Lente-ui: in salades, bewaren, koken

De lente-ui is een kleine ui die in het voorjaar voorkomt. Fris en niet zo sterk als de traditionele ui, kan hij worden gebruikt in salades en gekookte gerechten. Hoe kies je lente-uitjes? Hoe bewaar je het en hoe geniet je ervan? Hier zijn de geheimen van deze zeer discrete ui.
lente ui
Wit, rood, roze, de ui is er in vele variëteiten. Een daarvan is de lente-ui. Ook bekend als verse ui, verleidt hij door zijn zoetheid en frisheid. Het wordt in bosjes verkocht, kan rauw of gekookt worden gegeten en is licht verteerbaar.

Geschiedenis en kenmerken van de lente-ui

De ui is een plantaardige plant die ook bekend is onder de naam Allium cepa. Hij behoort tot de familie der Amaryllidaceae. Oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië, wordt het al meer dan 5.000 jaar gegeten en gegeten. Zowel de Egyptenaren als de Grieken aten het rauw en waardeerden de therapeutische eigenschappen ervan.

De lente-ui is een variëteit van de vroege ui. Hij wordt ook wel de kleine witte ui genoemd. Hij is te herkennen aan zijn dikke groene toppen, die ook gegeten kunnen worden. De civet, ook civet genoemd, is een kleine lente-ui die is geoogst vóór de knolvorming. De bol is aanwezig, maar in een langwerpige vorm.

Wanneer is het seizoen om lente-uitjes te eten?

Lente-uitjes worden in het voorjaar gegeten als vroege groenten. Het is beschikbaar van april tot eind juli. Er zij op gewezen dat in augustus en september lente-uitjes kunnen worden gevonden, maar die worden in bulk verkocht en niet in bosjes, omdat hun topjes dan niet meer zo krachtig zijn.

Lees ook:   Spaghetti met krokante courgette

Calorieën en voedingswaarde informatie over lente-uitjes

De lente-ui staat, net als alle andere uiensoorten, bekend om zijn therapeutische eigenschappen en zijn voedingswaarde. De lente-ui is zeer rijk aan vitamine C, mineralen en sporenelementen en is een bondgenoot voor een goede gezondheid. De lente-ui is een natuurlijk diureticum dat de eliminatie van toxines vergemakkelijkt. Het is ook een krachtige antioxidant die de celvernieuwing stimuleert en u helpt goed ouder te worden. Tenslotte hebben lente-uitjes antibacteriële eigenschappen en beschermen ze het cardiovasculaire systeem.

hoe lente-uitjes te kiezen?

De lente-ui moet vers worden gekozen. Het moet stevig en glanzend zijn. Vermijd gekiemde lente-uitjes, die met een droge schil of die geel zijn geworden.

Hoe bewaar ik lente-uitjes?

De scallion heeft een zeer korte houdbaarheid, wat hem anders maakt dan andere uiensoorten. Het moet in de groentelade in de koelkast worden gelegd en binnen een week worden gegeten. Als u bang bent dat de geur van lente-uitjes uw koelkast zal doordringen, aarzel dan niet om uw bollen in een plastic zak te doen.

Hoe lente-uitjes koken en eten?

Om lente-uitjes te bereiden, scheidt u de stengel van de bol en verwijdert u het eerste vliesje. Daarna kunt u de bol en de stengel fijnhakken, waarvan de smaak lijkt op die van bieslook.

De lente-ui wordt rauw gegeten. Zijn zeer milde en lichtzoete smaak is ideaal voor salades. Als u ervoor kiest ze te koken, beperk dan de kooktijd, zodat ze hun smaak en voedingswaarde niet verliezen.

De lente-ui kan lichtjes worden gebakken met een scheutje olijfolie en worden geserveerd met primeurgroenten (wortelen, aardappelen, rapen, erwten) of zonnige groenten (tomaten, courgettes, aubergines, paprika’s). Door zijn zoetheid is het een subtiele begeleider van vis en gevogelte. U kunt ook lente-uitjes toevoegen aan uw quiches, hartige taarten en zelfs omeletten.