Kun je diepvriesgarnalen eten? (Alles wat je moet weten)

Als je een grote diehard fan bent van zeevruchten, vooral garnalen, heb je je waarschijnlijk afgevraagd “Kun je vries verbrande garnalen eten?” Nadat je ontdekt hebt dat de man van de markt je garnalen niet goed verpakt heeft.

Freezer burn is een toestand die gebeurt wanneer je bevroren voedsel beschadigd is door oxidatie en uitdroging, omdat er lucht bij het voedsel komt.

Het wordt meestal veroorzaakt door het niet goed luchtdicht verpakken van je voedsel voordat je het in de koelkast legt.

Veel thuiskoks maken zich zorgen over vriesbrand, omdat niet iedereen het prettig vindt als de smaak van hun zeevruchten wordt aangetast. Veel voorkomende vragen zoals: is het veilig om voedsel uit de vriezer te eten?

Zo ja, hoe bereid je het dan? Zal ik ziek worden als ik het eet? Worden allemaal beantwoord in deze gids. Dus, als je alles wilt weten over garnalen die vriesbrand krijgen, lees dan verder!

Kun je diepvriesgarnalen eten?

Vriesbrand bij garnalen wordt meestal veroorzaakt door vele redenen, zoals garnalen die niet goed zijn afgesloten. Het kan zijn dat de garnalen veel te lang in de vriezer hebben gelegen, of het kan zelfs iets heel anders zijn!

Voor elke kok is er niets erger dan voedsel dat in de vriezer verbrand is. En het lijkt erop dat hoe hard we het ook proberen, het toch ons eten aantast, en we blijven achter met de gevolgen.

In de vriezer verbrande garnalen is slechts een van de vele problemen. Zelfs varkensvlees is uiteindelijk een uitdaging om vriesbrand te voorkomen.

U hoeft zich echter geen zorgen te maken! Alles wat u moet weten vindt u hier.

Is het goed om garnalen met vriesbrand te eten?

Dit komt misschien als een verrassing voor u, maar een uniek aspect van garnalen in vergelijking met ander vlees is dat het niet snel vriesbrand krijgt.

De buitenste laag of het harde omhulsel van garnalen beschermt het vlees tegen bevriezing.

Garnalen die in uw vriezer worden gelegd zullen over het algemeen een laagje ijs hebben.

Dit laagje hoeft niet te betekenen dat uw garnaal vriesbrand is. In feite kan deze ijslaag op de garnalen juist helpen voorkomen dat je garnalen een probleem krijgen terwijl ze in de vriezer worden bewaard.

Echter, als u merkt dat uw garnalen een ondoorzichtige kleur hebben, enkele plekken die verkleurd of droog lijken, ongelijke kleur of zelfs witte verkleuring, dan moet uw diepvriesproduct wel vriesbrand hebben.

Maar raak niet in paniek en ga die zak garnalen weggooien! Hoewel het vriesbrand is, zijn uw garnalen nog steeds veilig en oké om te consumeren.

Er is misschien alleen een verschil in smaak, textuur en kleur, maar het is nog steeds volkomen veilig om te eten.

Kun je ziek worden van diepvriesgarnalen?

We begrijpen allemaal hoe beangstigend het kan zijn om te denken aan het consumeren van een product met problemen.

Met alle enge gerapporteerde gevallen van ernstige voedselvergiftiging of salmonella, is het gewoon normaal voor thuiskoks om te flippen omdat we onszelf en onze geliefden niet in een benauwde situatie willen brengen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Videekroket met peterseliedip

Vriesbrand kan nooit volledig worden gecontroleerd, vermeden of teruggedraaid, zelfs als je je best doet. Als je garnalen toevallig dit probleem hebben, voel je dan niet down!

U kunt het product nog steeds gebruiken, en er zijn verschillende gerechten die hiervoor ideaal zullen zijn.

Maar voordat je vies wordt van de gedachte een garnaal van zo’n staat te gebruiken, moet je begrijpen dat je NIET ziek wordt van het eten van diepvries verbrande garnalen..

Het kan enkele nadelen hebben zoals droog vlees, verkleuring en minder sappen, maar je wordt er niet ziek van en het geeft geen bijwerkingen; dus dat is een ding minder om je zorgen over te maken!

Het eerste wat je echter moet doen als je merkt dat je garnalen vriesbrand zijn geworden, is de geur en de kleur controleren.

Natuurlijke garnalen zullen er een beetje grijzig uitzien, maar als de garnalen dof worden, een slijmerige textuur ontwikkelen en een vreemde geur afgeven, gooi ze dan meteen weg.

Dit zal niet veilig zijn om te consumeren, en het zal je ziek maken.

Maar als de kleur niet veel veranderd is en de overheersende geur alleen zout water is, dan is de garnaal waarschijnlijk geschikt om te eten zonder dat je er ziek van wordt.

Koken van in de vriezer verbrande garnalen

eten vriezer verbrande garnalen

Als u ontdekt dat uw garnalen in een staat verkeren waarin ze vriesbrandwonden hebben, raak dan niet in paniek en gooi ze weg, want gelukkig kunnen ze nog gered worden!

Er zijn echter gewoon specifieke methoden die je moet toepassen bij het koken van je garnalen.

Een van de meest waarneembare veranderingen bij koude, verbrande garnalen is dat het vlees erg droog kan worden door het gebrek aan vocht. Daardoor wordt het moeilijker te kauwen dan normaal.

Daarom moet u vermijden de garnalen te koken om ze alleen te eten, want de veranderingen die nu aanwezig zijn, kunnen onaangenaam zijn voor degene die ze consumeert.

U kunt het echter nog steeds gebruiken in verschillende andere gerechten en sauzen die deze problemen kunnen verbergen en de garnalen uiteindelijk weer eetbaar maken.

Tot de meest voorkomende maar ontegenzeggelijk heerlijke go-to gerechten voor koude, verbrande garnalen behoren de volgende:

Pad Thai

Pad Thai, is een populair roergebakken rijstnoedelgerecht dat gewoonlijk op straat wordt geserveerd en in de meeste restaurants in Thailand.

Echter, vanwege zijn voortreffelijke smaak en gezondheidsvoordelen is het vrij populair geworden in westerse landen zoals de VS.

Garnalen die koud zijn gebrand zijn uitstekend geschikt voor dit gerecht, omdat het recept meestal vraagt om garnalen met een droge textuur.

U geniet niet alleen van een gezonde maaltijd, maar het bedekt ook de kwestie!

Krokante Garnalen Tempura

Een van de meest populaire gerechten die u kunt maken van die garnalen van u (ongeacht de vriesbrand) is de Crispy Shrimp Tempura.

Niet alleen is dit een comfort food voor veel mensen, maar het is ook vrij gemakkelijk te maken!

Lees ook:   Crêpes bakken: 7x de lekkerste recepten

Het bakken van de garnalen met de kruiden zal de smaak verdoezelen. Bovendien kun je ook een dip maken om de smaak en textuur volledig te maskeren.

Garnalen in Pasta

Wie houdt er nu niet van een combinatie van pasta en garnalen? Je hoeft niet langer stil te staan bij je koude, verbrande garnalen, want door ze in een pastagerecht te doen, red je zeker je dag!

Pasta zoals Alfredo of Carbonara zal de smaak van uw garnalen bedekken, vooral als ze een rijke en romige saus hebben die de persoon die het eet een hartslag zou doen overslaan.

Als u de garnalen doormidden snijdt, zal de pasta de onaangename textuur overwinnen, waardoor de situatie een totale win-win wordt!

Herinnering: U hoeft niets speciaals te doen bij het koken van uw koud verbrande garnalen in deze recepten.

Je moet alleen in gedachten houden dat het overdrijven van de smaak en textuur van de garnalen de sleutel is om je garnalen te redden en ze ondanks het probleem toch bruikbaar te maken.

Voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen bij het bewaren van garnalen in de vriezer

Als u de beste voorzorgsmaatregelen wilt nemen bij het bewaren van uw garnalen in uw vriezer om koudeverbranding te voorkomen, dan is een goede verpakking de sleutel! Ingevroren garnalen kunnen maanden meegaan als u enige moeite doet om ze goed te bewaren.

Een goede verpakking kan falen als het gaat om het bewaren van ons vlees.

Het verstandigste wat u kunt doen is uw garnalen opnieuw verpakken en ervoor zorgen dat het goed afgesloten en luchtdicht is.

Hoewel er geen garantie is dat uw garnalen geen vriesbrand krijgen, heeft deze onderstaande methode het beste succespercentage, en veel mensen kunnen dat beamen.

Maar ja, beter iets doen dan helemaal niets doen, toch?

Het proces om uw garnalen goed te verzegelen

Begin met uw garnalen naar uw aanrecht te brengen zodat u voldoende ruimte heeft om de methode vast te stellen.

Zodra je ze hebt opgezet, haal je de garnalen uit hun winkelverpakking, of je kunt deze stap overslaan en ze gewoon meteen inpakken met een plasticfolie. Zorg ervoor dat je alle kanten kunt bedekken.

Nadat je gecontroleerd hebt of alle kanten bedekt zijn, wikkel je de tweede laag folie over de gesealde garnalen.

Door dit te doen blokkeer je alle lucht die zijn weg vindt door je vriezer. Zorg ervoor dat de garnalen volledig bedekt zijn.

Eenmaal klaar, breng de garnalen over in een stevige diepvriesbak of -zak om ze een beveiligde laag te geven.

Label de verpakking en zet er de datum op en plaats deze vervolgens in uw vriezer tot gebruik.

U kunt uw garnalen ook na 6 maanden nog gebruiken. Het gaat er hier echter om dat 6 maanden de maximaal aanbevolen tijd is om van de best smakende garnalen te genieten.

Het is eigenlijk een houdbaarheidssuggestie, maar de garnalen zijn echt onbeperkt houdbaar in de vriezer als u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om ze goed te bewaren.

Denk eraan, hoe langer uw garnalen in uw vriezer blijven, hoe meer kans op vriesbrand, ondanks uw inspanningen.

Lees ook:   de lekkerste dips voor een zomerse picknick of bbq

Hoe weet je of ingevroren garnalen bedorven zijn?

Er is een enorm verschil tussen een garnaal met vriesbrand en een garnaal die bedorven is.

Een zure garnaal kan leiden tot een gerecht dat niet echt lekker smaakt. Maar vaak kan een slechte garnaal een gevaarlijke voedselvergiftiging veroorzaken, waardoor je binnen de kortste keren rent voor je leven, op zoek naar het toilet.

Hoe dan ook, het is cruciaal om alle tekenen van bedorven zeevruchten te bepalen, zodat je ze in de vuilnisbak kunt gooien voordat je ze in je mond stopt.

Hoewel het controleren van de houdbaarheidsdatum je zou helpen bepalen of de schelpdieren verschrikkelijk zijn, zou het noteren van deze volgende aspecten de taak ook gemakkelijker kunnen maken!

De geur

Het eerste wat je kunt vaststellen is dat de garnalen al bedorven zijn als ze een onaangename geur afgeven. Rauwe garnalen mogen geen sterke geur afgeven, of ze ruiken alleen licht naar zout zoals de oceaan.

Als ze een intens “visachtige” geur afgeven, moet u ze misschien weggooien.

Als ze ook naar bleekmiddel of ammoniak ruiken, dan is dat zeker rot, en moet je ze absoluut weggooien: Dat is een teken dat er gevaarlijke bacteriën op groeien.

De Textuur

Een rauwe garnaal die veilig is om te eten, moet bij aanraking stevig zijn en niet papperig. Ze moeten allemaal een stevige en ongebroken schaal hebben.

Maar als de schelpen van de garnalen zompig en gebroken zijn, of misschien is de garnaal slijmerig (nat is veilig)), speel dan op veilig en gooi het slechte vlees weg – en zorg er dan voor dat u uw handen grondig wast om besmetting te voorkomen!

Het uiterlijk

De schaal van een garnaal moet kleurloos zijn, terwijl het vlees binnenin roze/perzikwit moet zijn. Slechte garnalen hebben daarentegen blokvlekken op de staart of de schaal. Dit is waarschijnlijk bederf, en de garnaal is nu aan het verouderen.

Als u echter witte vlekken op het vlees vindt, zijn deze dan waarschijnlijk vriesbrand – het is misschien niet gevaarlijk om te consumeren, maar de garnalen smaken misschien niet zo geweldig als u verwacht.

Als de garnalen hun kop nog intact hebben, kunt u de ogen van het schelpdier controleren om hun versheid te bepalen.

Ook als ze glanzende en vochtige ogen hebben, zijn ze hoogstwaarschijnlijk vers. Als ze verschrompeld zijn, droog of ontbreken, kunnen de garnalen oud zijn en moeten ze worden weggegooid.

Lees Volgende: Kun je Mayonaise koken?

Conclusie

“Kun je diepvries verbrande garnalen eten?” Is nu een vraag die volledig beantwoord is in deze gids (samen met vele andere dingen).

Inderdaad, Alles weten over koude, verbrande garnalen helpt je niet alleen om het beste uit je uitgave te halen, maar het stelt je ook in staat om flexibel om te gaan met problemen in de keuken.

De volgende keer dat u vermoedt dat uw garnalen problemen hebben, controleer dan zeker deze gids opnieuw!