Gerecht: Hoe maak je Krokante kip met zoetzure rode kool, verse sambal en bruine rijst

Krokante kip met zoetzure rode kool, verse sambal en bruine rijst

Ben je op zoek naar een heerlijk gerecht dat zowel knapperig als zoetzuur is? Dan is dit recept voor krokante kip met zoetzure rode kool, verse sambal en bruine rijst perfect voor jou! In dit artikel delen we het recept en geven we je handige tips om het gerecht zelf te maken.

Ingrediënten:

Voor dit smakelijke gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de krokante kip:

  • 4 kipfilets
  • 100 gram bloem
  • 2 eieren
  • 100 gram panko (Japans broodkruim)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om te frituren

Voor de zoetzure rode kool:

  • 1 rode kool
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • Zout naar smaak

Voor de verse sambal:

  • 4 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • Zout naar smaak

Voor de bruine rijst:

  • 300 gram bruine rijst
  • 600 ml water
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

Stap 1: Bereid de krokante kip voor

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Snijd de kipfilets in dunne reepjes. Meng de bloem, zout en peper in een kom. Klop de eieren los in een andere kom. Haal de kipreepjes eerst door het bloemmengsel, daarna door het losgeklopte ei en tot slot door de panko. Zorg ervoor dat de kipreepjes volledig bedekt zijn met de panko. Verhit de olie in een pan en bak de kipreepjes goudbruin en knapperig. Leg ze vervolgens op een bakplaat en bak ze nog 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Galetjes met frambozen

Stap 2: Maak de zoetzure rode kool

Snijd de rode kool fijn. Verhit een beetje olie in een pan en voeg de rode kool toe. Bak de rode kool kort aan en voeg vervolgens de azijn, suiker en zout toe. Roer goed door en laat de rode kool zachtjes sudderen tot hij gaar is. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Proef en voeg indien nodig nog wat zout toe.

Stap 3: Bereid de verse sambal

Snijd de rode pepers en knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een pan en voeg de rode pepers en knoflook toe. Bak ze kort aan en voeg vervolgens de suiker, azijn en zout toe. Roer goed door en laat de sambal nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg indien nodig nog wat zout toe.

Stap 4: Kook de bruine rijst

Was de bruine rijst goed en doe deze samen met het water en zout in een pan. Breng aan de kook en laat de rijst vervolgens op laag vuur gaar worden. Dit duurt ongeveer 35-40 minuten. Roer halverwege even door.

Variaties:

Wil je wat variatie aanbrengen in dit gerecht? Probeer dan eens de volgende opties:

  • Vervang de kipfilets door tofu voor een vegetarische versie.
  • Voeg wat geroosterde cashewnoten toe voor een extra crunch.
  • Gebruik witte rijst in plaats van bruine rijst.

Conclusie:

Met dit recept voor krokante kip met zoetzure rode kool, verse sambal en bruine rijst zet je een heerlijk en gevarieerd gerecht op tafel. De krokante kipreepjes, de zoetzure rode kool, de pittige sambal en de smaakvolle bruine rijst vormen samen een perfecte combinatie. Experimenteer gerust met de variaties om het gerecht helemaal naar jouw smaak te maken. Eet smakelijk!

Lees ook:   Old Fashioned

Veelgestelde vragen:

1. Kan ik de kip ook in de oven bakken in plaats van te frituren?

Ja, je kunt de kip ook in de oven bakken. Volg hiervoor stap 1 van het recept en leg de kipreepjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kip vervolgens ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

2. Kan ik de rode kool ook rauw eten?

Ja, je kunt de rode kool ook rauw eten. Snijd de rode kool dan heel fijn en meng deze met de azijn, suiker en zout. Laat de rode kool minimaal 30 minuten marineren voordat je hem serveert. De smaak zal iets anders zijn dan bij de gekookte versie, maar nog steeds heerlijk zoetzuur.

3. Kan ik de sambal minder pittig maken?

Ja, als je de sambal minder pittig wilt maken, kun je de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers verwijderen voordat je ze gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de sambal minder scherp wordt. Je kunt ook minder rode pepers gebruiken of een deel vervangen door paprika voor een mildere smaak.

4. Kan ik de bruine rijst vervangen door quinoa?

Ja, je kunt de bruine rijst vervangen door quinoa als je dat lekker vindt. Volg hiervoor de kookinstructies op de verpakking van de quinoa. Quinoa heeft een iets kortere kooktijd dan bruine rijst, dus houd daar rekening mee.

5. Kan ik de krokante kip ook gebruiken in een wrap?

Absoluut! De krokante kipreepjes zijn heerlijk in een wrap. Voeg wat sla, komkommer en een saus naar keuze toe en rol de wrap op. Een heerlijke en makkelijke lunch of avondmaaltijd!

Lees ook:   Rauwe Melk Koken Hoe Lang? (Solution found)

Met dit uitgebreide artikel hebben we je hopelijk genoeg informatie gegeven om aan de slag te gaan met het maken van krokante kip met zoetzure rode kool, verse sambal en bruine rijst. Volg de stappen, experimenteer met de variaties en geniet van een smaakvol gerecht!