Beste stille vaatwassers in 2023 kopen, aanbiedingen en reviews

De huidige fabrikanten concurreren om steeds stillere vaatwassers te produceren. Ze overschrijden zelden 46dB dankzij het gebruik van geluidsabsorberende materialen en een inductiemotor. Wilt u genieten van de efficiëntie en discretie van dergelijke apparatuur? Laten we eens kijken naar de beste stille vaatwassers van het moment.
stille afwasmachine

Bosch SMS4HAW48E serie 4

De beste stille vaatwasser in 2021
Er is geen twijfel mogelijk, deze stille vaatwasser past in uw keuken. Het is bijzonder gemakkelijk in het gebruik, vooral omdat het tot 13 couverts aankan en een groot aantal programma’s heeft.
Bosch SMS4HAW48E

Bekijk de dagprijs

De Bosch SMS4HAW48E Series 4 zal perfect zijn om de vaat van het hele gezin onder de juiste omstandigheden te verzorgen. Met een capaciteit van 13 couverts, heeft deze vaatwasser 6 verschillende programma’s om aan alle behoeften te voldoen. Het heeft ook 4 extra opties, waaronder sneldrogen en VarioSpeed Plus. Dit laatste heeft het voordeel dat de wascyclustijd tot 3 maal wordt verkort. De EcoSilence Drive-motor produceert een maximaal geluidsniveau van 44 dB.

Maar dat is nog niet alles, want de Bosch SMS4HAW48E Series 4 beschikt ook over de Home Connect-functie. Dankzij deze bijzondere vorm van intelligentie kan de vaatwasser eenvoudig op afstand worden bediend, via een app die u op een smartphone of tablet kunt installeren. Van daaruit kunt u een snelle diagnose van uw machine stellen of een programma starten. Dit energiezuinige model verbruikt gemiddeld slechts 9,5 liter water per cyclus. De 3 manden maken het gemakkelijk om bestek en keukengerei in te leggen.

Beko DEN263B20X

De beste stille instap-vaatwasser
Ondanks zijn minimalistisch design is de Beko DEN263B20X opmerkelijk efficiënt. Het helpt u energie te besparen en houdt uw vaat zo hygiënisch mogelijk.
Beko DEN263B20X

Bekijk de dagprijs

De Beko DEN263B20X vaatwasser is uitgerust met een ProSmart Inverter motor, waardoor hij efficiënt en stil is. Dit vermindert het risico op wrijving, waardoor de levensduur van elk onderdeel van het interne mechanisme wordt geoptimaliseerd. Zijn energieklasse E, die overeenkomt met de vroegere klasse A++, garandeert een aanzienlijke energiebesparing van ongeveer 10%. In die zin moet u weten dat het toestel gemiddeld 262 kWh/jaar en 3080 L/jaar verbruikt bij 280 wasbeurten, wat neerkomt op ongeveer 53 euro op de rekening.

De Beko DEN263B20X is robuust en solide dankzij de roestvrijstalen tank en het duurzame materiaal dat gebruikt is bij het ontwerp van de structuur. De binnenkant is kras-, vlek- en reukbestendig. Het toestel vereist geen bijzonder onderhoud, behalve het af en toe legen van het filter. Onder de 6 wasprogramma’s, heeft u de keuze uit Eco 50°C, Intensief 70°C en Quick&Shine. Het is interessant op te merken dat u met de vertraging van 0 tot 24 uur de wascyclus alleen tijdens de daluren kunt starten.

Asko DFI676GXXL/1

De beste stille high-end vaatwasser
Dit model vertegenwoordigt een enorme investering. Maar in ruil daarvoor geniet u van een brandschone vaat, een relatief laag geluidsniveau, een grote capaciteit van maximaal 4 beladingsniveaus en een gecombineerde Turbo Dry-functie.
Asko DFI676GXXL

Bekijk de dagprijs

Met een apparaat als de Asko DFI676GXXL/1 heeft u gemakkelijk toegang tot al uw gerechten. De bovenkorven zijn verstelbaar en de onderkorf is uitneembaar. Dit zal aan uw behoeften voldoen en het gebruik van de machine vergemakkelijken. De tank is groot genoeg voor 17 couverts.

Naast de verschillende beladingsniveaus beschikt de vaatwasser over een intuïtief SuperCleaning intensief voorwassysteem. Hierdoor hoeft u de vaat niet meer in de gootsteen af te spoelen voordat u deze in de machine plaatst. En vergeet Asko’s exclusieve sproeisysteem, 10Spray en Turbo Combined Drying-technologie niet. Deze opties zorgen ervoor dat uw vaat ongelooflijk schoon en glanzend blijft.

Electrolux ESF7506ROX Comfortlift

Uitstekend gebruikscomfort
Met de Electrolux ESF7506ROX Comfortlift wordt afwassen een plezier. Dit model is even stil als handig en garandeert supergemakkelijk in- en uitladen.
Electrolux ESF7506ROX Comfortlift

Bekijk de dagprijs

Het is gebruikelijk om zwaar vaatwerk, potten en pannen in het onderste rek van de afwasmachine te plaatsen. Dit betekent dat u moet bukken om hem in en uit te laden, anders riskeert u rugpijn. Dit zal niet langer het geval zijn met de Electrolux ESF7506ROX. Dankzij het innovatieve ComfortLift-systeem kan deze korf nu op dezelfde hoogte worden gebracht als de bovenste korf. Er is geen risico voor de vaat aangezien het proces vlot verloopt. Bovendien kan de mand worden vergrendeld voor extra veiligheid.

De Electrolux ESF7506ROX Comfortlift biedt 9 wasprogramma’s en een capaciteit van 13 couverts. Het bevat een speciaal glaswerkprogramma, zodat u het reinigen met de hand kunt overslaan. De SoftSpikes en SoftGrip opties zorgen ervoor dat steelgerei veilig vastgehouden wordt tijdens het hele wasprogramma. De bestekmand wordt vervangen door een uitneembare lade. Aan het einde van elke cyclus gaat de deur van de afwasmachine automatisch open, wat zorgt voor een snelle droging en een zeer goede verdamping.

Hoe kiest u een stille vaatwasser

In dit tijdperk van energiebesparing is het kiezen van de juiste vaatwasser een uitdaging. En als je denkt dat met de hand afwassen zuiniger zou zijn, heb je het mis. Welk model moet u kiezen en hoe vindt u het juiste model voor uw behoeften? Neem de tijd om deze selectiecriteria te bestuderen om u te helpen de juiste keuze te maken.
stille vaatwasser kiezen

Criterium 1: Het geluidsniveau

Aangezien we het uitsluitend over stille vaatwassers hebben, is het een goed idee om eerst naar het geluidsniveau te kijken. Dit wordt gemeten in dB of decibels, waarbij de stilste modellen die momenteel verkrijgbaar zijn tussen 38 en 46 dB uitstoten. Maar let op: hoe lager het cijfer, hoe stiller uw toestel zal zijn.

Om u een idee te geven van wat er allemaal bij komt kijken, volgt hier de correspondentie van het geluid dat door een stille vaatwasser wordt geproduceerd:

 • Tot 40 dB: het is alsof je door een bos loopt.
 • Tussen 41 en 45 dB: ga ervan uit dat u zich in een stille bibliotheek bevindt.
 • Bij 46 dB: zal het geluidsniveau hetzelfde zijn als in een flat die op de straat uitkijkt.

Als u op zoek bent naar een stille vaatwasser, adviseren wij u een model te kiezen met een geluidsniveau van niet meer dan 46 dB. Dit zal uw akoestisch comfort verbeteren.

Criterium 2: Omvang

De grootte van uw toekomstige stille vaatwasser zal afhangen van de ruimte die u ter beschikking heeft. Momenteel kunnen zij in 3 categorieën worden ingedeeld:

 • De stille vaatwasser van 60 cm: dit is de klassieke maat. Het toestel is 60 cm breed, 85 cm hoog en 55 tot 60 cm diep.
 • Stille vaatwassers van 45 cm: de meest geavanceerde modellen hebben een capaciteit tot 11 couverts. Deze toestellen zijn doorgaans 45 cm breed, 85 cm hoog en 55-60 cm diep.
 • 55 cm stille vaatwassers: Dit zijn vaak vrijstaande vaatwassers. Hier is de machine 55 cm breed, 45 cm hoog en 50-55 cm diep.
Lees ook:   AEG DUB2610W - Dampkap - Onderbouw

Kijk eens naar het type installatie. Als uw keuken groot genoeg is, bent u vrij om te kiezen tussen een vrijstaand, ingebouwd of volledig geïntegreerd model. Als uw keuken echter heel weinig ruimte biedt, bent u beter af met een inbouwmodel, een volledig geïntegreerd model of een stille minivaatwasser.

Criterium 3: Het aantal standplaatsen

De capaciteit van de stille vaatwasser zal afhangen van de grootte van uw huishouden en uw levensstijl. Volgens de fabrikanten komt één couvert overeen met het servies dat nodig is voor de maaltijd van één persoon. Dit bestaat uit 3 borden, een glas, een vork, een mes, 3 lepels, een koffiekopje en een schoteltje. Dan zijn er nog de serveerschalen.

Hier zijn enkele indicatieve details:

 • Tot 6 couverts: ideaal voor één persoon
 • 7 tot 10 couverts: deze stille vaatwasser is perfect voor een stel of twee personen die een flat delen.
 • 10 tot 12 couverts: voor huishoudens met ten minste 3 personen.
 • Meer dan 12 couverts: voor ten minste 4 personen.

Criterium 4: Lade of mand?

Er moet rekening worden gehouden met het opbergsysteem voor het bestek. Er zijn twee soorten modellen op dit gebied:

 • De bestekmand: er zitten er minstens twee in een stille vaatwasser. De bovenste kan worden versteld voor een betere organisatie van de gerechten.
 • De besteklade: de lade biedt daarentegen een aanzienlijke ruimtebesparing. U kunt er gemakkelijk grote schotels in kwijt. De aanwezigheid ervan vermindert echter de beschikbare hoogte in het toestel. Ook de laad- en lostijd zal langer zijn.

Goed om te weten.
Er is bijna geen groot verschil tussen deze twee systemen wat betreft de efficiëntie van het wassen.

Criterium 5: Programma’s en kenmerken

Het aantal programma’s is van invloed op de prijs van een stille vaatwasser. Wilt u geen programma’s en opties die u nooit zult gebruiken, denk dan aan het gebruik van het apparaat, uw levensstijl en het soort vaat dat u moet schoonmaken. Van de verschillende aangeboden functies zijn dit de meest voorkomende:

 • Het dagprogramma: de wastemperatuur varieert van 50 tot 60°C.
 • Het intensieve programma: de watertemperatuur varieert tussen 65 en 75°C.
 • Het ecoprogramma: goede beheersing van temperatuur en waterverbruik, langer wasproces.
 • Het automatische programma: de temperatuur en de wastijd worden automatisch aangepast aan de vervuilingsgraad van het vaatwerk.
 • Breekbaar programma: geschikt voor breekbaar glas en keramiek. De wastemperatuur ligt tussen 40 en 45°C. De droogtijd wordt verlengd.
 • Het snelle programma: De reinigingstijd wordt verkort. De temperatuur is 55-65°C.
 • Het express- of turboprogramma: is nog sneller dan het vorige. Hier duurt een cyclus slechts 30 minuten, met zeer hoge waterdruk en een wastemperatuur van 50-60°C.
 • Voorwasprogramma: de cyclus is koud. Dit proces is ideaal voor sterk vervuilde vaat.
 • Anti-bacterieel programma: speciaal voor babyvoedingstoebehoren zoals spenen, flessen, enz.
 • Het stille programma: interessant als u gewend bent uw afwasmachine ‘s nachts te gebruiken. Zo kunt u profiteren van alle voordelen van de daluren.
 • Het zelfreinigingsprogramma: de machine reinigt zichzelf. Er mag geen vaatwerk in de tank staan.

Wat de extra functies betreft, zijn er verschillende keuzemogelijkheden: halve lading, uitgestelde start, gebruik van alles-in-één-producten, enz.

Criterium 6: Het energielabel

Het energielabel is verplicht op huishoudelijke apparaten zoals een stille vaatwasser. Het fungeert als een benchmark die u in staat stelt een echte vergelijking te maken tussen verschillende modellen. Variërend van klasse A tot klasse G sinds maart 2021, vertelt het je :

 • Jaarlijks energieverbruik (uitgedrukt in kWh/jaar) voor 280 wasbeurten
 • Waterverbruik (in L/jaar) voor 280 wasbeurten
 • Capaciteit (in aantal couverts)
 • Geluidsniveau (gemeten in dB)
 • En het droogrendement (gemeten van A tot G)

Met al deze informatie kunt u zich een idee vormen van de prestaties van de stille vaatwasser. Merk ook op dat een model met laag verbruik maximaal 10 liter water per cyclus verbruikt.

Hoe weet je of de vaatwasser echt stil is?

vaatwasser echt stil

De decibelschaal

Zoals hierboven vermeld, behoort een vaatwasser tot de stilste als het geluidsniveau niet meer dan 46 dB bedraagt. Natuurlijk is de geluidstolerantie totaal subjectief, maar om een duidelijk idee te krijgen van het geluidsniveau, zijn hier enkele harde feiten waarop u kunt vertrouwen:

 • Tussen 30 en 40 dB: de stille vaatwasser produceert geluid dat vergelijkbaar is met wat u zou horen in een stille slaapkamer of kantoor.
 • Tussen 41 en 50 dB: het geluidsniveau komt overeen met dat in een rustig restaurant.
 • Van 51 tot 60 dB: het volume komt overeen met een normaal gesprek en daarboven wordt het lawaai hinderlijk.

Het volume van een vaatwasser herkennen

Het is niet moeilijk om het volume van een bepaald model te kennen. U hoeft alleen maar te kijken naar het energielabel op de muur van het apparaat. Gemeten in decibels is de indicatie niet erg transparant. Er wordt geen melding gemaakt van het programma dat is gebruikt om het geluidsniveau van het toestel te beoordelen. Dit kan voor sommigen problematisch zijn. Er zij echter op gewezen dat de luidste onderdelen van de wascyclus de watertoevoer, het legen en het sproeien van de binnenwanden zijn.

Vermindering van het geluidsniveau van de vaatwasser

Een vaatwasser wordt stil genoemd als hij is uitgerust met een inductiemotor of een invertermotor. Met dit type element wordt de wrijving beperkt of zelfs geëlimineerd. Dit geeft de machine ook een langere levensduur. Een stille inbouwvaatwasser is stiller dan een vrijstaand model. Het geluid blijft beperkt tot de nis of de kast waarin het is geïnstalleerd.

De verschillende soorten stille vaatwassers

Er zijn momenteel drie hoofdtypen stille vaatwassers: vrijstaande, ingebouwde (ook volledig geïntegreerde) en compacte.

Vrijstaande stille vaatwassers

Vrijstaande stille vaatwassers
Vrijstaand of vrijstaand, deze stille vaatwasser omvat alle modellen die zonder enige ruimtebeperking kunnen worden geïnstalleerd. Hij is gemakkelijk herkenbaar aan de frontpanelen, zowel aan de boven- als aan de zijwanden. Niets belet u natuurlijk om hem in een nis te plaatsen als u ruimte wilt besparen in uw keuken, bijvoorbeeld onder een werkblad. Hier hoeft u alleen maar te controleren of het een afneembare bovenkant heeft.

Lees ook:   Beste frituurolie in 2023 kopen, review en aanbiedingen

De installatie van dergelijke apparatuur is zeer eenvoudig, aangezien u ze kunt plaatsen waar u maar wilt. Het is gemakkelijk om bij de aansluitingen te komen, vooral bij onderhoud of reparaties. In vergelijking met een inbouwvaatwasser, wordt deze aangeboden voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Toch is dit type model niet zonder gebreken. Het zal zichtbaar zijn, wat afbreuk zal doen aan de esthetiek van uw keuken. Bovendien wordt het toestel, aangezien het in de open lucht wordt geplaatst, niet beschermd tegen vuil.

Stille inbouw vaatwassers

Stille inbouw vaatwasser
De stille inbouwvaatwasser moet in een speciale nis worden geplaatst. In tegenstelling tot het vorige model, wordt dit grote toestel aangeboden zonder frontpaneel. Dit betekent dat het uiterlijk ervan, als het zo op de vloer wordt geplaatst, afbreuk zal doen aan uw keukeninrichting. Bij de inbouw-vaatwassers zijn er halfintegreerbare en volledig geïntegreerde modellen.

 • De stille halfintegreerbare vaatwasser is ondergebracht in een nis met een hoogte van 81 tot 87 cm. Het kan worden voorzien van een frontpaneel dat bij het decor past. Het bedieningspaneel is het enige zichtbare element.
 • De stille alles-in-één vaatwasser: Ingebouwd in zijn geheel in een keukenkastje, is de vaatwasser, net als het bedieningspaneel, onzichtbaar. Het is ideaal voor een keuken met een strakke vormgeving.

Compacte stille vaatwasser of mini vaatwasser

stille mini vaatwasser
De compacte stille vaatwasser heeft gewoonlijk een maximumcapaciteit van 9 couverts. Er zijn inbouwmodellen, maar de meeste zijn vrijstaande afwasmachines. Perfect voor kleine keukens, ze nemen zeer weinig ruimte in beslag, ongeacht waar ze worden geplaatst (onder of op het werkblad).

Laat je niet misleiden door zijn grootte. Dit type stille vaatwasser belooft dezelfde prestaties en efficiëntie als de grotere modellen. Afhankelijk van het model dat u kiest, is het mogelijk dat u geen watertoevoer nodig hebt, aangezien de machine een gebruiksklaar waterreservoir heeft.

Stille vaatwasser of handwas?

Stille vaatwassers

Een stille vaatwasser wordt geacht stil te zijn wanneer het geluidsniveau niet meer dan 46 dB bedraagt. Afhankelijk van het model verbruikt het ongeveer 9,5 tot 12 liter water om 140 stuks serviesgoed schoon te maken.

De meest geavanceerde en recente modellen maken gebruik van een revolutionaire techniek om het water van de eerste spoeling terug te winnen, door een filter te laten lopen alvorens het opnieuw te gebruiken. Het waterverbruik hiervan zal nog verder worden teruggedrongen, tot 9L. Het enige grote bezwaar is dat als het filter en de slangen niet schoon zijn, u zichtbare vuilsporen op uw vaatwerk zult zien.

De wasefficiëntie hangt voornamelijk af van het gekozen model en hoe vaak de machine wordt onderhouden.

Met de hand wassen

Op het eerste gezicht lijkt met de hand afwassen vermoeiend. Wat de efficiëntie betreft, is deze methode echter een zeer goede optie.

Borden, bestek en schalen zullen er glanzend uitzien, ook al zult u er veel meer tijd aan besteden. Om 140 stukken serviesgoed af te wassen, gebruikt u ongeveer 40 liter water. Deze hoeveelheid kan echter worden teruggebracht tot 10 liter als het water spaarzaam wordt gebruikt.

Anti-verspillers laten de vaat eerst weken in een tobbe die voor de helft met water is gevuld.

Conclusie

Voor grote gezinnen, frequente gasten en mensen die veel afwas moeten doen, is een stille vaatwasser aan te bevelen. Niet alleen bespaart u tijd, maar u kunt deze vrije tijd ook gebruiken om andere huishoudelijke taken te doen.

Natuurlijk kunt u het wasprogramma ook alleen tijdens de daluren laten draaien, zodat u geld bespaart op uw volgende rekening. Handwas is geschikter als er niet genoeg vaat is om de machine te vullen.

Waarom een stille vaatwasser kopen?

stille afwasmachine kopen
Tijd besparen

Met de hand afwassen is een vervelende taak, vooral na lange middagen en diners met veel gasten. Het schoonmaken van al het bestek en keukengerei kost veel tijd en moeite. Vergeet deze zorgen met de vaatwasser. Het apparaat zal het weken en spoelen voor u doen. U zult veel tijd en moeite besparen.

Efficiëntie

Het is perfect mogelijk om met de hand af te wassen en een sprankelend resultaat te krijgen. Het kost gewoon veel moeite. De vaatwasser is net zo efficiënt. Hij reinigt grondig en herhaaldelijk, zodat uw vaat er stralend schoon uitziet, zonder u te vermoeien. Een vaatwasser is ook ideaal als u gevoelig bent voor ziektekiemen. Je komt er niet mee in contact tijdens het schoonmaken.

Water besparen

Het waterverbruik van vaatwassers staat nog steeds ter discussie. Zeker is dat het gebruik van dit type toestel het waterverbruik tot 70% kan verminderen. Je staat er niet altijd bij stil, maar er gaan liters en liters water door de kraan als je de afwas met de hand doet. Op lange termijn zal het verschil duidelijk zijn.

Discretie

In het verleden hadden vaatwassers een slechte reputatie omdat ze veel lawaai maakten. Dat was waar. Oudere modellen produceerden veel lawaai, wat een directe invloed had op het comfort, vooral in kleine woningen. Dit is niet langer het geval. De stille vaatwasser is nu een realiteit. Moderne modellen leveren uitzonderlijke schoonmaakprestaties terwijl ze zeer stil zijn.

De benodigde ruimte

Het is waar dat een vaatwasser een bepaalde ruimte nodig heeft om te worden geïnstalleerd. Het zal echter niet te veel plaats innemen in de keuken. In feite, heb je verschillende opties. Sommige modellen kunnen in de muur worden ingebouwd, terwijl andere naast of onder het werkblad kunnen worden geplaatst. Maak de juiste keuze door ons advies op te volgen en beperk de hoeveelheid ruimte die uw stille vaatwasser in uw huis inneemt.

De verschillende merken van stille vaatwassers

Naar onze mening zijn de beste merken stille vaatwassers in 2022 :

Bosch

Het Duitse merk Bosch is een echte referentie op de markt van huishoudelijke en industriële toestellen en schoonmaakapparaten. Het gebruikt de modernste technologie om zijn producten, waaronder vaatwasmachines, te ontwikkelen. Bosch vaatwassers staan bekend om hun hoge betrouwbaarheid, maar ook om hun uitzonderlijke lange levensduur. De aankoop van een Bosch model is als een investering in een machine die u vele jaren van dienst zal zijn.

Lees ook:   CIARRA CBCB9102 - 90cm Afzuigkap Zwart - inclusief set koolstoffilters – 650m3 – DC motor energieklasse A++

Beko

Beko is een Turkse groep die gespecialiseerd is in huishoudapparatuur en elektrische toestellen. Het is een van de marktleiders in Europa en heeft bij het publiek een zeer sterke reputatie opgebouwd dankzij producten van zeer goede kwaliteit die beschikbaar zijn tegen zeer betaalbare prijzen. Dit is het geval met de stille vaatwassers van Beko, die tegen zeer goede prijzen worden aangeboden en toch van superieure kwaliteit zijn.

Asko

Asko is de Zweedse specialist in grote apparaten. Het is gepositioneerd aan de bovenkant van de markt. De kookplaten, inbouwovens en vaatwassers zijn vooral gericht op professionals. Natuurlijk kunnen personen die zeer veeleisend zijn op het gebied van kwaliteit heel goed een stille Asko vaatwasser kopen. Het toestel zal goed presteren en een zeer lange levensduur hebben.

Electrolux

Electrolux is een van ‘s werelds grootste bedrijven op het gebied van huishoudelijke apparaten. Het verkoopt meer dan 60 miljoen huishoudtoestellen per jaar in 150 landen. Het concern heeft verschillende grote dochterondernemingen zoals Miele, Whirlpool en AEG. De stille vaatwassers van Electrolux behoren tot de beste modellen op de markt. Het zijn apparaten waar je op kunt vertrouwen.

Siemens

Net als Asko produceert Siemens grote apparaten voor koken en wassen. Dit omvat vaatwassers van professionele kwaliteit die toegankelijk zijn voor thuisgebruikers. Op zoek naar een stille vaatwasser van topklasse? wend u tot het Duitse merk Siemens. De catalogus bevat een breed scala van modellen, met prijzen voor alle budgetten.

Hoeveel kost een stille vaatwasser?

Onderstaand schema zal u helpen een idee te krijgen van de gebruikelijke prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op prijsklassen.

 • Instapniveau: € 300 tot € 500
 • Middenklasse: € 500 tot € 750
 • Top of the range: + Meer dan €750

Tips

Spoel uw vaatwerk voor, voordat u het in de machine doet

Vaatwerk dat nog veel etensresten bevat, moet u niet in de vaatwasser doen. Deze etensresten hopen zich direct op in de leidingen van de machine. Het is daarom raadzaam bestek en keukengerei vooraf af te spoelen. Het gebruik van warm water zal het werk vergemakkelijken.

Op die manier verlengt u de levensduur van uw stille vaatwasser aanzienlijk.

Vermijd overbelasting van de vaatwasser

Er zijn geen vaste regels voor het in de vaatwasser plaatsen van bestek. Volg bij voorkeur de instructies in de handleiding, indien beschikbaar. Vermijd in elk geval overbelasting van de machine. Dit zal de efficiëntie van het reinigen en spoelen verminderen.

Overbelasting leidt ook tot een grotere belasting van het reinigingssysteem, wat de werking en de levensduur van de machine nadelig zal beïnvloeden.

Wasmiddel in poedervorm in plaats van gel

U kunt kiezen tussen gel- en poederwasmiddel wanneer u een stille vaatwasser gebruikt. De tweede optie wordt aanbevolen. Dit komt omdat waspoeder geen bleekmiddel bevat, in tegenstelling tot gel. Dit reinigingsmiddel tast bepaalde onderdelen van de vaatwasser aan.

Langdurig gebruik van gel zal de slijtage van bepaalde onderdelen versnellen en uiteindelijk de levensduur van de vaatwasser verkorten.

Start een lege cyclus

Er zijn verschillende manieren om een stille vaatwasser schoon te maken. Een eenvoudige maar doeltreffende truc is om afwasmiddel in de machine te doen en deze een hele cyclus te laten draaien zonder lading. Hierdoor worden etensresten en vuil verwijderd die zich in het rek en de verschillende wanden van de machine hebben vastgezet.

Herhaal deze handeling eens in de twee maanden. Dit zal ervoor zorgen dat uw stille vaatwasser beter wordt onderhouden.

Vaatwasmachinebestendige artikelen

Kies zorgvuldig het bestek, keukengerei en andere dingen die u in de vaatwasser wilt doen. Dit voorkomt het risico van breuk of incompatibiliteit die de machine kunnen beschadigen. Maak je geen zorgen, er zijn meer artikelen die compatibel zijn met de stille vaatwasser dan je zou denken.

De machine kan worden gebruikt voor het reinigen van keukengerei en een hele reeks kleine dagelijkse voorwerpen, van lichtschakelaars en stofzuigerpunten tot plastic schoenen en sommige kinderspeeltjes.

Faq

Hoe luid is een stille vaatwasser?
Vaatwassers maken altijd wat lawaai als ze draaien. Dit geldt zowel voor de gewone als de zogenaamde “stille” modellen die in deze koopgids worden besproken. Het geluidsniveau kan echter van machine tot machine verschillen. Het geluidsniveau is beperkt tot 40 à 46 dB om het toestel als “stil” te kunnen aanmerken. Merk op dat dit geluidsniveau kan variëren naargelang de reinigingscyclus.

Waarom maakt de stille vaatwasser altijd lawaai?
Hoewel hij stil is, maakt de vaatwasser wel geluid. Dit lawaai wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de verschillende elektrische systemen die de vaatwasser aandrijven en hem in staat stellen automatisch af te wassen. De trillingen van ditzelfde systeem produceren ook lawaai. Deze geluidsoverlast wordt beperkt tot 46 dB en is nog steeds aanvaardbaar. Als uw stille vaatwasser luider wordt dan normaal, kan dit duiden op een storing in het systeem.

Wat is de gemiddelde levensduur van een stille vaatwasser?
Vaatwassers zijn een van die apparaten die een lange tijd meegaan. Gemiddeld gaan ze tussen 7 en 10 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. Deze levensduur hangt af van het model en de kwaliteit ervan, maar vooral van het onderhoud van het toestel. Door de instructies van de fabrikant op te volgen en uw vaatwasser goed te onderhouden, kan deze tien jaar lang goede en trouwe diensten bewijzen.

Is een stille vaatwasser zuiniger?
Wat energieverbruik betreft, is een vaatwasser verre van het meest energie-intensieve apparaat in uw huis. Het zal dus weinig invloed hebben op uw energierekeningen. De stille vaatwasser is nog zuiniger in het waterverbruik. Volgens sommige studies kan het toestel tot 70% water besparen in vergelijking met wassen met de hand.