Voor taartliefhebbers is het altijd bijzonder frustrerend als je je realiseert dat de taart na al het werk en de baktijd in de oven ineens niet door is. De voor de hand liggende oplossing voor velen is om de taart gewoon opnieuw te bakken. Maar werkt dit eigenlijk wel of moet je er vanaf het begin voor zorgen dat je niet in deze situatie terechtkomt?
Lage kans op succes bij het bakken
Ook al klinkt bakken op papier relatief logisch, waarom zou een tweede bakproces niet werken, dit ziet er in werkelijkheid helaas wat anders uit. Kortom, de kans op succes bij het bakken is beperkt. Dit komt omdat bakmiddelen zoals zuiveringszout na verloop van tijd hun aandrijfkracht verliezen. Bovendien vormen veel cakes rond het halfgekookte deeg een soort buitenste schil als het bakproces vroeg klaar is. Dit zorgt er ook voor dat bakken meestal alleen voorwaardelijk goed werkt.
Bak de cake alleen in geval van nood opnieuw in de oven
Op zich is er echter meestal niets mis mee om het toch niet te proberen. Het kind of in dit geval de taart is al in de put gevallen en als je geen onafgewerkt deeg wilt eten, kun je nog een rondje in de oven een kans geven. Om het gemakkelijker te maken, is het logisch om de cake in stukjes te snijden, zodat de ovenwarmte sneller de onafgewerkte plaatsen bereikt. Hoe dit werkt, hangt af van het type taart. Als het niet mogelijk is, moet de cake op zijn minst worden bedekt met aluminiumfolie om te voorkomen dat deze aan de buitenkant hard en donker wordt of zelfs brandt.
Vermijd bakken vanaf het begin
Vanwege het feit dat bakken meestal nogal moeilijk is, is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat het niet zover komt. Een eerste stap is om daadwerkelijk de juiste baktemperatuur in te stellen. Het ovendisplay is echter niet altijd correct. Om echt zeker te zijn, wordt de aanschaf van een oventhermometer aanbevolen.
Oma’s truc: Met de eetstoktest kun je zien of de taart door is
Een ander handig hulpmiddel is de staaftest. Met een houten spies kun je eenvoudig controleren of een taart al klaar is. Om dit te doen, wordt het eetstokje in de cake doorboord. Als er geen deeg op het hout zit bij het uittrekken, wordt de cake doorgebakken.