Beste gasfornuis in 2023 kopen, review en aanbieding

Het gasfornuis is een essentieel onderdeel van uw keuken. Het is een van de oudste kooktoestellen. Zeer praktisch, het stelt u in staat de kookplaat en de oven in hetzelfde apparaat te hebben. Een gegarandeerde ruimtebespaarder! Bovendien bereikt het snel de gewenste warmte en vergemakkelijkt het gelijkmatig koken van voedsel. Het gasfornuis wordt gevoed door stadsgas of door een butaan- of propaangasfles. Ontdek onze vergelijkende gids, gebaseerd op consumententests en meningen, om het beste gasfornuis te vinden.
gasfornuis

Smeg SNLK60MX9

Smeg SNLK60MX9

Bekijk de dagprijs

Even lekker ontspannen in de keuken. Pak er een leuk kookboek bij en zet de Smeg SNL60MX9 maar aan. Niets lang wachten tot je pan is opgewarmd. Nee, dit is koken zonder zorgen. Door de pan even op de krachtige wokbrander te zetten is het eten zo gereed. Als het allemaal ook wel wat minder snel mag gebruik je de normale branders. Of de ovenruimte.

Beko FSE61330DXSNL

Beko FSE61330DXSNL

Bekijk de dagprijs

De Beko FSE61330DXS is een fornuis met een oven inhoud van 72 liter en een kookplaat met 4 kookzones. Bedien zowel het fornuis als de oven eenvoudig met de handige draaiknoppen. De oven beschikt over een aantal bakprogramma’s zoals Boven- en onderverwarming, onder, kleine grill en grote grill.

Wiggo WO-E603R(BB)

Wiggo WO-E603R(BB)

Bekijk de dagprijs

Wiggo WO-E603R is een 60cm breed fornuis met een vierkant bovenblad. Elektrische vonkontsteking maakt lucifer of aansteker overbodig. Dankzij de thermokoppel beveiliging wordt de gastoevoer afgesloten zodra de vlam uit is: geen vlam geen gas.

Bosch HXN391H20N

Bosch HXN391H20N

Bekijk de dagprijs

Deze Bosch HXN391H20N Serie 4 is een van de betere gasfornuizen van dit moment. Zo heeft hij 7 ovensystemen, een wokbrander, gelijkmatige luchtverdeling en bediening met een LED display. En je kunt rekenen op de degelijke Duitse kwaliteit van Bosch, voor jarenlang heerlijk koken!

Wat is een gasfornuis?

Een gasfornuis is een huishoudelijk apparaat dat zich in de keuken bevindt. Het wordt gebruikt om voedsel te koken. Het wordt gevoed door een directe aansluiting op stadsgas. Hij kan ook worden gevoed met aardgas of petroleumgas (butaan of propaan). In dat geval moet de cilinder regelmatig worden vervangen.

Het gasfornuis bestaat uit twee delen: de kookplaat en de oven.

De kookplaat bestaat vaak uit 4 gaspitten van verschillende grootte.

Voordelen en toepassingsgebieden

Dit type fornuis is gemakkelijk te gebruiken. De nieuwste modellen hebben een ingebouwde ontstekingsknop en vereisen dus geen gebruik van een aansteker.

Lees ook:   Vacumeerpastic

Het gasfornuis maakt een snelle en visuele regeling van de temperatuur en een gelijkmatige garing van het voedsel mogelijk.

Het gasfornuis biedt meerdere kookmogelijkheden. Het is inderdaad mogelijk om voedsel te grillen of te flamberen. Een ander voordeel van dit type toestel is dat het mogelijk is alle keukengerei te gebruiken, ongeacht het materiaal.

In het algemeen zijn gasfornuizen goedkope toestellen. Ze zijn zuinig op lange termijn omdat de kosten van gas vaak lager zijn dan de kosten van elektriciteit.

Last but not least: gasfornuizen zijn veilig om mee te koken. De overgrote meerderheid van deze toestellen is uitgerust met een systeem dat het gas stopt wanneer de vlam wordt gedoofd. Hierdoor wordt het risico van gasverspreiding en explosie sterk verminderd.

Welke soorten gasfornuizen zijn er?

De keuze van een gasfornuis hangt af van de grootte van uw keuken en uw kookvoorkeuren.

Onze vergelijking zal u helpen het beste gasfornuis voor uw behoeften te vinden.

Het gasfornuis: gasfornuis en oven

Het gasfornuis, met een gaskookplaat en oven, is het meest gangbare model op de markt. Het is een kooktoestel dat al lang in keukens wordt gebruikt.

Voor de werking wordt het gasfornuis gevoed door een gasfles of een directe aansluiting op huishoudelijk gas.

Voordelen:

 • Het eten is snel gaar
 • De bediening is eenvoudig en gemakkelijk
 • Er kan op lange termijn worden bespaard

Nadelen:

 • Het kan moeilijk zijn om te installeren
 • Gas kan lekken en giftig zijn als het zich ophoopt in de lucht

Combinatie kooktoestel

Het gecombineerde fornuis heeft een gaskookplaat en een elektrische oven. Dit type fornuis heeft dan een dubbele toevoer van gas en elektriciteit nodig. De elektrische oven is over het algemeen functioneler en gemakkelijker te onderhouden dan de gasoven.

Voordelen:

 • Een kookplaat die snel opwarmt dankzij de gastoevoer
 • Visuele controle van het kookproces dankzij de gasbranders
 • Zacht koken gemakkelijk gemaakt met de elektrische oven

Nadelen:

 • Een dubbele rekening voor gas en elektriciteit
 • Elektriciteit is over het algemeen duurder dan gas

Het draagbare gasfornuis

Het draagbare gasfornuis is een onmisbaar apparaat voor het verwarmen en koken van voedsel in de open lucht of tijdens het kamperen. Hij is gemakkelijk te vervoeren en kan overal worden gebruikt. Het bestaat vaak uit één of twee gaskachels of open haarden. Het is uitgerust met een kleine gasfles om te werken.

Lees ook:   Novy Dampkappen D7610

Voordelen:

 • Handig om mee te nemen
 • Maakt het mogelijk voedsel snel te koken

Nadelen:

 • De gasfles is klein, dus moet hij regelmatig worden vervangen.
 • Het is vaak onhandig om schoon te maken

Criteria voor de aankoop van een gasfornuis

Uit onze vergelijkingstest blijkt dat er veel verschillende gasfornuismodellen zijn met verschillende functies.

Om het beste gasfornuis te kiezen, is het belangrijk rekening te houden met bepaalde kenmerken.

De grootte van het gasfornuis

Het is belangrijk om uw dagelijkse behoeften te overwegen voordat u een gasfornuis kiest. Iemand die bijvoorbeeld dagelijks kookt, zal zeker een groot gasfornuis nodig hebben met een 5- of 6-pits fornuis. Anderzijds kan iemand die af en toe kookt tevreden zijn met een kookplaat met 4 branders.

De grootte van het gasfornuis hangt ook af van de grootte van uw keuken. De meeste gasfornuizen zijn tussen 50 cm en 60 cm breed.

De kookplaat

De meeste gaskeukens hebben 4 branders van verschillende grootte. Er is vaak één kleine, twee middelgrote en één grote brander. Dit betekent dat de grootte van de brander is aangepast aan uw verschillende kookgerei (steelpan, braadpan, pan, enz.).

Afhankelijk van het gasfornuis is het soms mogelijk een extra grote brander toe te voegen. Deze kan een drievoudige kroon hebben om het vermogen van het vuur te maximaliseren en de warmte gelijkmatig te verdelen.

Ten slotte hebben verreweg de meeste gasfornuizen een automatische gasaansteker. Dit kan gebeuren in de vorm van een knop of soms rechtstreeks geïntegreerd in de gasbediening. Dit betekent dat het niet nodig is een aansteker of een lucifer te gebruiken om de brander aan te steken.

De gasvoorzieningsmethode

Er zijn verschillende manieren om uw fornuis van gas te voorzien. De meest gebruikelijke en minst beperkende manier is uw huis aan te sluiten op het gasnet. Op die manier kunt u profiteren van het openbare distributienetwerk. Let wel dat u nog steeds een abonnement moet nemen bij een energieleverancier.

Als dit niet mogelijk is, kunt u een gasfles kopen bij een energieleverancier, zoals een benzinestation. De cilinder kan dan op uw fornuis worden aangesloten. Het is echter raadzaam een reservefles te hebben, zodat u niet zonder gas komt te zitten tijdens het koken.

Hoewel het gebruik van een gasfles beperkter is dan de aansluiting op stadsgas, is het vaak economischer.

Lees ook:   Siemens KU15RAFF0

Alternatieven voor het gasfornuis

Hoewel het gasfornuis een van de beste kookmethodes is, zijn er alternatieven. Een van deze is het elektrische fornuis. Ze zijn zeer gemakkelijk te installeren en eenvoudig te gebruiken. Er is een ruime keuze aan modellen op de markt. De meeste hebben een opbergvak dat kan worden gebruikt om voedsel warm te houden of om keukengerei in te bewaren.

Het inductie fornuis is een ander alternatief voor het gasfornuis. Het vereist weliswaar de aanschaf van geschikte keukenapparatuur, maar het bespaart tijd omdat het snel opwarmt. Bovendien is hij zeer gemakkelijk schoon te maken.

FAQ

Hoe werkt een gasfornuis?
Een gasfornuis wordt gevoed door een aansluiting op het lichtnet of op huishoudelijke gasflessen. Wanneer het fornuis is aangesloten, wordt het gas via een kraan vrijgegeven en onder elke brander van de kookplaat geïnjecteerd. Zodra de gasaansteker wordt ingeschakeld, mengt het gas zich met de lucht, waardoor de ideale omgeving voor de vlam van de kachel ontstaat. Voor uw veiligheid is het van essentieel belang dat de gasaansluitleiding regelmatig wordt gecontroleerd om lekken te voorkomen.

Moet ik kiezen voor een gasfornuis of een elektrisch fornuis?
Bij de aanschaf van een nieuw fornuis rijst de vraag of voor een gas- of een elektrisch fornuis moet worden gekozen. Voedsel koken op gas is een veilige keuze omdat de opwarmtijd snel is en de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Bovendien maakt het gasfornuis een betere visuele controle van het kookproces mogelijk, omdat de vlam zichtbaar is. Het elektrische fornuis is het ideale toestel voor kleine budgetten. Bovendien is het vaak zeer robuust en gemakkelijk te installeren. Het duurt echter langer om te koken dan een gasfornuis, omdat de warmte moeilijker te regelen is.

Hoe maak ik een gasfornuis schoon?
Zoals alle keukenapparatuur en -gerei moeten gasfornuizen regelmatig worden schoongemaakt om hun duurzaamheid en prestaties te garanderen. Open haarden en grills worden snel vuil omdat ze in direct contact staan met voedselrecipiënten. Het is daarom raadzaam de branders schoon te maken met een spons en Marseille zeep. Daarna goed afspoelen met schoon water en afdrogen met een doek. Het wordt aanbevolen de roosters te verwijderen om het schoonmaken te vergemakkelijken. De kookplaat, de bedieningsknoppen en de zijpanelen kunnen op dezelfde wijze worden gereinigd.