Wat is beter: sapcentrifuge of slowjuicer?

Vers geperste sappen zijn heerlijk en voorzien de consument dagelijks van de benodigde dosis vitamines en mineralen. Degenen die hun eigen sap produceren, krijgen een veel gezonder alternatief voor industrieel geproduceerde sappen. Bij het bereiden van de sappen rijst echter de vraag welk apparaat hiervoor het meest geschikt is. U kunt kiezen tussen sapcentrifuges met centrifuges en slowjuicers, die tot de meest voorkomende soorten apparaten behoren. Welk apparaat beter is, hangt volledig af van persoonlijke behoeften.

Voor- en nadelen van de centrifugale sapcentrifuge

  • Snelle sappen
  • Brede vulopening – het is niet nodig om de groenten/fruit te hakken
  • Warmte en oxidatie veroorzaken verlies van voedingsstoffen

Deze sapcentrifuge werkt met behulp van centrifugale kracht. Geïntegreerde mes- of wrijfschijven verpletteren de ingelegde groenten en fruit. Ondertussen draait de container met een extreem hoge snelheid om zichzelf heen, wat tot 15.000 omwentelingen per minuut kan zijn, afhankelijk van het apparaatmodel.

Philips Juicer Centrifugale Kracht

Snel en eenvoudig sap maken met de Philips Avance sapcentrifuge HR 1915/80. Foto: Philips

Door de resulterende centrifugale kracht perst het apparaat het sap uit de fruit- en groentestukken, dat vervolgens via een aparte tuit wegstroomt. Wat overblijft is afval zoals huid en geperste pulp, die de naam pomace dragen en in een aparte container worden verzameld.

Een van de grootste voordelen van centrifugale sapcentrifuges is de snelheid in de sapproductie. In een mum van tijd kun je er een vers sapje mee persen. Daarnaast hebben de meeste modellen een brede vulopening voor de ingrediënten, waardoor er vooraf maar een beetje in kleine stukjes gesneden hoeft te worden. Op deze manier kunnen zelfs grote hoeveelheden groenten en fruit voor meerdere consumenten tijdig tot sap worden verwerkt. Een nadeel is echter het optreden van warmte en oxidatie, die worden veroorzaakt door de hoge rotatiesnelheid en toevoer van zuurstof. Beide factoren leiden tot een verlies van gezondheidsbevorderende voedingsstoffen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Groentesoep met erwten, wortelen en hamblokjes

Voor- en nadelen van de slowjuicer

  • Sap maken duurt iets langer
  • Grotere opbrengst van sap en smaak
  • Meer voedingsstoffen

De slowjuicer gebruikt een andere techniek dan de centrifugale sapcentrifuge, een langzaam roterende sapcentrifuge. In plaats van een snijmes te gebruiken, werkt het apparaat met persgolven, zodat groenten en fruit tijdens het sappen voorzichtig worden geplet en vervolgens worden geplet. Vervolgens worden de ingrediënten tegen een zeef gedrukt en wordt het gewenste sap eruit gehaald.

Zacht sappen met de Philips Slowjuicer HR1949/20. Foto: Philips

Zacht sappen met de Philips Slowjuicer HR1949/20. Foto: Philips

De geïntegreerde persschroef heeft een horizontale of verticale opstelling, afhankelijk van het apparaattype. Vervolgens stromen het afgewerkte sap en de pomace ook in verschillende verzamelcontainers. Hoewel het sappen veel langer duurt met de slowjuicer, blijven de warmtegevoelige antioxidanten, enzymen en vitamines behouden dankzij het koude persproces. Bovendien is de opbrengst van sap groter en is de smaak veel beter door het zachte proces.

CONCLUSIE: Slowjuicer of centrifugale sapcentrifuge?

Welk apparaat beter is, hangt af van individuele behoeften. Als u snel en in grote hoeveelheden wilt sappen, is de centrifugale sapcentrifuge precies goed voor u. Als het behoud van gezonde ingrediënten en meer sap en smaak gewenst zijn, levert de slowjuicer de betere resultaten.

Juicer en Slow Juicer zijn beide verkrijgbaar bij Philips. De bijpassende Philips-vouchers vind je hier.