Magimix Cook Expert, de veelzijdige concurrent van Thermomix

De Magimix Cook Expert, die in 2015 werd gelanceerd, is trots op de Franse productie. Hij valt op door zijn grote, glanzende metalen schaal. Maar het is vooral zijn veelzijdigheid die hem, op papier, een duidelijke voorsprong geeft op vele concurrenten, aangezien hij raspt, snijdt en snijdt. En laten we eerlijk zijn, we werden niet teleurgesteld.
Magimix Cook Expert

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Magimix Cook Expert, die voor 1.200 euro op de markt is gebracht, is een multifunctionele keukenmachine van topklasse. Voor deze prijs is hij een directe concurrent van de TM5, de nieuwste Thermomix van Vorwerk. De aanpak van Magimix is echter anders. Terwijl Vorwerk de technologische kaart speelt met een groot aanraakscherm, kiest Magimix ervoor om het bij mechanische knoppen te houden, maar biedt zijn robot toch een groot kleurenscherm. In tegenstelling tot Vorwerk, dat de zichtbare recepten rechtstreeks op het scherm van zijn Thermomix invoert, maar de parameters (tijd, draaisnelheid van de messen, temperatuur) voor de andere recepten manueel instelt, toont de Cook Expert bovendien specifieke programma’s, zoals de Cuisine Companion van Moulinex. Hij heeft een bijzonder comfortabele kuip (3,6 l) en bovenal een indrukwekkend aantal accessoires, waardoor hij zeer veelzijdig is. Hij wordt met name verkocht met 4 kommen en schijven waarmee hij rauwe groenten kan bereiden, iets wat weinig keukenmachines bieden – in feite doet zijn directe concurrent voor dezelfde prijs dat niet.

Gebruiksgemak

De Cook Expert is groot, zoals de meeste keukenmachines op de markt, met uitzondering van de Kenwood kCook die van een andere klasse is. Gezien het aantal meegeleverde accessoires, moet u rekening houden met wat kastruimte voor opslag. Anderzijds kunt u zich ontdoen van al uw andere keukenapparatuur (keukenmachine, blender, multifunctionele keukenmachine, enz.).

Met zijn grote, glanzende kom van 3,6 liter (bereiding voor 6 personen; nuttige inhoud van 2,5 liter) maakt hij indruk. De kwaliteit van de afwerking is onberispelijk en zelfs de kunststoffen stralen een duidelijk geruststellende kwaliteit uit. De garantie gaat mee: 3 jaar onderdelen, 2 jaar arbeid en 30 jaar voor de motor.

De Cook Expert is ook erg zwaar. Het zal op een werkblad worden geplaatst; verwacht niet dat het op een plank kan worden geplaatst, tenzij het zeer sterk is. Het goede nieuws is dat de keukenmachine geen centimeter beweegt, zelfs niet als je op volle kracht mixt. In dit geval hadden we geklaagd dat de Thermomix TM5 van het werkblad kon vallen als hij onbeheerd werd achtergelaten.

Laten we beginnen met het beschrijven van de vele accessoires die bij de Cook Expert worden geleverd: een grote metalen kom (speciaal voor het koken), een grote en een middelgrote plastic kom (voor het bereiden van rauwe groenten) en een kleine kom (voor het fijnhakken van kruiden, uien, sjalotten, het maken van kleine aperitiefrecepten, etc.).

Voor de bereiding van rauwe groenten wordt een set van 4 schijven geleverd (2 voor het raspen, 2 voor het in plakken snijden) in een opbergdoos met de bijbehorende steun. Magimix levert ook een metalen stoommandje dat in het hoofdreservoir moet worden geïnstalleerd. Wat de messen betreft, is een “universeel” mes met 4 vertakkingen geïnstalleerd in de hoofdkuip, een mes voor het fijnhakken van vlees en vis, een minimes dat aan de kleinste kuip kan worden aangepast en een klopper voor het emulgeren.

Tot slot bevat het pakket een spatel, een keukenweegschaal – aangezien de Cook Expert het voedsel niet rechtstreeks weegt – en een boek met 300 recepten. Deze uiterst complete set kan worden uitgebreid met optionele accessoires (andere schijven, een sapcentrifuge, een citruspers).

De weegschaal is een heel goed idee en compenseert het gebrek aan een tarrafunctie op de keukenmachine. Bovendien blijkt het, na controle, zeer nauwkeurig te zijn, tot op de gram nauwkeurig; een kostbare aanwinst voor liefhebbers van gebak, bijvoorbeeld. Wat de aanwezigheid van vaten van verschillende grootte betreft, dit is een zeer goed idee, aangezien het u de mogelijkheid biedt ze te kiezen naar gelang van het aantal gasten. Voor de bereiding van rauwe groenten zijn alleen de grote en middelgrote kuipen geschikt. Het is altijd de grote kom die aan de basis van de keukenmachine is bevestigd die als basis dient. Om het opbergen te vergemakkelijken, kunnen de drie schalen echter in elkaar worden geschoven.

De deksels van de kommen kunnen worden gesloten door ze van links naar rechts te draaien en vallen recht voor je neer, zodat je niet hoeft te rommelen, dat is comfortabel. Magimix had een goed idee met de metalen kom: het deksel heeft twee handgrepen aan beide zijden waardoor het zeer gemakkelijk te openen is, maar de kom wordt bewogen door een handvat. Dat hebben we gemerkt tijdens onze test van de Moulinex Cuisine Companion: een toestel met twee handvatten is misschien gemakkelijker te verplaatsen, maar als de kom moet worden afgeschraapt, wordt het ingewikkeld, vooral als die heet is. Het is echter belangrijk op te merken dat wanneer de grote kom van de Cook Expert vol is, u het handvat met beide handen moet vasthouden, omdat het dan erg zwaar wordt.

Lees ook:   Cycloon Stofzuiger kopen en review: beste Stofzuigers overzicht

Het bedieningspaneel is niet aanraak- of voelbaar, maar bestaat uit zes mechanische toetsen die het grote kleurendisplay omlijsten. Is de ergonomie in orde en is Magimix erin geslaagd om zijn Cook Expert net zo gebruiksvriendelijk te maken als Vorwerk met een touchscreen? Het antwoord is ja, maar het was geen uitgemaakte zaak.

Enerzijds kunt u dankzij de grote gekleurde pictogrammen heel snel uw weg vinden – u zult snel merken dat de rode kleur gewijd is aan koken, de blauwe aan de blender, de groene aan de keukenmachine… Bovendien zijn de programma’s volledig uitgeschreven. Om door deze menu’s te navigeren, gebruikt u de knoppen aan de zijkanten van het scherm. Om een keuze te bevestigen, drukt u op de knop tegenover het woord “ok” (altijd rechtsboven) en om terug te gaan, op de kleine pijl terug (linksboven). Niets is eenvoudiger.

Drie andere knoppen, ook zeer expliciet, zijn boven het scherm aangebracht: “stop” om de robot te stoppen, “auto” om hem te starten en “pulse”, zoals op blenders, om een eenmalige blending op vol vermogen te starten.

Magimix heeft ervoor gekozen de Cook Expert uit te rusten met 12 speciale programma’s. Ze maken het gemakkelijk om te leren: als u wilt stomen, is er een programma; als u een deeg wilt bereiden, is er ook een; als u wilt sudderen, is er ook een. Bovendien automatiseren deze programma’s niet alleen de instellingen: deze veranderen tijdens de cyclus. Zo warmt het programma voor fluweelzachte soep in het begin op, mengt dan, en doet dat steeds sneller. Het is gemakkelijk om de mogelijkheden van de Cook Expert te gebruiken zonder gebruik te maken van de handleiding of zelfs het receptenboek of de app.

Binnen de programma’s heeft de gebruiker de keuze om elke parameter aan te passen, de duur, de snelheid van de messen en eventueel de temperatuur te wijzigen.

Hoewel het aantal accessoires indrukwekkend kan zijn, is alles goed doordacht voor gebruiksgemak; we konden het gedurende onze hele test gebruiken zonder ooit de gebruiksaanwijzing te openen. Bijvoorbeeld het feit dat de schijfjes gegroepeerd in de doos zitten met hun houder, het feit dat de schaaltjes heel gemakkelijk in elkaar passen, maar dat elk mesje precies de juiste maat heeft…

Hoewel deze punten misschien slechts details lijken, heeft Magimix geen ruimte voor twijfel gelaten en dit maakt het gebruik zeer comfortabel. Bovendien zijn de instructies zeer duidelijk voor wie zich zorgen maakt over de keuze van het verkeerde accessoire of de juiste kom.

Terwijl de Thermomix duidelijk stelt dat het geen beginners wil misleiden die niet weten hoe het moet, hebben wij het gevoel dat de Magimix Cook Expert vooral gericht is op ervaren koks, met behoud van een gebruiksgemak dat niet zal benadeelen.

In het gebruik zijn de resultaten altijd goed geweest, zowel bij het maken van Magimix-recepten als bij onze eigen recepten. De programma’s, in het bijzonder, zijn zeer efficiënt.

Er zij op gewezen dat alleen het programma voor de keukenmachine (voor het hakken, raspen van groenten, in plakken snijden) een progressieve timer heeft; u hoeft alleen maar op de “stop”-knop te drukken wanneer u het gewenste resultaat hebt bereikt.

We hebben een klein probleempje met de opening van het metalen deksel van de kom. Het deksel is breed en heeft de neiging te druppelen wanneer het wordt geopend, omdat het condens opvangt tijdens verwarmde programma’s of spatten tijdens bepaalde mengsels. Gezien zijn breedte druipt hij een beetje rond de keukenmachine: plan om hem op een niet te breekbaar werkblad te plaatsen.

Een ander klein nadeel bij de bereiding van bepaalde rauwe groenten is dat de onderkant van het deksel vrij ver van de schijf verwijderd is. Als u slechts een paar wortelen bereidt, vallen ze op de schijf, liggen ze horizontaal en blijven ze gedeeltelijk ongeraspt. Wij hebben dit verschijnsel niet waargenomen met andere ingrediënten.

Tenslotte zou de aanwezigheid van een schenktuit op de metalen kom het gemakkelijker hebben gemaakt om de bereidingen uit deze grote kom te legen. Een paar kleine klachten in een zeer comfortabele en intuïtieve algemene gebruikscontext.

Onderhoud

Onderhoud wordt vergemakkelijkt door de eenvoudige demontage. Bovendien is het bij het gebruik van een multifunctionele keukenmachine, bijvoorbeeld voor het bereiden van rauwe groenten, erg praktisch om een kleine kom te kunnen kiezen als er maar 2 of 3 mensen aan tafel zitten. Het metalen deksel van de kom heeft een stevige, verwijderbare afdichting die gemakkelijk kan worden verwijderd en vervangen.

De praktische “spoel”-stand (1 min. op volle snelheid en 40°C), die zorgt voor een voorreiniging door het grootste deel van het vuil te verwijderen, beviel ons wel. Hoewel deze functie een goede hulp is, hebben we gemerkt dat bij sommige kookprogramma’s het voedsel aan de bodem van de kom blijft kleven (met name bij sommige fluweelzachte soepen), wat misschien te maken heeft met het inductiekoken. Dit kan te wijten zijn aan het inductiekookproces en vereist een beetje wrijven. Om een betere bewegingsvrijheid te hebben, is het beter de messen van de bodem te verwijderen; de bediening is eenvoudig, alles is aangegeven.

Lees ook:   Inventum CGF440HL Hetelucht Friteuse 1500W 4L Zwart

Alleen de motoreenheid is niet vaatwasmachinebestendig; alle andere accessoires zijn compatibel, of het nu gaat om schalen of messen. Om het uiterlijk van de plastic onderdelen te behouden, raadt Magimix echter aan deze niet te wassen bij temperaturen boven 40°C.

Mengefficiëntie

We begonnen met het hakken van een ui in de kom. Dit is een oefening waarin de Cook Expert uitblinkt. Niet alleen zijn de stukjes fijn en regelmatig, maar ook de snede is netjes en schoon: je krijgt niet de indruk dat de stukjes meer versnipperd dan gesneden zijn.

Aan deze brokken voegden wij wat diepgevroren, gesorteerde gemengde groenten (500 g) en water (200 g) toe alvorens te beginnen met de bereiding van een gemalen soep. Deze test is vergelijkbaar met de test die wij uitvoeren om blenders te evalueren. Het resultaat is zo goed als we verwacht hadden: de groenten zijn goed gekookt en goed gemengd en de textuur is aangenaam. Je voelt nauwelijks selderijvezels en van de totale hoeveelheid bereide soep vonden we slechts een of twee stukjes groente die wat dikker waren. Tot nu toe presteert alleen de Thermomix TM5 iets beter in deze oefening.

Onze tweede meting is een erfenis van het blendertestprotocol. Na 300 g gekalibreerde ijsblokjes in de tank te hebben gedaan, hebben we ze gemengd. De Cook Expert heeft een specifiek crushed ice programma dat we voor dit doel hebben gebruikt (in het “blender” submenu). Het resultaat is perfect: al het ijs is vergruisd. Niet alle keukenmachines zijn in staat dit resultaat te bereiken, verre van dat.

Koken

Op welke temperatuur de Cook Expert ook is ingesteld, het duurt iets langer voordat deze temperatuur is bereikt dan bij andere keukenmachines. Dit is echter geen nadeel, aangezien uit de temperatuurstijgingscurven blijkt dat hij aanvankelijk zeer snel opwarmt, vervolgens vertraagt naarmate hij de vereiste temperatuur nadert en vooral tijd nodig heeft om de laatste paar graden te bereiken die nodig zijn om die temperatuur te bereiken. Bijvoorbeeld, voor een gevraagde temperatuur van 95°C, stijgt de temperatuur tot boven 90°C en blijft vervolgens vele minuten op 93°C/94°C alvorens de gewenste temperatuur te bereiken.

Het is vervelender wanneer een apparaat er lang over doet om op te warmen (omdat het bijvoorbeeld lang duurt voordat de stoom wordt geproduceerd, het voedsel niet meteen wordt dichtgeschroeid…).

Tijdens onze tests stelden wij steeds temperatuurschommelingen vast (de gemeten temperatuur is nu eens hoger, dan weer lager dan gevraagd) in verschillende mate. Maar de Cook Expert is nauwkeurig en geeft kooktemperaturen die heel dicht bij de verwachte temperaturen liggen. Ter herinnering: wij hebben metingen verricht bij de minimumtemperatuur, bij 40°C, bij 55°C en vervolgens bij 95°C. Wij vonden afwijkingen van ongeveer 1°C (of zelfs minder) in de meeste gevallen en tot 3°C. Deze afwijkingen worden vooral bij lage temperaturen gemeten (30°C en 40°C) en het valt op dat de Cook Expert bij 95°C het nauwkeurigst blijkt te zijn (slechts 0 tot 0,40°C verschil ten opzichte van de gevraagde temperatuur). Het apparaat levert dus bijzonder nauwkeurige temperaturen.

Voor bruinkleuring voerden wij onze tests uit zonder enige belasting, bij maximaal vermogen (140°C). Op de bodem van de tank is de temperatuur van het heetste punt 135/138°C. Wat betreft het minst warme punt en het punt dat verondersteld wordt op gemiddelde temperatuur te zijn, zijn de gemeten temperaturen zeker minder belangrijk, maar identiek: 123°C.

Een dergelijk verschil van ongeveer 17°C op de bodem van de pan is minimaal, vooral omdat het voedsel tijdens het frituren wordt omgeroerd. Bij sommige modellen hebben we zelfs verschillen van 30 tot 50°C tussen de verschillende meetpunten gemeten. In het geval van de Cook Expert is het ongetwijfeld de inductie die een dergelijke homogeniteit mogelijk maakt.

Wij constateerden een temperatuurpiek vóór de stabilisatie, waarbij het heetste punt van de kom bij het begin van het koken opliep tot 172°C; dit is waarschijnlijk de reden waarom het voedsel bij bepaalde bereidingen een beetje blijft kleven.

Tenslotte wordt de Cook Expert geleverd met een stoommandje dat in de kuip moet worden geïnstalleerd, waarin wij metingen hebben verricht (een hoger stoommandje bestaat, maar wordt als optie verkocht). We hebben 100°C gemeten, wat voldoende is voor het stomen van voedsel, hoewel iets hoger dan de 95°C temperatuur die ideaal is voor zachtjes stomen.

Geluid

De Cook Expert is stabiel en beweegt niet op het werkblad, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over lawaai – of vallen. In ons nieuwe testprotocol hebben wij het geluidsniveau gemeten bij 250 W, vervolgens op vol vermogen en ten slotte in sudderstand.

Bij 250 W hebben we 74 dB gemeten, wat in de lage middenmoot ligt: bij hetzelfde vermogen stoot de Thermomix TM5 bijvoorbeeld 83 dB uit! Maar de Cook Expert is iets minder stil dan de “stille” Moulinex Cuisine Companion (68 dB).

Bij vol vermogen stijgt het geluidsniveau echter tot 80 dB. Maar ook hier is het Magimix-model niet het luidruchtigste (we zijn concurrenten tegengekomen met tot 89 dB).

Lees ook:   Wiggo WE-E543R(GB) - Wandschouw Afzuigkap - 50cm - Grijs

Bij het sudderen blijkt het toestel discreet te zijn: 56 dB bij meting (terwijl sommige modellen in de loop van onze test tot meer dan 60 dB gingen).

Tenslotte moet worden opgemerkt dat aan het einde van de programma’s een pieptoon klinkt – het is merkbaar dat het geluidsvolume instelbaar is (tot het wordt uitgeschakeld) in het tabblad “instellingen”, vervolgens “geluid”.

Verbruik

De bereiding van een roomsoep verbruikt 0,33 kWh, wat een gemiddelde is voor deze oefening. Ook de bereidingstijd is gemiddeld (30 min terwijl de Thermomix TM5 klaar is in 23 min en de Cuisine Companion 40 min nodig heeft).

Om het verbruik voor sudderen te evalueren, meten wij het verbruik van keukenmachines die zijn ingesteld op 80°C, sudderen gedurende 30 minuten. Ditmaal ligt het verbruik van de Cook Expert (0,08 kWh) in het hoge gemiddelde bereik, wat te maken kan hebben met het gebruik van inductie. Ter vergelijking: de Thermomix TM5 verbruikt slechts 0,02 kWh voor dezelfde oefening.

De Cook Expert app

De gratis Cook Expert app is een toevoeging. Het biedt recepten – die eigenlijk best leuk zijn omdat ze steeds worden verbeterd (bijvoorbeeld het idee van een toastje of gegrilde worst om bij de soep te serveren) – ingedeeld naar soort (voorgerechten, hoofdgerechten, enz.). Met goed doordachte filters kunt u ze sorteren op soort, gebruikte programma’s, gebruikte accessoires en, nog beter, op dieet (glutenvrij, eivrij, enz.). Jammer dat er geen sortering op ingrediënten is als de wind in de koelkast waait. Deze recepten kunnen als favorieten worden opgeslagen en de toepassing biedt ook de mogelijkheid, die wij altijd op prijs stellen, om automatisch boodschappenlijstjes aan te maken om een gekozen recept uit te voeren, door af te strepen wat je al in huis hebt.

Voordelen

 • Zeer grote schaal die gezinsbereidingen mogelijk maakt (6 personen).
 • Zeer veelzijdig (b.v. voor het bereiden van rauwe groenten).
 • Een zeer compleet accessoirepakket, tot en met de schaal.
 • Hoogwaardige afwerking.
 • Een ergonomisch menu en goed doordachte programma’s om alles te doen (in overeenstemming met de accessoires).
 • Nauwkeurige en constante temperatuur.

Nadelen

 • De metalen kom is een beetje zwaar om op te tillen als hij vol is.
 • De tank heeft geen tuit.
 • Het deksel van de metalen kom “druipt” alle kanten op als het geopend wordt.

Productspecificaties

 • Vaatwasser veilig: Ja
 • Aantal snelheden: 18
 • Type snelheid: 6 of meer snelheden
 • Anti-drup: Nee
 • Continu- of puls actie: Y
 • Verwarmingscapaciteit: Y
 • IJscrusher: Ja
 • Turbofunctie: Nee
 • Roerfunctie: Ja
 • Vermogen: 1700 W.
 • Bodem met antislip: Bodem met antislip
 • Kleur: Mat chroom
 • Koord opslagruimte: Nee
 • Materiaal behuizing: Kunststof
 • Materiaal hakoppervlak: RVS
 • Type bedieningsknoppen: Knoppen
 • Met maatverdeling: Ja
 • Materiaal kom: RVS
 • Aantal mesjes: 3
 • Afneembare mesjes: Nee
 • Aantal snij-/raspbladen: 1
 • Type keukenmachine: Cooking processor
 • Aanvullende functies: Koken Stomen Roerbakken Deeg maken Hakken Snijden Raspen
 • Verpakkingsinhoud: Rvs-kom
  voor alle warme gerechten, het kneden van deeg en beslag, het Expert-programma en de blender. Houdt gerechten twee uur warm.
  Stoomschaal
  voor het gaar stomen van onder ander vis, vlees en groenten.
  Eiwitklopper
  voor het kloppen van eiwit en slagroom.
  Universeel mes
  in de rvs-kom voor het sudderen, mixen, kneden, icecrushen en mengen.
  Spatel
  afgestemd op de vorm van de rvs-kom.
  3 transparante kommen
  met deze multifunctionele kommen kunt u bereidingen in de mini-kom, midi-kom en grote kom aaneenschakelen zoals hakken, raspen en snijden.
  Mini-kom en mini-mes
  voor het hakken, emulgeren en mixen van kleine hoeveelheden.
  Rasp- en plakjesschijven
  voor het in 2 of 4 mm plakje snijden en het 2 of 4 mm raspen van groenten en fruit.
  Metalen mes
  voor het hakken van onder andere groente, vlees en vis.
  Keukenweegschaal
  voor het wegen van 10 g tot 10 kg met keuze van de weegeenheid.
 • Inclusief kookboek: Ja
 • Inclusief mix accessoire: Snij- en raspschijven | Hakmolen
 • Opbergbox accessoires: Ja
 • Product hoogte: 35 cm
 • Product lengte: 36 cm
 • Product breedte: 34 cm
 • Product gewicht: 19000 gram
 • Inhoud: 3,5 liter
 • Snoerlengte: 1 meter
 • Aantal programma’s: 12
 • Automatisch uitschakelen: Ja
 • BPA-vrij: Ja
 • Bediening via mobiele app: Nee
 • Cooker programma: Bakken en braden
 • Fabrieksgarantie termijn: 30 jaar
 • Geschikt voor snijtechniek: Raspen
 • Gewicht: 19 kg
 • Inclusief directe uitloop: Nee
 • Inklapbaar: Nee
 • Met opvangbak: Ja
 • Met zwenkarm: Nee
 • Model: Cook Expert Zwart
 • Planetaire werking: Nee
 • Reparatie type: Carry-in
 • Softstart: Nee
 • Timer: Ja
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: 30 jaar op motor
 • Verpakking breedte: 62 cm
 • Verpakking hoogte: 52.5 mm
 • Verpakking lengte: 29 mm
 • Volume in liters: 3.5 l
 • Categorieën: Keukenapparaten – Keukenmachines & Mixers – Keukenmachines – Elektronica
 • Keukenmachine geschikt voor: Snijden, raspen en hakken, Noten en kruiden hakken, Stomen, Verwarmen
 • Vermogen: 1500 watt en meer
 • Inhoud mengkom: Klein (tot 4 liter)
 • Kleur: Zilver

Conclusie

De Cook Expert is een uiterst compleet, veelzijdig en zeer goed afgewerkt apparaat dat de veeleisende kok tevreden zal stellen, zonder in de val te trappen van ontoegankelijk te zijn voor beginners. Een apparaat met zoveel functies intuïtief en gemakkelijk te bedienen maken zonder gebruik te maken van een aanraakscherm of aanraakbediening leek ons een echte uitdaging die Magimix glansrijk is aangegaan. Wij bevelen het zonder mate aan, vooral omdat zijn meng- en kookprestaties gelijkwaardig zijn aan zijn andere troeven.