Moulinex Wizzo QA310110: een mixer voor gebak die op hol slaat

Moulinex is gewend om betaalbare en gebruiksvriendelijke toestellen aan te bieden. En de Wizzo past perfect in deze traditie. Net als de Masterchef Gourmet beschikt hij over dezelfde technologieën en accessoires.
Moulinex Wizzo QA310110

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Wizzo van Moulinex is de nieuwste mixer voor gebak die door de Franse fabrikant is uitgebracht. Hij wordt verkocht voor €169,99 en is uitgerust met een 1000 W riemaangedreven motor. Door zijn afmetingen en zijn kom van 4 liter kan hij discreet op een werkblad worden geplaatst. De Wizzo wordt geleverd met een banketbakkersset met een garde, een platte klopper en een haak, en er zijn verschillende pakketten met extra accessoires voor het maken van allerlei soorten gerechten.

Gebruiksgemak

De Wizzo is een beetje een UFO, althans wat zijn architectuur betreft. Met een gewicht van slechts 4 kg, alleen de Proline RP11 is 300 g lichter in onze vergelijking, is de grootte van de Moulinex enigszins verontrustend. De plastic basis en de kop zijn zeer rond.

Aan weerszijden van de robot zitten twee grote knoppen om hem te bedienen. Met de linker kunt u het hoofd van de Wizzo optillen en is de ergonomie ver te zoeken. De grip wordt niet vergemakkelijkt door de grootte van het genoemde wiel. De hand glijdt uit en de efficiëntie is er niet echt. De bediening verzet zich en het gebeurt dat het draaien aan het wiel met één hand niet voldoende is om de kop op te tillen, zodat je de tweede hand moet gebruiken. Kortom, wij hadden liever een knop gehad die gehoorzaamt aan een eenvoudige druk, zoals op de Masterchef Gourmet van dezelfde fabrikant. We vinden het ook jammer dat de keukenmachine blijft werken, zelfs als de kop omhoog staat; ter vergelijking: de Kenwood kMix stopt als hij niet in de kom staat.

De tweede knop op de Wizzo regelt uiteraard het vermogen. Hij heeft een schaalverdeling van 1 tot 7 en geeft ook een “puls”-vermogen. Er is echter een vertraging voordat de robot opstart, of zelfs in kracht toeneemt.

De Wizzo is uitgerust met een 1000 W riemmotor om zijn taken te vervullen. Maar, zoals we gewoonlijk zeggen, macht mag niet geïsoleerd worden geïnterpreteerd. Er zij op gewezen dat een verlies aan vermogen kan worden waargenomen bij een bandmotor; aangezien deze zich in de basis van de robot bevindt en niet in de kop, slaagt hij er niet in al zijn vermogen over te brengen op de motoruitgang. Daarom behalen sommige keukenmachines met een direct aangedreven motor, zoals de KitchenAid Artisan, even goede of zelfs betere resultaten, ondanks het lagere vermogen. Het tweede belangrijke punt is dat apparaten met een riemaandrijving een groter risico lopen op slijtage. Hun levensduur hangt nauw samen met de levensduur van de riem.

Lees ook:   ETNA AO460WIT - Dampkap - onderbouw - Wit

De Moulinex Wizzo wordt geleverd met een banketbakkerskit met de drie belangrijkste accessoires: de garde, het blad (platte klopper) en de haak. Wij zullen onze teleurstelling niet verbergen toen wij deze hulpstukken ontdekten, die van slechte kwaliteit lijken te zijn. De klopper weegt bijvoorbeeld slechts 41,7 gram, vergeleken met 513,6 gram voor de Kenwood Titanium Chef Pâtissier XL. Zelfs de platte klopper van de Masterchef Gourmet, die we al vrij dun vonden, weegt meer, namelijk 88,7 g. Het bevestigingssysteem voor deze accessoires laat ook te wensen over. Een klein metalen staafje is aan de keukenmachine bevestigd en de gebruiker moet het voorzichtig uittrekken om het te verwijderen, met het risico dat hij spatten krijgt.

De bij de keukenmachine geleverde kom heeft een inhoud van 4 liter en is voorzien van twee handgrepen. De kom heeft echter een rand die als handvat fungeert, wat minder praktisch is en veel minder comfortabel voor breekbare handen.

De lijst van accessoires die bij de keukenmachine wordt geleverd, wordt gecompleteerd met een spatwaterdicht deksel met schenktuit.

Prestaties

Om de prestaties van de Wizzo met zijn verschillende accessoires te evalueren, hebben we hem aan dezelfde reeks tests onderworpen als de andere keukenmachines die we hebben getest.

Witjes in de sneeuw

Moulinex beweert dat de Wizzo in staat is om eiwitten op te kloppen in 60 seconden, zelfs van één eiwit. Om de taak van zijn robot te vergemakkelijken, rust de fabrikant de garde uit met de “Flex Whisk”-technologie: aan het uiteinde is een plastic coating aangebracht om de bodem van de kom beter te kunnen bereiken.

Dus hebben we deze robot op de proef gesteld met twee eiwitten. En de uitdaging was geslaagd! Het duurt minder dan een minuut om de eiwitten op te kloppen, die na 15 minuten nog niet gezakt waren.

Génoise

We bereiden nu de ingrediënten voor het bakken van de biscuit, waarvoor we de garde en de platte klopper gebruiken. In de eerste fase van het recept wordt de garde gebruikt om de suiker en de eieren op te schuimen. Het resultaat is zo goed dat we aarzelden om de robot te stoppen voordat de tijd om was. De hoogte van de biscuit na het bakken is recordbrekend en evenaart die van de Kenwood Titanium Chef Pâtissier XL en de KitchenAid Artisan 5KSM175.

Lees ook:   Bosch GSN29VWEP

De homogeniteit is echter meer dan billijk. Er blijven een paar klontjes over als de cake uit de oven komt en de biscuitcake wordt gekleurd… op artistieke wijze met onze blauwe kleurstof. De mixer heeft zijn werk niet erg goed gedaan, ook al is het een verdienste dat er niet te veel bloem op de bodem van de kom is achtergebleven.

Korstdeeg

Bij een dichter deeg krijgt het vel betere resultaten. Het meel en de boter zijn goed gemengd na 2 min 40 s; ter vergelijking, de Smeg SMF02 deed er 2 min 30 s over. Als de deegbal eenmaal is doorgesneden, is het nog een aangename verrassing, want we vinden geen grote stukken boter.

De motor vertoonde echter tekenen van zwakte toen hij water moest toevoegen aan het boter/meelmengsel. Dit voorspelt niet veel goeds…

Brooddeeg

En om de proeven in stijl af te sluiten: het brooddeeg! Deze proef geeft het uithoudingsvermogen van de motor en zijn weerstand tegen een hard en elastisch deeg weer. We hebben de Wizzo met de haak gemonteerd en hem 5 minuten op minimum vermogen laten draaien. Terwijl de robot vanaf de eerste minuten moeite had om het deeg te kneden, besloot het apparaat het uiteindelijk al na 4 min. 11 s op te geven. Dus hebben we het uit en weer aan gezet. Het hervatte zijn missie, maar de test was nog niet voorbij.

Het protocol is duidelijk: we moeten het deeg vervolgens 3 minuten kneden op vermogen 2, en daarna nog 30 seconden op maximaal vermogen. Tenminste in theorie. De robot weigert het ritme te versnellen voorbij kracht 2. We probeerden hem op snelheid 7, 6, 5, 4 en zelfs 3 te zetten: er gebeurde niets, de Wizzo bleef op kruissnelheid en bleef schrille geluiden maken.

We stoppen ons brood toch in de oven, en het blijkt na het bakken bijzonder dicht te zijn.

Onderhoud

Alle accessoires van de robot zijn vaatwasmachinebestendig, inclusief de kom en de garde. Door het ontwerp van de machine is ze gemakkelijk schoon te maken. Een snelle veeg met een spons is alles wat nodig is om gemorste vloeistof van de schelp te verwijderen. De structuur van deze schelp heeft weinig hoekjes en gaatjes waar voedsel in kan binnendringen.

Lees ook:   LG GBP62MCNBC

Geluid

De Moulinex Wizzo is momenteel de luidruchtigste keukenmachine in onze vergelijking. Het bereikt 76 dB bij het kneden op vermogen 1 en 77,5 dB bij het opkloppen op maximaal vermogen. Ter vergelijking: een straat met druk verkeer bereikt 80 dB.

Optionele accessoires
Moulinex biedt een multifunctionele mixer voor gebak met drie motorvermogens. Een blender en een multifunctionele kom kunnen aan de bovenste worden bevestigd, terwijl een rasp en een vleesmolen aan de onderste kunnen worden bevestigd. Als dit de belangrijkste accessoires zijn die op een keukenmachine moeten worden gemonteerd, zijn het ook de enige die Moulinex aanbiedt en lijken ze alleen als reserveonderdelen verkrijgbaar te zijn. Voor de multifunctionele kom, bijvoorbeeld, moet de gebruiker het deksel, de kom, het mes en de aandrijfas afzonderlijk aanschaffen. Deze optie kan verwarrend zijn voor de consument, maar stelt hem in staat om bij een defect alleen het defecte onderdeel te bestellen; zo wordt vermeden dat het hele accessoire wordt weggegooid: een goede zaak voor de Franse fabrikant! Ook moet worden opgemerkt dat er verschillende verpakkingen op de markt zijn. Terwijl de Wizzo QA310110 alleen wordt verkocht, wordt de Wizzo QA319810, in het zwart, verkocht met de vier accessoires voor bijvoorbeeld €319,99.

Productspecificaties

 • Gewicht: 4,6 kg
 • Afmetingen (BxHxD): 30 x 30 x 25 cm
 • Geïntegreerde weegschaalfunctie: Neen
 • Totale kominhoud: 4 L
 • Motorvermogen: 1000 W
 • Geïntegreerd display: Neen
 • Motorvermogen: 3
 • Type aandrijving: Riem
 • Robot materiaal: Plastic
 • Extra kom: Neen
 • Meegeleverde accessoires: Platte klopper / Folie, Antispatdeksel, Haak, Klopper
 • Verwarmingskuip: Neen

Wizzo QA310110

Bekijk de dagprijs

Voordelen

 • Efficiënte garde.
 • Lichtgewicht en ruimtebesparend.
 • Gemakkelijk te gebruiken.

Nadelen

 • Zeer zwakke motor.
 • Plastic afwerking.
 • Accessoires voor gebak van slechte kwaliteit.

Conclusie

De Wizzo volgt de Moulinex-principes naar de letter: betaalbare prijs, gebruiksgemak en uitbreidbaarheid dankzij de verschillende optionele accessoires. De mixer voor banketbakkerswerk is formidabel wanneer hij is uitgerust met zijn garde en goed gebruik maakt van zijn platte klopper. Zijn motor is niettemin zijn grote zwakte en maakt het tot een onbetrouwbaar toestel met een korte levensduur. Met dit model worstelt de Franse fabrikant om zichzelf opnieuw uit te vinden en doet hij het minder goed dan met zijn Masterchef Gourmet, die een paar jaar eerder op de markt kwam.