Goede messen zijn een integraal onderdeel van de keuken. Ze vergemakkelijken het koken, de bereiding en al het werk met betrekking tot de bereiding van koude en warme gerechten. Maar welk mes is geschikt voor welk doel en wat mag er niet ontbreken in de moderne keuken?
Welk keukenmes is geschikt?
Snijden, schilderen, hakken, pellen of snijden – er zijn verschillende messen voor tal van activiteiten in de keuken. Ieder heeft zijn eigen taak. Onder de verschillende soorten messen zijn er enkele die in geen enkele keuken mogen ontbreken. Dit geldt niet alleen voor professionele koks, maar ook voor amateurkoks.
1. Het snijmes
Paring messen worden ook wel zogenaamde toernooimessen genoemd. Ze hebben een gebogen lemmet en zijn geschikt voor het reinigen en schillen van groenten en fruit. Snijmessen zijn ideaal voor kleine dingen en zijn ook perfect om te versieren of te garneren.
2. Het snijmes
Groentemessen zijn ontzettend handig, wat vooral komt door het korte en rechte lemmet. In principe zijn ze zeer veelzijdig in de keuken. Ze zijn geschikt voor het reinigen, bereiden en decoreren van groenten.
3. Het universele mes
Universele messen hebben puntige en scherpe messen. Ze zijn veelzijdig. Bijvoorbeeld voor snijden, plukken of pellen. Ze hebben een gekartelde rand, die niet veel moeite kost. De snede is nog glad. Dergelijke universele messen zijn ideaal voor beginners.
4. Het kaasmes
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn kaasmessen geschikt voor het snijden van verschillende soorten kaas. Er zijn verschillende varianten die geschikt zijn voor bijvoorbeeld zachte of harde kaas.
5. Het koksmes
Het koksmes is een allrounder in de keuken. Het is ideaal voor het snijden van vlees, vis of groenten. Tegelijkertijd kunnen kruiden of uien fijn worden gehakt met het koksmes. Over het algemeen mag het koksmes in geen enkele keuken ontbreken.
6. Het broodmes
Met behulp van een praktisch broodmes kunnen zowel zachte of harde broden als broodjes perfect worden gesneden. De messen van broodmessen zijn getand, zodat nog hardere korsten zonder compromissen kunnen worden gesneden.
7. Het steakmes
Steakmessen zijn enerzijds bedoeld voor bereiding in de keuken, maar ook direct op de gedekte tafel, voor het snijden van steaks. De messen hebben een lemmet met een zaag, zodat sappig vlees gemakkelijk kan worden verdeeld.
8. Het fileermes
Om vlees of vis zeer mals te fileren, zijn geschikte fileermessen beschikbaar, die worden gekenmerkt door een flexibel en smal lemmet.
9. De AUSB-mes
Verwijder botten netjes van het vlees – uitbeenmessen zijn hiervoor ideaal. Het maakt niet uit of pluimvee moet worden uitgebeend of vis moet worden gevild. Zelfs pezen kunnen snel en eenvoudig worden verwijderd met een hoogwaardig uitbeningsmes. Dit type mes heeft een zeer slank lemmet. Aan de ene kant zijn er modellen met flexibel, aan de andere kant met stijf blad.
10. Het hammes
Wat is er mooier dan een heerlijke ham? Met een bijpassend hammes kunnen braadstukken, vlees en ham in flinterdunne plakjes worden gesneden. De messen zijn stevig maar licht van gewicht, waardoor ze optimaal in de hand liggen. Zowel rauw als gekookt vlees wordt optimaal geportioneerd met een hammes.
Exclusieve keukenmessen voor specialisten
Naast de genoemde keukenmessen, die niet mogen ontbreken, zijn er diverse speciale messen die bijzonder geschikt zijn voor de professionele keuken. Denk bijvoorbeeld aan het Aziatische Santoku-mes, het Chinese koksmes of het tweehandige weegmes.
Bij Baur vind je een grote selectie messen. Hier vind je de juiste Baur vouchers.
Inhoudsopgave