt vanaf een vooraf bepaalde tijdsperiode.

Lees ook:   Tajine In De Oven Welke Temperatuur?

Kruidenpotje

Een kruidenrekje is een handig organisatietoestel dat wordt gebruikt om flessen kruiden en specerijen in te bewaren. Kruidenrekjes zijn verkrijgbaar in een breed scala van materialen, maten en ontwerpen om aan uw behoeften te voldoen. Een kruidenrek wordt gebruikt om flessen kruiden en specerijen georganiseerd en gemakkelijk te vinden te houden. Een kruidenrek kan ook verwijzen naar een eenheid die uit een voorraadkastplank kan worden getild, zoals in het geval van een kruidenrek.

Snijplank

Een snijplank is een stevig stuk hout waarop materiaal kan worden gelegd dat in stukken moet worden gesneden. Keukensnijplanken worden meestal gebruikt bij de bereiding van voedsel; er zijn echter verschillende soorten snijplanken verkrijgbaar voor het snijden van ruwe materialen zoals leer of plastic. Keukensnijplanken zijn meestal gemaakt van hout of kunststof, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en lengtes.

Rasp

Raspen zijn keukenhulpjes met een ruw oppervlak die worden gebruikt om voedsel in uiterst kleine stukjes te hakken. Raspen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Raspmolens zijn er in verschillende vormen en maten, en ze kunnen worden gebruikt om een breed scala van voedingsmiddelen te bereiden, waaronder kaas en groenten. Naast het raspen van kaas en citroen- of sinaasappelschil (om schil te verkrijgen), kunnen ze ook worden gebruikt om ander zacht voedsel zoals aardappelen en wortelen te versnipperen.

Taartplaat

Taartplaten zijn ronde ovenschalen van 1 tot 1 1/2 inch diep met ondiepe schuine randen en een diameter van 12 tot 14 inch. Taartplaten worden gebruikt voor zowel eenkorst- als tweekorsttaarten die in de oven worden gebakken. Er zijn ook diepgevormde varianten met schuine zijden, een diepte van 2 tot 2 1/2 duim en een diameter van 9 tot 11 duim, en varianten met ondiepe schalen.

Saladecentrifuge

In de keuken is een slacentrifuge, ook wel slacentrifuge genoemd, een culinair instrument dat wordt gebruikt om slabladeren te wassen en van extra water te ontdoen alvorens ze te serveren. Dit apparaat scheidt het water van de bladeren door middel van centrifugale kracht, waardoor de sladressing zich aan de bladeren kan hechten.

Vergiet

vergiet
Een vergiet is een soort keukenhulpmiddel dat wordt gebruikt om maaltijden zoals pasta te filteren of om groenten af te spoelen nadat ze zijn gekookt. Door de geperforeerde structuur van het vergiet kan vloeistof weglopen terwijl vaste deeltjes binnenin worden gehouden. Het gebruik van een vergiet is eenvoudig. In sommige kringen wordt het een pastazeef of een keukenzeef genoemd.

Botervloot

Een officiële definitie van een botervloot is “een typisch ronde of rechthoekige schaal met een afdruiprek en een deksel dat wordt gebruikt om boter aan tafel te bewaren”. Vóór de uitvinding van koelkasten werd boter bewaard in een afgedekte schaal van kristal, zilver of porselein.

Ovenwant

Een ovenhandschoen, ook wel ovenwant genoemd, is een soort geïsoleerde handschoen of want die meestal in de keuken wordt gedragen om de hand van de drager te beschermen tegen hete dingen zoals ovens, fornuizen, kookgerei, en andere soortgelijke voorwerpen die extreem heet zijn. Qua uiterlijk lijken zij op pannenlappen.

Servet

Een servet is een term die verwijst naar een vierkant stuk stof of papier dat aan tafel wordt gebruikt om de vingers en de mond af te vegen tijdens het eten, en is ook bekend als servet of gezichtsdoekje. Het is over het algemeen gevouwen en klein, met complexe patronen en vormen aan de buiten- en binnenkant.

Eetstokjes

Eetstokjes zijn twee even lange stokjes in de vorm van eetstokjes, die in grote delen van Oost-Azië al meer dan drieduizend jaar als kook- en eetgerei worden gebruikt. Ze worden in de dominante hand gehouden, met de vingers op hun plaats, en ze worden gebruikt als verlengstuk van de hand om kleine beetjes voedsel op te pakken.

Deegroller

Een deegroller is een langwerpig voorwerp voor de bereiding van voedsel en wordt gebruikt om deeg te vormen en plat te maken tijdens het bakken of koken. Rollen en staven zijn de twee soorten deegrollers die men kan tegenkomen. Deegrollen zijn vaak gemaakt van een grote cilinder met kleine handvatten aan beide uiteinden, terwijl staafvormige deegrollen meestal zijn gemaakt van dunne, taps toelopende staafjes.

Maatlepel

Bij het koken is een maatlepel een lepel die wordt gebruikt om een bepaalde hoeveelheid van een ingrediënt af te meten, of het nu vloeibaar of droog is. Maatlepels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder plastic, metaal en andere. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waaronder theelepels en eetlepels.

Klopper

Een garde is een culinair instrument dat kan worden gebruikt om componenten glad te strijken of om lucht in een brouwsel te brengen, wat in sommige kringen wordt aangeduid als opkloppen of opkloppen. De meeste garde’s bestaan uit een lang, smal handvat met een reeks draadlussen die aan het uiteinde met elkaar zijn verbonden. De meeste draden zijn van metaal; andere zijn echter van plastic, dat kan worden gebruikt in combinatie met pannen met antiaanbaklaag. Ook bamboe kan worden gebruikt om gardes te maken.

Houten lepel

Een houten lepel is een gebruiksvoorwerp dat vaak wordt gebruikt bij de bereiding van maaltijden. Houten lepels kunnen worden behandeld met kokosolie of minerale olie om te voorkomen dat ze koude vloeistoffen opnemen. Voor een duurzamere afwerking moeten eetbare drogende oliën, zoals hennepzaadolie, walnootolie en vlasolie, worden toegevoegd.

Zeef

Een zeef, zeef of fijnmazige zeef is een apparaat dat wordt gebruikt om gewenste materialen te scheiden van ongewenste materialen of om de deeltjesgrootteverdeling van een monster te karakteriseren met behulp van een zeef, zoals geweven gaas, net, of geperforeerd plaatmateriaal. De term “sift” is afgeleid van de term “zeef”.

Biefstukhamer

Een vleeshamer, ook vleeshamer of vleesklopper genoemd, is een met de hand aangedreven instrument dat wordt gebruikt om plakken vlees mals te maken vóór het koken. Hoewel een vleeshamer van vrijwel elk voorwerp kan worden gemaakt, zijn er drie soorten die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Lepel

Een lepel is een soort keukengerei dat bestaat uit een ovaal of rond, ondiep kommetje dat aan een handvat is bevestigd. Het is een soort bestek, vooral wanneer het wordt gebruikt als onderdeel van een couvert, dat in de eerste plaats wordt gebruikt om voedsel naar de mond te brengen. Daarnaast worden lepels gebruikt bij de bereiding van voedsel om ingrediënten af te meten, te mengen, te roeren en te gooien, en ook om maaltijden op te dienen.

Spatel

Een spatel is een plat, flexibel lemmet dat wordt gebruikt voor het mengen, verdelen en optillen van bijvoorbeeld maaltijden, medicijnen, gips en verf. In medische terminologie kan de term “spatel” ook verwijzen naar de tongspatel.

Netschuimspaan

De netschuimspaan wordt het meest gebruikt om vet en kleine deeltjes uit soepen, stoofpotten en gekookt vlees te verwijderen. Daarnaast is het een uitstekend instrument voor het verwijderen van het schuim dat zich tijdens het koken op het oppervlak van soepen of confituren vormt. Een schuimspaan wordt ook wel schuimlepel, schuimspaan, schuimspaan of zeefspaan genoemd.

Hakmes

Een hakmes is een groot mes dat in vorm varieert, maar vaak lijkt op een bijl met een rechthoekig lemmet. Het wordt meestal gebruikt als keuken- of slagersmes, met het doel grote stukken zacht bot te breken en dikke stukken vlees door te snijden.

Pollepel

Een pollepel is een culinair gebruiksvoorwerp dat wordt gebruikt om soep, stoofpot en andere maaltijden op te dienen. Hoewel het ontwerp kan variëren, heeft een typische opscheplepel meestal een lang handvat dat eindigt in een diepe kom, die meestal naar het handvat toe is gekanteld om vloeistof uit een pan of ander recipiënt te scheppen en over te brengen in een kom.

Mes

Een mes is in de eerste plaats een gereedschap of wapen met een snijkant of lemmet, vaak voorzien van een handvat of heft. Messen behoorden tot de oudste werktuigen van de mensheid, zoals blijkt uit het Oldowan-gereedschap, dat ten minste 2,5 miljoen jaar geleden werd vervaardigd.

Keukenscharen

Het gebruik van een keukenschaar (die, heel toepasselijk, ook wel pluimveeschaar wordt genoemd) om het vlees en de gewrichten van de vogel door te snijden is niet alleen sneller en veiliger dan het gebruik van een mes. Daarna knipt u met een schaar overtollig vet weg.

Vork

Een vork is een stuk bestek of keukengerei met een lange steel die uitloopt in een voorste met talrijke smalle en meestal licht gebogen tanden die worden gebruikt om maaltijden aan te spiesen, hetzij om ze vast te houden tijdens het snijden met een mes, hetzij om ze naar de mond te brengen.

Bestek

In de westerse cultuur verwijst bestek naar elk handinstrument dat wordt gebruikt voor het bereiden, serveren en vooral nuttigen van voedsel. Een messenmaker is iemand die bestek vervaardigt of verkoopt. Het mes, de vork en de lepel zijn de drie belangrijkste stukken zilverwerk in de westerse beschaving.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Salade met koolrabi en druiven en vinaigrette van geitenkaas

Kurkentrekker

Een kurkentrekker is een instrument dat wordt gebruikt om kurken uit wijnflessen en andere huisvaten te halen die eventueel met kurk zijn afgesloten. In zijn meest eenvoudige vorm heeft een kurkentrekker een puntige metalen spiraal die aan een handvat is bevestigd, waaraan de bediener de kurk vastschroeft en eraan trekt om hem te verwijderen.

Taartsnijder

Een mes met een breed, driehoekig, ongeslepen lemmet dat ideaal is voor het snijden en serveren van stukken cake.

Steelpan

Een steelpan is een grote, diepe pan voor op het fornuis, vaak met een lange steel en een deksel. Een steelpan kan worden gebruikt voor het koken van saus of macaroni uit een doos macaroni en kaas. Sauspannen worden vervaardigd van verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, aluminium, koper en geëmailleerd metaal.

Koekenpan

Een koekenpan, braadpan of braadpan is een ondiepe pan met een platte bodem die wordt gebruikt voor het bakken, dichtschroeien en bruinen van voedsel. De doorsnede is meestal tussen 20 en 30 centimeter, met enigszins lage, uitlopende zijden, een lange steel en zonder deksel. Bij grotere pannen kan zich tegenover de hoofdgreep een kleine handgreep bevinden.

Snelkookpan

Snelkoken is de methode waarbij voedsel onder stoom onder hoge druk wordt gekookt in een afgesloten pan, een snelkookpan, met water of een kookvloeistof op waterbasis. Bij koken onder hoge druk hoeft het voedsel niet meer te worden gekookt en kunnen temperaturen van veel meer dan 100 °C worden bereikt.

Fornuis

fornuis
Een fornuis, ook wel fornuis of kooktoestel genoemd, is een keukenapparaat dat wordt gebruikt om maaltijden te bereiden. Keukenfornuizen werken op directe warmte voor het koken en kunnen ook een oven hebben om te bakken.

Braadpan

braadpan
Een braadpan is een soort grote, diepe pan of schaal die in de oven wordt gebruikt om een reeks maaltijden te bereiden; het is ook een categorie van voedsel dat in een dergelijk vat wordt bereid. Om de twee toepassingen van elkaar te onderscheiden, wordt de pan een “braadpan” of “casserole dish” genoemd, terwijl het voedsel gewoon “een braadpan” wordt genoemd.

Wijnglas

Een wijnglas is een speciaal soort glas dat wordt gebruikt om wijn te drinken en te proeven. De meeste wijnglazen zijn steelglazen, dat wil zeggen bekers die uit drie onderdelen bestaan: de kom, de steel en de voet. Rode wijnglazen onderscheiden zich door een rondere, bredere kelk, die het oxidatietempo versnelt.

Waterbokaal

Waterbekers zijn een soort steelgerei dat vaak wordt gebruikt in combinatie met wijnglazen of wijnbekers informele plaats instellingen. Terwijl waterbekers zijn meestal gebouwd van glas of kristal, kunnen zij ook worden gemaakt van metaal, keramiek, hout, of kunststof. Consumeer gewoon water in deze grote bekers.

Margarita glas

Het Margarita glas is eigenlijk een variatie op het traditionele coupe glas dat vaak wordt gebruikt om Margaritas te serveren. Het heeft een kleine secundaire kom in het midden, die volume en visuele aantrekkingskracht toevoegt.

Orkaanglas

Het Hurricane-glas is een type drinkglas dat in de Verenigde Staten doorgaans een inhoud heeft van 20 ons. Het wordt gebruikt om gemengde cocktails te serveren, met name de Hurricane, die zijn oorsprong vindt in de Pat O’Brien’s Bar in New Orleans.

Champagneglas

champagneglazen
Een champagneglas is een type steelgerei dat speciaal bestemd is voor champagne en andere mousserende wijnen. De flute en de coupe zijn de twee populairste glazen met een steel; door het glas bij de steel vast te houden wordt oververhitting van de vloeistof voorkomen.

Cocktailglas

Cocktailglas
Een cocktailglas is van oorsprong een geledigd glas met een omgekeerde kegelvormige kom dat meestal wordt gebruikt om pure cocktails te serveren. Ondanks deze kleine verschillen wordt de uitdrukking cocktailglas vaak door elkaar gebruikt met een martiniglas.

Irish koffie glas

Irish coffee is in principe een drank op basis van hete koffie, Ierse whisky, suiker en room. De koffie wordt met de room genuttigd. Ierse whiskey en minstens één theelepel suiker worden over vers gezette zwarte koffie gegoten en rondgedraaid tot ze volledig zijn opgelost.

Cognacballon

Een snifter (andere namen zijn cognacsnifter, cognacglas, cognacschaaltje, cognacglas en cognacballon) is een soort glaswerk met een korte steel met een brede onderkant en een enigszins smalle bovenkant. Het wordt meestal gebruikt voor het schenken van oude, bruine sterke dranken zoals bourbon, brandy en whisky.

Plastic beker

Een plastic beker is een beker die is gemaakt van plastic. Hij wordt meestal gebruikt als beker voor dranken. Sommige zijn herbruikbaar, terwijl andere ontworpen zijn om één keer te worden gebruikt en dan te worden gerecycled of weggegooid. Sommige zijn doorzichtig, terwijl andere ondoorzichtig zijn.

Mok

Een mok is een soort beker die meestal wordt gebruikt voor warme dranken zoals koffie, warme chocolade of thee. Mokken hebben echter vaak handvatten en kunnen een groter volume vloeistof bevatten dan andere soorten bekers. Een mok kan gewoonlijk tussen 240 en 350 ml vloeistof bevatten.

Bierpul

Bierglaswerk is een term die verwijst naar glazen recipiënten die specifiek ontworpen zijn of vaak gebruikt worden voor het serveren en drinken van bier. Andere materialen dan glas zijn onder meer aardewerk, tin en hout.

Weizen-glas

Tarwebier wordt geserveerd in een Weizen-glas. Het glas, dat zijn oorsprong vindt in Duitsland, is klein aan de onderkant en iets breder aan de bovenkant. De breedte zorgt ervoor dat de geur kan ontsnappen en biedt tevens plaats aan de vaak dikke, donzige schuimkraag van tarwebier.

Theekopje

Een theekopje is een kopje dat wordt gebruikt om thee uit te drinken. Het kan een handvat hebben, dat meestal klein genoeg is om met de duim en één of twee vingers te worden vastgepakt. Gewoonlijk is het samengesteld uit keramiek. Het wordt meestal verkocht als een set met een bijpassend schoteltje of als trio met een klein taart- of sandwichbordje.

Demitasse

Een demitasse of demitasse is een klein espressokopje. Het kan ook verwijzen naar de inhoud van zo’n kopje. Een demitasse heeft meestal een inhoud van 60 tot 90 milliliter of ongeveer de helft van het volume van een standaard koffiekopje.

Pilsglas op voet

Dit glas maakt deel uit van de Palladio-serie, die bestaat uit glazen met een grote mond die perfect zijn voor het drinken van een verscheidenheid aan lichte bieren, waaronder heldere en aromatische Deense brouwsels.

Collins-glas

Een Collins-glas is een glazen beker met een inhoud van 300 tot 410 milliliter. Het wordt gebruikt om cocktails te serveren, met name Tom Collins- en John Collins-cocktails. Het heeft een cilindrische vorm en is korter in de hoogte en kleiner in de breedte dan een highballglas. Een typische maat is 2+12 inch in diameter en 6,75 inch in hoogte.

Wodkaglas

Het highballglas is een hoge glazen beker die vaak wordt gebruikt om cocktails on the rocks te serveren, vaak met een hoge verhouding alcoholvrije mixer/benzine. De naam komt van de traditionele Highball-drank, die bestaat uit Schotse whisky en sodawater.

Borrelglas

Een borrelglas is een glas dat oorspronkelijk werd gebruikt voor het bewaren of afmeten van sterke drank of likeur die ofwel rechtstreeks uit het glas wordt gedronken ofwel in een cocktail wordt gedaan. Een alcoholische drank ter grootte van een borrelglas die over het algemeen snel, in één teug, wordt gedronken, wordt ook wel een “shooter” genoemd.

Dessertvork

Een dessertvork is kleiner dan een dinervork en wordt gebruikt om specifieke zoetigheden te eten. Een gebakvork, ook wel taartvork of gebakvork genoemd, is een vork die wordt gebruikt om gebak en andere zoetigheden van een bord te eten. De vork heeft drie of vier tanden. De zijkant van een drietandige vork is groter, afgeplat en afgeschuind, terwijl de eerste en de tweede tand van een viertandige vork met elkaar verbonden of overbrugd zijn en afgeschuind.

Theelepel

Een theelepel is een stuk bestek. Het is een klein lepeltje dat kan worden gebruikt om in een kopje thee of koffie te roeren of het volume te meten. Het volume van een theelepel varieert tussen 2,5 en 7,3 mL. Een theelepel wordt gedefinieerd als 5 mL voor koken en, wat belangrijker is, voor medicinale dosering, en er worden standaard maatlepels gebruikt.

Glas voor witte wijn

In het algemeen zijn witte wijnglazen relatief kleiner dan rode wijnglazen. Dit ontwerp helpt om een lagere temperatuur te handhaven en toch de bloemengeuren te behouden. Chardonnay en andere volle witte wijnen worden geserveerd in glazen met een kom die kleiner is dan een glas voor rode wijn, maar groter dan een glas voor lichte witte wijn.

Rode wijnglas

Witte wijnglazen zijn meestal korter en hebben een kleinere kom dan rode wijnglazen. Omdat rode wijnen vaak groter en sterker zijn, hebben ze een groter glas nodig om alle aroma’s en smaken aan de oppervlakte te laten komen. We zullen de verschillen tussen rode en witte glassoorten in dit gedeelte bekijken.

Waterbokaal

Waterbekers zijn, net als wijnglazen of wijnbekers, een soort steelgerei dat vaak wordt gebruikt in formele situaties. Waterbekers zijn vaak gemaakt van glas of kristal, maar ze kunnen ook van metaal, keramiek, hout of plastic zijn. Drink alleen uit deze grote bekers als u gehydrateerd wilt blijven.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Po'boys sandwich

Brood- en botermes

Het brede lemmet van het brood- en botermes is perfect om boter vast te houden en uit te smeren over een stuk brood. Omdat het mes vooral wordt gebruikt om te smeren en niet zozeer om te snijden, is de platte snijkant niet gekarteld en slechts licht gehoond. De afgeronde punt helpt de boter over een groter oppervlak uit te smeren.

Koffiekopje

Een koffiekopje is een houder die wordt gebruikt om koffie en dranken op basis van espresso in te serveren. Koffiekopjes zijn meestal gemaakt van geglazuurd keramiek en hebben een enkele handgreep om ze draagbaar te maken terwijl de drank heet is. In vergelijking met traditionele glazen maakt de keramische constructie het mogelijk een drank te nuttigen terwijl hij nog warm is, waardoor isolatie wordt geboden, en kan hij snel met koud water worden gereinigd zonder gevaar voor breuk.

Schotel

Een schotel is een klein stuk tafelgerei. Een schotel werd in de Middeleeuwen gebruikt om specerijen en sauzen op te serveren. Tegenwoordig verwijst de uitdrukking naar een klein bordje of ondiep kommetje waarop een kopje staat, dat meestal wordt gebruikt om koffie of thee te serveren.

Brood en boter bord

Brood en boter worden op de schotel gescheiden van saus, jus en vloeistoffen van andere maaltijden met behulp van de brood-en-boterplaat. Als een bord niet beschikbaar is, wordt een snee brood of een broodje op het tafelkleed of de rand van het bord gelegd, waarop ook de boter wordt gelegd.

Servet

Een servet is een vierkant stoffen of papieren zakdoekje dat wordt gebruikt om de lippen en vingers af te vegen tijdens het tafelen. Het is meestal gevouwen en klein, met complexe patronen en vormen.

Saladevork

De saladevork is ook een sterke vork, met verbonden middentanden die het mogelijk maken de talrijke ingrediënten van de salade te hanteren. Saladevorkjes maken het eten van salades gemakkelijker en verrukkelijker. De saladevork is ook ontworpen om een robuuste vork te zijn, met verbonden middentanden die het mogelijk maken om alle verschillende elementen van de salade te verwerken. De salade lepel maakt het eten van salade gemakkelijker en smakelijker.

Avondmaalvork

De grootste vork, vaak bekend als de plaatsvork, wordt aan de linkerkant van het bord geplaatst. Andere kleinere vorken worden links of rechts van de eetvork geplaatst, afhankelijk van het moment waarop ze worden gebruikt.

Bord

Grote dinerborden (10-12 inch (25-30 cm)) omvatten buffetborden en grotere dienstborden (11-14 inch (28-36 cm). Soepborden met een aanzienlijk diepere holte en een bredere lip, meestal tussen de lunch- en dinergroottes in. Het is een “soepkom” als de lip ontbreekt, wat gebruikelijk is bij modern servies.

Diner mes

In een bestekset is het dinermes het langste. Het wordt gebruikt om voedsel te hakken en rond de tafel te schuiven, en het is aanwezig bij alle formele en informele maaltijden. Een dinermes is alleen nodig als de soep als hoofdgerecht wordt opgediend. Er zijn twee maten dinermessen: oplegmessen en continentale messen.

Salademes

Dit soort gereedschap is gemaakt van sterk nylon plastic en is bedoeld voor het fijnhakken van verse groenten, zoals slagroenten. De functie van het salademes is om een snijoppervlak te bieden dat de verse ingrediënten niet bruin zal kleuren eens ze gesneden zijn. Een sla mes is een andere naam voor dit mes.

Koksmes

Een koksmes, ook wel koksmes genoemd, is een snijwerktuig dat wordt gebruikt voor de bereiding van voedsel. Afkomstig uit Thiers, Frankrijk (waar nog steeds het koksmes wordt gemaakt), zijn koksmessen multifunctionele keukenmessen die over het algemeen ongeveer 8 centimeter lang zijn en gemaakt zijn van een combinatie van koolstofstaal en roestvrij staal. Koksmessen zijn zeer multifunctioneel.

Ze blinken uit in de meest delicate taken zoals het juliennijden van wortelen, het hakken van kruiden en het fijnhakken van knoflook, maar ook in grotere taken zoals het in blokjes snijden van een kip, een grote ui en het in plakken snijden van een ham.

Blikopener

Een keukengerei dat wordt gebruikt voor het openen of verwijderen van de bovenkant van metalen blikken. Er zijn verschillende types verkrijgbaar, gaande van kleine gereedschappen die met de hand worden bediend tot geautomatiseerde openers, die gemakkelijk en snel de bovenkant van een blikje verwijderen.

Theemaker

Een theemaker is een bedekte lepel die geperforeerd is. Hij wordt gebruikt om de theeblaadjes vast te houden en vervolgens thee te zetten in een kopje. Theemakers zijn een compacte en kostbare methode om losse bladthee te zetten. In plaats van verschillende thee-eiers te gebruiken, kan men een enorme hoeveelheid thee zetten in één enkele theemaker.

Mengkommen

Ronde kommen van verschillende afmetingen worden gebruikt bij het combineren van voedingsingrediënten tijdens het bereiden van diverse recepten. Mengkommen kunnen van keramiek, glas, kunststof, koper of roestvrij staal zijn en kunnen verschillende afmetingen hebben – van 4 inches in diameter tot meer dan 16 inches in diameter.

Een aanzienlijke mengkom kan ook als serveerkom worden gebruikt. Mengkommen zijn veelzijdige apparaten in de keuken die ons kunnen helpen bij het hanteren en bereiden van voedsel.

Groentenschiller

Een dunschiller of groenteschraper is een keukenapparaat dat bestaat uit een metalen lemmet en een gleuf met een scherpe rand die aan het handvat is bevestigd, en wordt gebruikt voor het verwijderen van de buitenste laag of “schil” van groenten zoals aardappelen, wortelen, broccolistelen, maar ook fruit zoals appels en peren.

Aardappelstamper

Een aardappelstamper, ook wel aardappelstamper, erwtenstamper, bonenstamper, stamper of pureestamper genoemd, is een instrument voor voedselbereiding dat wordt gebruikt voor het fijnstampen van zacht voedsel zoals aardappelpuree, gebakken bonen of appelmoes. Aardappelstampers zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of van nylon en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, die allemaal even goed werken.

Citruspers

citruspers
Een citruspers is een keukenhulpmiddel dat is gemaakt voor het extraheren van sap uit citrusvruchten zoals limoenen, sinaasappelen, citroenen en grapefruits. De citruspers is ontworpen om het sap te extraheren met behulp van een ruimer, een kegelvormig deel waarin de gebruiker het fruit perst.

Knoflookpers

Een knoflookpers, ook wel knoflookpletter genoemd, is een keukenhulpmiddel waarmee knoflookteentjes goed kunnen worden geplet door ze door een raster van minuscule gaatjes te persen – meestal met een soort zuiger. Een deel van de knoflookpulp die op de pers achterblijft, kan snel opdrogen, zodat het noodzakelijk is de pers onmiddellijk na gebruik schoon te maken.

Pareermes

Dit is een soort kort koksmes met een lemmet van 8 tot 10 centimeter lang – scherp, precies en rechtlijnig. Het kleine en compacte formaat is bedoeld om gewone taken zoals bijsnijden, snijden of knippen veel nauwkeuriger en toegankelijker te maken. Ze worden gebruikt voor het ontkernen, schillen en in plakjes snijden van groenten en voor het ontpitten van garnalen.

Broodmes

Broodmessen worden gebruikt voor het in plakken snijden of knippen van stukken brood. Ze worden ook gebruikt bij het koken. De gekartelde lemmeten van deze messen kunnen zacht brood snijden zonder het te pletten. Deze messen kunnen ook worden gebruikt om zachte mango’s en tomaten heel precies te snijden. Deze messen hoeven niet vaak te worden geslepen.

Honingstaal

Een hoonstaal, soms ook aanzetstaal genoemd, is een staaf room-, diamant- of staalstaal die wordt gebruikt om de snijkanten van een lemmet opnieuw uit te lijnen. Ze zijn ovaal, plat of rond in doorsneden tot 1 voet lang. Het wordt aanbevolen messen regelmatig te slijpen.

Messenslijper

messenslijper
Een messenslijper is een keukenhulpmiddel dat is ontworpen om de snijkanten van het stalen lemmet van messen en diverse gebruiksvoorwerpen met snijkanten schoon te slijpen of te vijlen. Het is gemaakt van een slijpsteen, die de zijkanten van het mes polijst en vijlt voor extra scherpte.

Keukenfornuis

Eenvoudig bekend als een fornuis, deze keukenapparatuur is ontworpen voor het primaire doel van koken. Deze apparaten zijn rechtstreeks afhankelijk van de warmte voor het vergemakkelijken van het kookproces en kunnen ook een oven hebben die wordt gebruikt om te bakken.

Keukentangen

Deze worden gebruikt voor het hanteren van voedsel dat te heet is om aan te raken. Ze kunnen ook worden gebruikt om vlees op de grill om te draaien, in pasta te roeren, salades te serveren, wijnflessen te openen en ook om de moeilijk bereikbare plaatsen in een voorraadkast te bereiken. Met deze tangen kunt u het voedsel met een goede precisie draaien en keren of in één keer een hele portie opdienen.

Bijkeuken

Dit is een ruimte waar levensmiddelen, dranken en soms zelfs vaatwerk worden bewaard. Ze zijn als het ware de voorraadkamer van de keuken. Veel mensen slaan er ook schoonmaaklinnen, chemicaliën of voedselvoorraden in op. Het is vooral om ruimte te besparen in de keuken werkruimte.