Kun je schnitzel bevroren bakken?

Vlees en schnitzel kunnen gemakkelijk worden ingevroren en zo hun houdbaarheid met enkele maanden verlengen. Als ze weer op het menu staan, rijst soms de vraag of je de schnitzel überhaupt moet ontdooien of dat je hem gewoon bevroren in de pan kunt bakken. Dat laatste is goed mogelijk, zij het wat ingewikkelder.

Bak bevroren schnitzel in een pan

Het probleem met bevroren koteletten in de pan is het feit dat het buitenste deel bruin en knapperig kan zijn voordat het vlees binnenin echt gaar is. Daarom heeft het meestal de voorkeur om de schnitzel te ontdooien voor het bakken. Maar als je daar geen tijd voor hebt, bijvoorbeeld omdat de plotselinge schnitzelhonger je heeft gegrepen, dan is frituren in bevroren toestand een hele optie.

Bovenal is het belangrijk dat de schnitzels zo dun mogelijk zijn. Kortom, dit zou geen probleem moeten zijn, omdat schnitzel over het algemeen wordt gekenmerkt door hun lage dikte. Schnitzelvarianten zoals cordon bleu moeten daarentegen eerder worden ontdooid, omdat er een groter risico is dat de schnitzel aan de buitenkant verbrandt voordat ze binnen zijn.

Naast de dikte is het ook belangrijk dat er niet te weinig olie wordt gebruikt. Juist omdat de schnitzel eerst in de pan moet ontdooien, moet hij gelijkmatig in het oliebad liggen. Hier moet je zeker niet gierig zijn op de verkeerde plek.

Bij twijfel, kook schnitzel indirect af

Om te voorkomen dat koteletten verbranden voordat ze worden gekookt, kan ook de indirecte bereidingsmethode in de oven worden gebruikt. De schnitzel wordt eerst goudbruin gebakken en daarna afgedekt en gekookt in de oven. Voor deze variant is de aanschaf van een vleesthermometer de moeite waard. Dit kan worden gebruikt om precies te controleren wanneer de schnitzel de juiste kerntemperatuur heeft bereikt. Afhankelijk van het vlees en de voorkeur moet dit tussen de 70 en 80 graden zijn.

Lees ook:   Wat is sherry en wat kun je ermee?