Wat is de stilste vaatwasser 2021 [REVIEW w / hoorbaar geluid Test]


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Nog maar een decennium geleden stond het maken van de stilste vaatwasser niet bovenaan het verlanglijstje van de fabrikanten. De meeste mensen capituleerden nadat vaatwassers alleen nog maar bekend stonden als lawaaierige apparaten, die bijna allemaal meer dan 60 dB of meer produceerden. (Dit is bij benadering het volume van een overvliegend propellervliegtuig.) Het geluid van een afwasmachine was door het hele huis te horen, en het leek erop dat dit nu eenmaal altijd zo zou blijven. Vandaag, met onze top keuze Miele G7566SCViSF op 38 db, kunnen we u verzekeren dat u niet zult merken dat uw vaatwasser hard aan het werk is om vuile vaat te reinigen.

Ultrastille Bosch vaatwassers hebben alles veranderd

In het begin van de jaren 2000 veranderde de Bosch vaatwasser alles met een reclamecampagne waarin het merk werd aangeprezen als de stilste vaatwasser ter wereld. Plotseling zochten merken in de hele markt naar manieren om hun vaatwassers stiller te maken, en de klanten merkten dat op.

Tegenwoordig noemen de meeste mensen geluidsoverlast als hun nummer één beslissingspunt bij het kiezen van de beste vaatwasser. Helaas gaan fabrikanten ervan uit dat we allemaal een ingenieursdiploma hebben en dringen ze ons verschillende decibellen (dB) en bijbehorende prijzen op. Als u dus niet goed weet wat decibel (dB) is en hoe de verschillende merken en modellen zich tot elkaar verhouden als het om geluidshinder gaat, dan vindt u onze gids nuttig.

We hebben zelfs een informatieve video gemaakt met een echte geluidstest om de decibellen te vergelijken. U vindt geweldige visuals en een decibelgrafiek in onze productie. Op die manier kunt u de beste en de stilste vaatwasser kiezen die aan uw behoeften en uw budget voldoet.

Stilste vaatwassers met hoorbare live geluidstest

Wat betekent het aantal decibel?

Fabrikanten gebruiken graag decibels om het geluidsniveau van hun machines te beschrijven. Maar het grappige is dat de meesten van ons geen idee hebben hoe luid decibelniveaus zijn of hoe ze zich verhouden. Fabrikanten gaan er gewoon van uit dat als zij een decibel met voldoende levendigheid en opwinding adverteren, de consument zal denken dat het een indrukwekkend cijfer is. Dan laten ze de vaatwasser installeren om erachter te komen dat ze hem vanuit hun slaapkamer kunnen horen. Laten we het eens hebben over decibels als het gaat om de beoordeling van vaatwassers.

Decibels zijn een meeteenheid die door wiskundigen logaritmisch wordt genoemd, dat wil zeggen dat hij in machten van tien omhoog gaat. Dat betekent dat een decibel die 10% hoger is dan een ander, niet 10% luider zal zijn. Bijvoorbeeld, een 70db geluid is eigenlijk twee keer zo luid als een 60db geluid… Een geluid van 50db is een vierde zo luid als een geluid van 60db. We denken dat je nu wel een idee hebt van de decibel vergelijking.

Hoeveel decibel is een stille vaatwasser?

Wat vaatwassers betreft, is het belangrijk op te merken dat alle moderne modellen nu stiller zijn dan 60db. Op zijn minst raden wij aan er een te vinden die 50db of stiller is. (Denk eraan, dit is een kwart van het volume van 60db.) 50db is ongeveer het geluidsniveau van een rustig gesprek, en wij hebben gemerkt dat het meestal meer dan stil genoeg is voor de meeste mensen. Maar een open keuken kan u op zoek brengen naar iets dat nog stiller is, en die opties zijn beschikbaar.

Dat gezegd hebbende, is het een feit dat extra betalen voor iets lager dan 44db weggegooid geld is, tenzij u van plan bent elke nacht in uw keuken te slapen. We hebben het over het volume van een bibliotheek, dus als een merk beweert dat alles lager dan 44db het enige aanvaardbare volume is, negeer het dan. Bij 44db hoort u nog steeds een heel licht geluid uit de vaatwasser komen, dus als u extra gevoelig bent voor geluid zijn er modellen verkrijgbaar met een geluidsniveau van slechts 38db. Maar voor de meeste huizen zal dit overkill zijn.

Wat maakt een vaatwasser stil of hard?

De factoren die bepalen hoe luid een vaatwasser is als hij draait, zijn talrijk en divers. De belangrijkste geluidsbronnen in een vaatwasser zijn de beweging van het water door de waterpomp, de afvoerpomp die het water uit de ruimte verwijdert, het water dat beweegt en weerkaatst op oppervlakken in de vaatwasser, met inbegrip van de waskuipen en de borden, en de beweging van het vaatwerk in het apparaat. Apparaten die gebruik maken van een hard voedselverwijderingssysteem zijn vaak ook luider.

Desondanks hebben fabrikanten doeltreffende manieren gevonden om de hoeveelheid geluid die wordt geproduceerd en de hoeveelheid geluid die uit de vaatwasser ontsnapt tot een minimum te beperken. Sommige van deze ontwerpinnovaties hebben betrekking op het wasproces zelf, waarbij gebruik wordt gemaakt van stillere pompsystemen en variabele snelheden die ervoor zorgen dat de vaatwasser niet constant op volle kracht (en vol volume) draait.

Een andere tactiek van de fabrikanten is het aanbrengen van isolatie rond de eenheid om te voorkomen dat het geluid ontsnapt. Hierdoor blijven eventuele geluiden geïsoleerd van de binnenkant van de vaatwasser.

Geluidsmeting bij verschillende merken

Het vergelijken van merken als het gaat om hun decibelclaims kan lastig zijn, omdat er geen gestandaardiseerde praktijk is voor het meten van geluidsniveaus. Dit betekent dat het ene bedrijf op een afstand van één meter kan meten, terwijl een ander bedrijf tests uitvoert aan de andere kant van een magazijn, of in een ander soort ruimte.

Houden de merken bovendien rekening met de geluidsniveaus tijdens de watertoevoer of -afvoer of meten zij de geluidsoverlast tijdens de wascycli? Wat is het vuilniveau van de vaat tijdens de test, aangezien de geavanceerde sensoren de waterdruk en de reinigingsintensiteit zullen aanpassen op basis van monsters die tijdens de hele cyclus worden genomen? Aan de hand van deze voorbeelden kunt u zien hoe misleidend decibelwaarden kunnen zijn. De enige echt veilige gok is het maken van relatieve vergelijkingen tussen modellen van hetzelfde merk, omdat van hen ten minste kan worden verwacht dat zij dezelfde geluidstestmethoden gebruiken.

Bosch en Miele vaatwassers zijn de twee merken die de stilste vaatwassers hebben. Ze zijn in de praktijk getest en hebben over de hele linie de beste geluidskwaliteit. Aangezien hun testmethoden de strengste in de industrie zijn, bevelen wij hen ten zeerste aan als een veilige keuze. (Terzijde: wij zijn van mening dat Miele-vaatwassers een grote marketingkans hebben gemist toen het bedrijf besloot om zijn geweldige stilteklasseringen niet vrij te geven gedurende meer dan een decennium vóór circa 2017).

Als u ooit twijfelt, vraag dan eens rond of vrienden of familieleden kunnen instaan voor het volume van een bepaald model. Dit is veel beter dan de beweringen van een merk op hun waarde te schatten.

Rangschikking van de 5 stilste afwasmachines van 2020

In één oogopslag – Onze 5 stilste afwasmachines

Hier is de lijst van onze topkeuzes voor de stilste vaatwassers – klik op de links hieronder om onze beoordeling van elk te zien.

 • 1) De stilste afwasmachine: Miele G7566SCViSF met Wifi & AutoDos Dispenser bij 38 dB
 • 2) Best stille afwasmachine: Bosch 800-serie SHPM88Z75N bij 40 dB
 • 3) Best Reinigende Stille Vaatwasser: Miele G7106SCUSS bij 45 dB
 • 4) Beste High-End stilste vaatwasser: Bosch SHXM88Z75N bij 40 dB
 • 5) Beste waarde in stilte: GE Profile PDT785SYNFS bij 39 dB

1) Beste overall stilste vaatwasser: Miele G7566SCViSF met Wifi & AutoDos Dispenser bij 38 dB

waarom wij het goed vinden: Ultiem in schoonmaken, en drogen. Gepeperd met verfijnde details zoals het AutoDos automatische vaatwasmiddeldoseerbakje, glazen aanraakbediening en binnenverlichting die zorgt voor gemak bij uw afwasklus. Bovendien denken we dat de AutoOpen deur een voltreffer is. Het verbetert niet alleen het drogen, maar vermindert ook ongewenste geurtjes in uw vaatwasser.

De Miele G7566SCViSF is verkrijgbaar in verschillende stijlen, passend bij elke high-end keuken. U kunt kiezen voor een zichtbaar bedieningspaneel, verborgen bediening met een handdoekstang, de deur laten passen bij de omringende kasten, of zelfs de versie zonder handgrepen nemen en gewoon zachtjes op de deur kloppen om te openen.

Ultra stil, betrouwbaar en super effectief.

Belangrijkste kenmerken:

 • 12 programmacycli: Normaal, QuickIntenseWash, Potten & Pannen, SaniWash, Afspoelen & Houden, Porselein & Kristal, Gratin, Machinaal reinigen en meer.
 • Opties waaronder – Wassen met onderrek, extra droog, kort, energiebespaarder
 • Ultra stil bij 38 dB
 • Energy Star
 • Interieur LED Verlichting
 • AutoDos automatisch wasmiddelbakje met voldoende wasmiddel voor 20 ladingen
 • AutoOpen de deur als de cyclus klaar is. Elimineert geurtjes en zorgt voor een betere droging
 • Geavanceerd 3e rek ontwerp dat ruimte maakt voor pollepels en ramikens
 • Grote binnenruimte voor 16 couverts
 • Kleur en stijl: Roestvrij staal of paneel klaar met zakgreep of handdoek bar handgreep ontwerp. Bepaalde modellen hebben de “knock-2-open”-functie, die een volledig greeploze afwerking met gladde voorkant mogelijk maakt.

2) Best stille afwasmachine voor drogen: Bosch 800-serie SHPM88Z75N bij 40 dB

waarom wij het goed vinden: Dankzij het greeploze ontwerp past deze vaatwasser in elke keuken zonder te botsen met andere apparatuur. Dus als u uw vaatwasser moet vervangen door de beste in zijn klasse, maar u zich zorgen maakt over de introductie van een nieuw merk in uw keuken, dan is deze Bosch vaatwasser ideaal voor u.

Verbazingwekkend drogen met CrystalDry. Hij biedt een goede prijs voor een vaatwasser met veel mogelijkheden.

Belangrijkste kenmerken:

 • 6 programmacycli: Zwaar, Auto, Glas, Normaal, Speed60 (voor minder dan 1 uur wassen), Spoelen
 • 6 opties waaronder uitstellen, halve belading, delicaat, reinigen, CrystalDry, extra schrobben
 • 40 db Stilte – InfoLight straalt een rode stip op de vloer die de werking aangeeft
 • Energy Star
 • Standaard rekken en het premium MyWay 3e rek
 • Grote binnenruimte voor 16 couverts
 • Kleur en stijl: Roestvrij staal met zakdesign

3) Best Reinigende Stille Vaatwasser: Miele G7106SCUSS bij 45 dB

waarom wij het goed vinden: Uitstekend schoon met de nieuwste vaatwastechnologie. Verbazingwekkende droogprestaties met AutoOpen deur. Elimineert muffe geuren die gewoonlijk voorkomen bij vaatwassers van andere fabrikanten. Ingebouwde waterontharder zorgt voor vlekkeloze resultaten.

Deze machine is zeer stil met 45 dB, wat betekent dat hij gesprekken of tv-geluiden niet zal verstoren. We rangschikten hem als een van de beste vaatwassers in onze lijst van stilste vaatwassers, omdat hij een goede geluidsisolatie compenseert met zijn geweldige reinigingscapaciteiten.

Belangrijkste kenmerken:

 • 6 programmacycli: Normaal, QuickIntenseWash, Potten en pannen, SaniWash, Afspoelen, Porselein en Kristal
 • Opties waaronder vertraagde start, korte en halve belasting
 • 45 db Stilte – Laat je niet misleiden door dit nummer. Het is gerapporteerd door Miele’s interne testafdeling die haar taak super serieus neemt. Inclusief gemiddelde geluidsniveaus van water in/uit.
 • Energy Star
 • AutoOpen de deur als de cyclus klaar is. Elimineert geurtjes en zorgt voor een betere droging
 • Geavanceerd 3e rek ontwerp dat ruimte maakt voor pollepels en ramikens
 • Grote binnenruimte voor 16 couverts
 • Kleur en stijl: Roestvrij staal of paneel klaar met zakgreep of handdoek bar handvat ontwerp

4) Best High-End stille vaatwasser: Bosch SHXM88Z75N bij 40 dB

waarom wij het goed vinden: Deze Bosch 800 serie vaatwasser klokt een ultra stille 40 dB in geluidstesten. Het bevat alle belangrijke Bosch technologieën, waaronder de CrystalDry technologie voor een kurkdroge afwerking.

Het MyWay-rek is groot genoeg voor kommen en opscheplepels, maar ook voor zilverwerk. Dit rek bespaart ruimte in de onderste korven, zodat u de vaatwasser efficiënt kunt inruimen.

Misschien vraagt u zich af waarom wij een vaatwasser met 40 dB als onze beste keuze hebben gekozen, terwijl er ook vaatwassers met 38 dB op de markt zijn. Hier is ons antwoord. Gezien de prijs en de functies biedt de Bosch SHXM88Z75N de beste prijs-prestatieverhouding. Bosch heeft deze vaatwasser scherp geprijsd en biedt elk seizoen extra verkoopstimulansen via scherpe consumentenkortingen. Even goed uitgeruste vaatwassers van andere merken beginnen meestal met een extra 300 dollar op het prijskaartje.

Let op: Bosch Benchmark series SHE89PW75N en SHX89PW75N zijn technisch gezien de stilste Bosch vaatwassers met een ultra stil geluidsniveau van 38 dB.

Belangrijkste kenmerken:

 • 6 programmacycli: Zwaar, Auto, Glas, Normaal, Speed60 (voor minder dan 1 uur wassen), Spoelen
 • 6 opties waaronder uitstel, halve belading, delicaat, reinigen, CrystalDry, extra schrobben
 • 40 db Stilte – TimeLight straalt de resterende tijd op de vloer
 • Energy Star
 • Soepel glijdende rekken en het premium MyWay 3e rek
 • Grote binnenruimte voor 16 couverts
 • Kleur en stijl: Roestvrij stalen of paneelklare deur. Pocket handgreep of handdoek bar handgreep ontwerpen beschikbaar

In deze prijsklasse hadden we graag gezien dat de Bosch SHXM88Z75N was uitgerust met een waterontharder om vlekken in het water tegen te gaan. Bosch reserveerde waterontharders voor zijn Benchmark serie (zoals SHX88PZ55N), maar het bedrijf heeft de selectie de afgelopen maanden aanzienlijk ingekrompen om plaats te maken in de productielijn voor zijn meer populaire modellen.

5) Beste waarde in stilte: GE Profile PDT785SYNFS bij 39 dB

waarom wij het goed vinden: GE-vaatwassers zijn uiterst betrouwbaar. Hoewel het merendeel van de GE vaatwassercatalogus geen toonbeeld van stilte is, is deze GE Profile serie vaatwasser met 39 dB een van de beste ter wereld.

Deze afwasautomaat is als een waterpark voor de vaat met 140 reinigingssproeiers om elke hoek en elk gerecht daarin te behandelen.

Belangrijkste kenmerken:

 • Diepreinigende, speciale zilverwerksproeiers
 • Speciale flessproeiers, ideaal voor gezinnen met baby’s
 • Stoom- en ontsmettingscycli
 • Grote capaciteit met 16 couverts
 • U kunt zich richten op het bovenste of onderste niveau voor de wascyclus met halve belading

1) Bosch Vaatwassers

Als het op stilheid aankomt, doet Bosch het meest zijn best. De vaatwassers van Bosch zijn zelfs zo stil dat ze een lichtstraal (in Bosch-taal infolight of timelight) op de vloer projecteren om aan te geven dat ze aan het werk zijn.

Bosch maakt meer dan 100 vaatwassers en het kan overweldigend zijn om er een te kiezen die aan uw behoeften voldoet.

Meest populaire Bosch Vaatwassers

Model Omschrijving
SHP865ZD5N 500 DLX inbouw afwasmachine met 44 dB
SHX878ZD5N 800 DLX afwasautomaat met stanggreep bij 44 dB
SHE89PZ55N Bosch Benchmark vaatwasser met verzonken handgreep, waterontharder en binnenverlichting bij 39 dB
SHV88PZ63N Bosch Benchmark vaatwasser met waterontharder, binnenverlichting bij 38 dB

Onze exclusieve video review van Bosch vaatwassers

2) Miele Vaatwassers

Miele maakt de beste vaatwassers ter wereld als het op schoonmaken aankomt. Net als Bosch zijn Miele-vaatwassers extreem stil.

Populaire modellen Miele-vaatwassers

Model Omschrijving
G4948UCLST Futura Classic Plus Vaatwasser bij 46 dB
G4228SCUSS Futura Classic Plus Afwasmachine, besteklade, Express Cycle bij 46 dB
G7156SCViSF Nieuwe Gen 7000 serie, verborgen bediening, waterontharder op 45 dB
G7316SCUSS Nieuwe Gen 7000 serie met automatische verdeler, automatisch open deur, Wifi bij 39 dB
G7566SCViSF Nieuwe Gen 7000 serie, Elegante binnenverlichting, Glass Touch Controls bij 39 dB

Onze Miele-vaatwassers video review

Runners Up op Quiet Dishwasher Brands

Whirlpool voor budgetkeuzes

De afgelopen 3 jaar hebben we gemerkt dat zelfs de goedkope vaatwassers stil worden. Deze Whirlpool heeft een acceptabele prijs/prestatie verhouding.

De Whirlpool WDTA50SAHZ is een volledig geïntegreerde vaatwasser met verborgen bedieningselementen met 47 dB.

We moeten opmerken dat de 47 dB-waarde werd gemeten bij een normaal wasprogramma dat is afgestemd op licht vervuilde vaat. Wij raden u aan het potten- en pannenprogramma te gebruiken voor de meeste ladingen die het geluidsniveau kunnen verhogen.

Fisher Paykel Vaatwassers

Vaatwasserlades worden steeds populairder in de VS. Fisher Paykel is het enige merk dat ladevaatwassers maakt. Hoewel het ontwerp van de lade enkele nadelen met zich meebrengt als het gaat om het rustig verdelen van het water in de kuip, heeft Fisher Paykel het geluid tot een minimum weten te beperken.

De Fisher Paykel DD24DAX9N Dubbele Vaatwasser Lade is de populairste in het assortiment en heeft een geluidsniveau van 45 dB.

Conclusie

Steeds meer fabrikanten ontwikkelen stille vaatwassermodellen, maar Bosch en Miele zijn de enige twee merken die de beste geluidskwalificaties hebben voor hun hele assortiment. Daarom zijn deze twee altijd een veilige gok.

Wij raden u ook aan rond te vragen of vrienden of familieleden kunnen instaan voor het volumeniveau van een bepaald model. Dit, zo vonden wij, is ook een goede maatstaf in plaats van de beweringen van een merk op zich te nemen.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 januari 2017. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts