KitchenAid 5KSM1JA citruspers: een accessoire in de grote klasse


Een van de optionele accessoires van de KitchenAid keukenmachines is de 5KSM1JA sapcentrifuge. Dit model onderscheidt zich door een mes dat aan de vijzel is bevestigd, om fruit en groenten voor te snijden.
KitchenAid 5KSM1JA

Bekijk de dagprijs

Presentatie

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten in onze vergelijking, is de KitchenAid 5KSM1JA sapcentrifuge geen op zichzelf staand apparaat met een motor. Om te kunnen werken, moet deze worden geïnstalleerd op een keukenmachine van dezelfde fabrikant (de Artisan 4,8 L, de Classic 4,3 L of de Mini 3,3 L). Het sapcentrifuge-accessoire is dan te koop voor 249 €, naast de foodprocessor. Bij het apparaat worden drie filters geleverd, waarmee fruit en groenten meer of minder fijn kunnen worden gemalen. Er is ook een opbergdoos om te voorkomen dat ze zoekraken. Tot slot zijn ook een druppelstopsysteem, een lade en een reinigingsborstel inbegrepen, die de gebruikerservaring helpen verbeteren.

Gebruiksgemak

De KitchenAid sapcentrifuge maakt ons nieuwsgierig. Het is het eerste keukenmachineaccessoire dat wij in ons laboratorium hebben getest. Op het eerste gezicht is de 5KSM1JA onvermijdelijk compacter dan zijn concurrenten. De basis van de klassieke afzuigkap verdwijnt, zodat alleen het bovenste gedeelte overblijft, d.w.z. de kom en de trechter. Het bewijs is in de beknopte afmetingen: 17,8 cm breed, 29,5 cm hoog en 24,6 cm diep.

Om dit punt nog een laatste keer te benadrukken: bij de levering is geen motoreenheid inbegrepen. Alleen een aandrijfmodule wordt in de doos meegeleverd en wordt aan de voorkant van de KitchenAid keukenmachine bevestigd. Het is de motor van de keukenmachine die de sapcentrifuge bedient. Ook hier zijn drie modellen compatibel met de 5KSM1JA: de Artisan 4,8 L en de Mini 3,3 L die we hebben getest, evenals de Classic 4,3 L.

Hoewel de afzuigkap compact is, vergeet hij niet de vele onderdelen die nodig zijn om voedsel te malen. Een sapkom, een trechter en een plateau om het fruit naar de schroef te helpen glijden, vormen het grootste deel van het toestel. In de kuip moeten een mand en een filter worden geïnstalleerd. De gebruiker kan kiezen tussen drie verschillende zeven om meer of minder pulp in het sap te houden; één van de zeven kan zelfs worden gebruikt om coulis en puree te maken. Ter vergelijking: de Philips Viva Collection HR1889/70 heeft er maar één. KitchenAid levert ook een doos met deksel om de twee ongebruikte filters in op te bergen en te voorkomen dat ze zoekraken. Last but not least is de wormschroef een essentieel element. Daaraan is een mes bevestigd dat het voedsel voorsnijdt voordat het wordt gemalen. Dit is het eerste toestel van dit type dat wij hebben getest.
KitchenAid 5KSM1JA citruspers
Alvorens de afzuigkap in werking te stellen, zetten wij de onderdelen in elkaar en bevestigen wij het deksel; let erop dat u het sluit tot het vastklikt. Het apparaat is bevestigd aan de keukenmachine, die we op maximum snelheid (snelheid 10) aanzetten. Aangezien de afzuigkap wordt bediend door de bedieningselementen van de robot, is er geen “achteruit”-optie beschikbaar op dit model, hoewel dit een nuttige optie is op sommige modellen zoals de Moulinex Ultra Juice ZU600110. Tot slot zijn we niet vergeten de twee containers onder de 5KSM1JA te plaatsen. In dit verband heeft KitchenAid twee containers van elk 1 l voorzien; de sapcontainer heeft een siliconen deksel om de drank na het malen beter te bewaren.

Prestaties

We hebben ons eten gewassen en fijngehakt, nu is het tijd om sap te maken! Alvorens te beginnen moet de gebruiker de pulpgoot in de richting van de machine duwen; als hij naar buiten wordt getrokken, zullen de vezels niet kunnen worden geëxtraheerd.

De fabrikant levert een dienblad, wat handig is en het gemakkelijker maakt om de groenten en het fruit erin te steken. De trechter is niet de breedste in onze vergelijking, maar het voedsel kan er zonder moeite in. Sommige, zoals de Ninja JC100EU, waren problematisch en we moesten de wortelen in stukjes snijden om ze te kunnen doorslikken. Om het proces te versnellen, levert KitchenAid ook een pusher.

De test met de appels brengt de bal aan het rollen. Ongeveer 200 g fruit (211 g om precies te zijn) staat op het punt te worden geplet door het apparaat, inclusief de schil en de pitten. Van het eerste kwartier tot het einde van het pletproces had de 5KSM1JA slechts 37 seconden nodig om alles door te slikken – voorlopig een record. Aan het eind van het proces hebben we 147 g sap teruggewonnen, wat overeenkomt met 69,7% van het oorspronkelijke totale gewicht, wat een zeer goede opbrengst is.

Nu is het de beurt aan de 192,5 gram wortelen. De KitchenAid is nog steeds een van de snelste in onze vergelijking. Het is ook een van de meest efficiënte: 44,8% rendement, vergeleken met 26,6% voor bijvoorbeeld de Philips Viva Collection HR1889/70. Het is echter een van de weinige waarvan de motor het moeilijk heeft tijdens het versnipperen. Wanneer een grote hoeveelheid wortelen de schroef bereikt, vertraagt de robot aanzienlijk. In zijn verdediging, dit is een van de stevigste voedingsmiddelen die het te malen heeft. Aan de andere kant vinden we iets meer dan 9 gram pulp in het sap; ter vergelijking: de twee slechtste machines in onze vergelijking haalden meer dan 12 gram.

Hoewel de motor het tempo van de sinaasappeltest kan bijhouden, ligt het probleem in de hoeveelheid vezels die overblijft na het pletten. Het mes houdt de pulp vast, die wordt geplet tussen de bak en het deksel. De 5KSM1JA haalt een rendement van 58,8%, terwijl de Riviera-et-Bar PEJ 730 een rendement van 65,3% haalt.

We proberen nu kruiden in de sapcentrifuge te doen, in dit geval peterselie. Uit 50,1 g peterselie halen we 12,3 g sap, wat neerkomt op een rendement van 24,5%. Alleen de Philips Viva Collection HR1889/70 doet het slechter (20,1%); de Moulinex Ultra Juice ZU600110 behaalt een rendement van 52,8%. Er werden geen takjes peterselie gevonden na het vermalen. Het sap is daarentegen bijzonder dik; een verrassende textuur vergeleken met die van de concurrenten van de KitchenAid.

Tenslotte proberen we onze eigen amandelmelk te maken. We weken 35 g amandelen in 500 ml water gedurende de nacht. De volgende dag, haalden we alles door de extractor. De 5KSM1JA is even snel als altijd (25 seconden) en haalt een rendement van 90,8%. Er blijft echter 26,3 g residu in het sap achter, wat niet erg aangenaam is voor het gehemelte.

Lees ook: Beste citruspersen van 2022 – beoordelingen en topkeuzes

Bekijk de dagprijs

Onderhoud

Het onderhoud is vaak de grootste ergernis van sapcentrifuges. Met hun vele onderdelen (7 voor de KitchenAid), worden ze een echte hoofdpijn. Net als bij de overgrote meerderheid van zijn concurrenten wordt bij de 5KSM1JA een borstel geleverd om het reinigen te vergemakkelijken en resten uit de hoeken van de machine te verwijderen.

Na het versnipperen ontmantelen we de extractor en ontdekken we vezels die hier en daar in de tank en de zeef vastzitten. Hoewel het mes voorkomt dat groenten en fruit vastlopen door ze voor te snijden, vergt het onvermijdelijk meer onderhoud dan bij apparaten zonder mes. Stukken voedsel komen vast te zitten op dit mes, en kunnen hun weg niet vervolgen naar de vijzel.

De korf, die de zijkanten van de kom schraapt en de drank naar de uitloop werpt, doet zijn werk niet goed. Als gevolg daarvan blijft een bepaalde hoeveelheid sap op de bodem van de kom, die niet in de opvangbak kan vloeien. Wanneer de kom wordt losgekoppeld van de aandrijfmodule, kan dit sap op het werkoppervlak terechtkomen.

Tenslotte heeft de machine ook een druppelstopsysteem. Paradoxaal genoeg, houdt het geen druppels tegen. Een plastic bal zou normaal het sapkanaal moeten blokkeren, maar in feite vormt zich na gebruik een klein plasje sap onder het toestel.
KitchenAid 5KSM1JA accessoire

Geluid

Het geluidsniveau werd tijdens onze tests tweemaal vastgesteld: tijdens het malen van wortelen en tijdens het malen van sinaasappelen. De KitchenAid 5KSM1JA zit in de gemiddelde range van de vergelijking. Het bereikt 63 dB in de eerste test en 65 dB in de tweede.

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Compact accessoire dat meerdere kleine apparaten overbodig maakt.
  • Snel te installeren.
  • Drie verschillende filters, waarvan één voor puree.

Nadelen

  • Sap met veel pulp.
  • Complex onderhoud.

Conclusie

KitchenAid heeft ons gewend aan uitmuntendheid met zijn keukenmachines, maar de sapcentrifuge van de fabrikant blijft een beetje achter bij onze verwachtingen. Het apparaat laat een bepaalde hoeveelheid pulp door in de sappen en heeft moeite met stevig voedsel. Het onderhoud ervan is een beproeving die veel mensen kan afschrikken. Ondanks deze zwakke punten is de 5KSM1JA echter nog steeds een goede machine die ook kruiden en oliehoudende zaden kan malen. En zelfs met verschillende accessoires bespaart hij veel ruimte voor wie een keukenmachine heeft en zelfgemaakt sap wil drinken.

Recent Posts