Beste frituurolie in 2023 kopen, review en aanbiedingen

Gefrituurd voedsel is een hit in de fastfoodindustrie en in veel traditionele keukens. Ze kunnen echter wel een negatief effect hebben op uw gezondheid, zoals zwaarlijvigheid of een verhoogd cholesterolgehalte, enz. Dit zal afhangen van hoe vaak u ze eet, het soort olie dat u gebruikt en hoe u het gebruikt. Vind gezonde oliën om te frituren in deze gids.
frituurolie

Tourangelle Neutrale Druivenpit Olie

De beste frituurolie in 2022
Tourangelle Neutrale Druivenpit Olie
Deze olie kan worden gebruikt in uw keuken of badkamer om uw dagelijkse schoonheidsroutine aan te vullen. Deze olie is bestand tegen hoge temperaturen en verandert niet tijdens het frituren, waardoor alle voedingselementen intact blijven.

Bekijk de dagprijs

Samengeperst in een fles van 500 ml, zal deze druivenpitolie uw smaakpapillen strelen en u een betere gezondheid bezorgen. Rijk aan omega 6, vitamine E en antioxidanten, herstelt het de energie van het lichaam, geeft u een mooie huid en voorkomt celveroudering.

Met zijn neutrale smaak zal druivenpitolie de smaak van uw gefrituurde of gekruide gerechten niet veranderen of maskeren. Aangezien het zeer stabiel is, is het zeer goed bestand tegen hoge temperaturen, en kunt u op elk moment genieten van al zijn voedingselementen.

Nature Blessed Extra Vergine Olijfolie

De beste instap frituurolie in 2022
Nature Blessed Extra Vergine Olijfolie
GMO-vrij, vrij van cholesterol en rijk aan omega 3, 6 en 9, is dit een olie die u zal behoeden voor vele gezondheidsproblemen. Nature Blessed extra vierge olijfolie is perfect voor alle luchtfrituren.

Bekijk de dagprijs

Het is geen geheim dat olijfolie de meest gezondheidsbewuste van alle oliën is. Het is geen geheim dat olijfolie de meest gezondheidsbewuste van alle oliën is, onder meer ter voorkoming van hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2. Nature Blessed extra olijfolie van eerste persing is dus de perfecte olie voor uw gerechten, ongeacht de soort. Het zal een lichte olijfsmaak aan uw ingrediënten geven.

Het is een natuurlijke olie die rijk is aan omega 3, 6 en 9. Het heeft een hoog rookpunt zodat u zo lang kunt bakken als u wilt en op de temperatuur die u wilt. Het bevat geen transvetten of GGO’s, en zelfs minder cholesterol. Nature Blessed olijfolie is ideaal voor alle soorten luchtfrituren.

TerraOlive – Extra olijfolie van eerste persing van hoge kwaliteit

De beste olie voor high-end friteuses in 2022
TerraOlive - Extra olijfolie van eerste persing van hoge kwaliteit
Extra olijfolie van de eerste persing is een zeer populaire olie in de gastronomie, dankzij haar uitzonderlijke smaak en haar vele deugden. Als u op dieet bent, zal deze olie uw beste bondgenoot zijn.

Bekijk de dagprijs

Deze fles extra olijfolie van de eerste persing van 5 liter zal u lange tijd goed van pas komen, of het nu is voor uw zelfgemaakte schoonheidsrecepten en haarroutines of om uw gebakken gerechten en salades op te leuken. Nog gezonder dan olijfolie van de eerste persing, kunt u met deze olie licht eten en snel een vol gevoel krijgen. Dit maakt het ideaal voor een vermageringsdieet.

Omdat deze olie ook bestand is tegen hoge kook- en frituurtemperaturen, blijven alle voedingsvoordelen intact, zodat u er daarna van kunt genieten. Tenslotte is de smaak niet te sterk, maar laat toch een kleine olijfolie-“afdruk” achter op uw bereidingen.

BENVOLIO 1938 Biologische Pinda Olie

De vrucht van authentieke Italiaanse knowhow
BENVOLIO 1938 Biologische Pinda Olie
Deze olie van Italiaanse makelij is net zo goed voor uw smaakpapillen als voor de gezondheid van uw lichaam in het algemeen. Het stelt u in staat licht te eten en tegelijkertijd de fijnproevers te plezieren die een kleine culinaire reis naar Italië willen maken.

Bekijk de dagprijs

Verrijkt met bio-extracten van salie en laurier, zal deze pindaolie van Benvolio uw gebakken gerechten (kip, vis, groenten, enz.), desserts, croissants, brood, enz. opfleuren en ze een lichte toets geven voor een vlottere vertering. Arachideolie is zeer stabiel bij hoge temperaturen, dus er is geen risico dat er tijdens het koken schadelijke stoffen voor uw lichaam ontstaan.

Bovendien zorgt het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren ervoor dat het cholesterolgehalte in het bloed op doeltreffende wijze in evenwicht wordt gehouden, waardoor u wordt beschermd tegen hart- en vaatziekten. Tenslotte bevat het vitamine E, dat de cellen beschermt tegen oxidatieve stress en veroudering.

MeaVita biologische extra vierge kokosolie

Een ideale olie voor frituurpannen
MeaVita biologische extra vierge kokosolie
MeaVita kokosolie blijft de eerste keuze voor frituurolie. Het wordt gemaakt door professionals die zich bekommeren om uw behoeften en ervoor zorgen dat de smaak en geur van de kokosnoot niet worden veranderd door het fabricageproces.

Bekijk de dagprijs

De extra vierge kokosolie van Mea Vita staat bovenaan de lijst als het gaat om kookolie voor hoge temperaturen. Het is gemaakt van verse, volledig biologische kokosnoten. De olie wordt koud geperst om de smaak en geur van de kokosnoot niet te veranderen, maar ook om een maximum aan voedingsstoffen te behouden. Het is noodzakelijk te preciseren dat de biologische extra vierge kokosolie van MeaVita GMO-vrij is.

Het heeft een hoog rookpunt. Het kan dus zonder problemen worden gebruikt voor frituren op hoge temperaturen. Het is de ideale olie om de smaak van uw gerechten naar voren te brengen en een subtiele kokossmaak toe te voegen. Als u deze extra vierge kokosolie koopt, koopt u een product van Sri Lankaanse biologische landbouw, die bekend staat als duurzaam en eerlijk.

Hacienda Ortigosa extra olijfolie van eerste persing

Een must-try
Hacienda Ortigosa extra olijfolie van eerste persing
De extra olijfolie van eerste persing “Hacienda Ortigosa” is een ideale olie voor liefhebbers van zintuiglijke en exotische smaken. Het is perfect voor het kruiden van gerechten, koken en braden.

Bekijk de dagprijs

Hacienda Ortigosa extra vergine olijfolie is een 5 liter olie gemaakt van 100% arbequina variëteit. Het heeft een zeer zoete en aangename amandelsmaak. Deze olie zal uw creativiteit een boost geven bij het bereiden van allerlei recepten. Of u nu kookt of bakt, hij is perfect voor al uw culinaire ideeën.

Dankzij het hoge rookpunt is het geschikt om te frituren en te bakken aan de lucht. Deze extra olijfolie van eerste persing van Hacienda Ortigosa bevat verschillende voedingsstoffen zoals omega vetzuren, vitamine E en antioxidanten. Zijn zoete aroma zal u doen denken aan de vruchten van de tuin en de wilde vruchten van het bos.

Lees ook:   Trebs 99354 - Hetelucht friteuse

Hoe kiest u uw frituurolie

Hier zijn de belangrijkste parameters waarmee u rekening moet houden wanneer u op zoek bent naar een gezonde frituurolie.
frituurolie kiezen

Criterium 1: Plantaardige olie

Plantaardige olie wordt waarschijnlijk het meest gebruikt en het meest gevraagd in recepten waarin moet worden gefrituurd, omdat het een relatief hoog rookpunt heeft. U kunt ook kiezen voor een mengsel van verschillende plantaardige oliën, zoals maïs-, soja- en zonnebloemolie.

Criterium 2: Oliën geëtiketteerd als “speciale frituuroliën

Verwaarloos de keuze van de frituurolie niet om een langere levensduur van uw friteuse te garanderen, maar ook om de hoeveelheid vet die uw gezondheid kan schaden onder controle te houden en tot een minimum te beperken. Koop daarom alleen flessen olie met de vermelding “speciale frituurolie”.

Criterium 3: Rookpunt

Het rookpunt van olie is de temperatuur waarbij de olie bij verhitting begint af te breken. Bij deze temperatuur zal de olie beginnen te roken en ontbranden als de temperatuur stijgt. Als de olie begint te roken, verandert de smaak en verliest hij veel van zijn voedingswaarde.

Arachideolie en canolaolie zijn ideaal voor gebruik in frituurpannen vanwege hun hoge rookpunten. Aangezien het rookpunt van arachideolie 450 graden Fahrenheit is en dat van canolaolie 400 graden Fahrenheit, kunnen beide oliën tijdens het frituren stabiel blijven. De meeste frituren worden gedaan bij temperaturen tussen 350 en 400 graden Fahrenheit. Het is daarom absoluut noodzakelijk olie te gebruiken met een rookpunt van ten minste 400 graden om te voorkomen dat de smaak van uw voedsel wordt verontreinigd en u zich blootstelt aan het risico van verwondingen.

Criterium 4: De smaak van de olie

Aangezien frituren vereist dat uw voedsel tijdens het hele bereidingsproces in olie wordt ondergedompeld, kan het gebruik van een sterk smakende olie de smaak van het voedsel dat u frituurt beïnvloeden. Zo staat olijfolie vaak bekend om zijn karakteristieke smaak, die gewenst is in gerechten zoals pasta of als dressing voor salades.

De robuuste smaak past echter niet goed bij veel traditionele gebakken spijzen. De neutrale smaak van canola-olie maakt het ook een uitstekende kandidaat om in te bakken. Pindaolie is weliswaar afkomstig van pinda’s, maar geeft uw eten niet de smaak van zijn naamgenoot. Het heeft ook een neutrale smaak die ideaal is om te bakken.

Criterium 5: Verzadigde vetzuren

Alle spijsoliën bevatten verzadigde vetten. Sommigen meer dan anderen. Oliën die weinig verzadigde vetten bevatten, bevatten veel onverzadigde vetten. Kies voor weinig verzadigde, licht verteerbare spijsoliën, zoals saffloer-, canola- of olijfolie. Tropische oliën, zoals kokosolie en palmolie, bevatten veel verzadigde vetten.

Wees u ervan bewust dat het eten van te veel voedingsmiddelen met verzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen. Een hoog gehalte aan LDL-cholesterol (slechte cholesterol) in uw bloed kan uw risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen.

De regels van het frituren

Vertraag de oxidatie-, hydrolyse- en polymerisatieprocessen door gebruik te maken van de beste oliebeheerspraktijken:

  • Gebruik waar mogelijk verse, niet ingevroren, producten. Bevroren producten geven meer vocht af aan de olie.
  • Vermijd koken bij temperaturen boven 185°, aangezien de olie daarboven snel begint te degraderen en het rookpunt nadert.
  • Vul de pan regelmatig bij met verse olie om het oliepeil op peil te houden.
  • Filter de olie regelmatig. Het is natuurlijk moeilijk om een frituurpan uit te zetten als u aan het koken bent, maar hoe vaker u uw olie filtert, hoe langer hij meegaat. De meeste fabrikanten van frituurpannen en olieverwerkende bedrijven raden aan om ongeveer elke vierde lading te filteren als u gepaneerde producten bakt.
  • Reinig of kook friteuses alleen met de door de fabrikant aanbevolen schoonmaakmiddelen. Zorg ervoor dat alle sporen van reinigingsmiddelen volledig zijn verwijderd en dat de tanks grondig zijn gedroogd alvorens het toestel opnieuw met olie te vullen.
  • Dek de braadpannen af wanneer ze niet worden gebruikt om te voorkomen dat de olie oxideert en dat er voedsel of vuil in de olie terechtkomt.

Vetzuren

Er zijn drie soorten vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren hebben de slechte reputatie dat zij het “slechte” cholesterol in het bloed verhogen en de slagaders verstoppen. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren daarentegen zijn de Omega 9’s die het peil van de goede cholesterol verhogen en het peil van de slechte cholesterol verlagen. Zij zijn doeltreffend om de kans op hart- en vaatziekten en hypertensie te verminderen. Meervoudig onverzadigde vetzuren ten slotte, Omega 3 en Omega 6, zijn de “goede vetzuren” die energie leveren voor het lichaam.

Zeef een grote hoeveelheid frituurolie
Als u een grotere hoeveelheid olie te filteren heeft, kunt u overwegen te investeren in een frituurolie filtratiesysteem. In veel gevallen halen deze machines de olie uit uw friteuse, filteren deze, en sturen de olie vervolgens terug naar de friteuse. Handmatige frituurolie filtratiemachines besparen energie omdat ze met de hand worden aangedreven. Elektrische filtratiesystemen voor frituurolie zijn echter efficiënter, omdat zij elektriciteit gebruiken om het overbrengings- en filtratieproces aan te drijven.

Recycling van gebruikte frituurolie om wasmiddel te maken

Wist je dat zeep traditioneel gemaakt wordt van plantaardige olie? Het is dus mogelijk om onze gebruikte frituurolie terug te winnen en om te zetten in detergent om onze kleren en vloeren te wassen. Hier is hoe je het moet doen.

Ingrediënten

  • 1 L afgewerkte bakolie
  • 100 g lavendel etherische olie
  • 10 L water
  • 200 g bijtende soda

Voorbereiding

Neem een grote kom en giet er 5 liter water in, gevolgd door de bijtende soda. Voeg de gebruikte olie toe aan het mengsel en vervolgens de etherische olie van lavendel. Roer het mengsel dan een paar minuten. Zodra u een homogeen mengsel hebt, laat u uw bereiding een hele dag rusten. Voeg de volgende dag de resterende 5 liter water toe aan uw mengsel. Roer het mengsel door en laat het opnieuw staan. Herhaal de operatie gedurende 5 dagen.

Lees ook:   GoodVibes - RVS Afzuigkap met Wandaansluiting - Afvoerluchtcirculatie met 2 Vetfilters - LED-verlichting - Onderbouwkap - 201.6 m³/u - 60 cm - Zilver

De verschillende soorten frituurolie

Laten we de lijst van de gezondste frituuroliën op de markt eens doornemen.

Avocado-olie

Avocado-olie
Met het hoogste rookpunt (520°F) in deze lijst is avocado-olie zeer geschikt om in te bakken. Voedsel dat met deze olie wordt gebakken, heeft een milde avocadosmaak. Een lekkere smaak die perfect is voor gefrituurde desserts en gefrituurde kip. Het nadeel van deze olie is dat ze aanzienlijk duurder is dan andere plantaardige oliën om in te bakken: ze kost niet minder dan 6 euro per fles van 500 ml.

Saffloerolie

Saffloerolie
Als u van het hoge rookpunt van avocado-olie houdt, maar niet van de smaak, dan is saffloerolie iets voor u, met een rookpunt van 246°. Saffloer heeft een neutrale smaak, waardoor het perfect is voor het bakken van alles, van kipfilets tot delicate auberginefrietjes. Het enige nadeel is dat saffloer duur is: een fles van 940 ml kost ongeveer 8 euro.

Pindaolie

Pindaolie
Arachideolie (rookpunt: 232°) is een populaire keuze om in te bakken, dankzij het hoge rookpunt en de nootachtige smaak. Het is zelfs de olie bij uitstek voor fastfoodrestaurants, waar de frieten heerlijk romig zijn. Een grote kan arachideolie van 3,8 liter kost waarschijnlijk minder dan 14 pond en gaat langer mee.

Olijfolie

Olijfolie
Olijfolie is een van de gezondste oliën die er zijn. Omdat het rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, is het zeer hittebestendig. Dit zijn zuren die slechts één dubbele binding hebben, waardoor ze relatief stabiel zijn. Deze olie is een uitstekende keuze om in te frituren omdat het meer dan 24 uur duurt voordat zij in de friteuse overmatig oxideert. De smaak en het aroma van olijfolie kunnen echter achteruitgaan wanneer zij gedurende lange tijd wordt verhit.

Canola olie

Canola olie
Canola-olie of raapzaadolie heeft een rookpunt van 200°. Het is populair vanwege zijn neutrale smaak en betaalbaarheid. Het is ook perfect voor het bakken van grote hoeveelheden voedsel en wordt vaak gebruikt bij het koken en roerbakken. Wat de prijs betreft, kost 3,8 L van deze olie ongeveer 5 euro.

Palmolie

Palmolie
Palmolie bestaat voornamelijk uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, waardoor het een uitstekende keuze is om in te frituren. De smaak kan neutraal zijn, vooral als u de ongeraffineerde variant van deze olie gebruikt. Een soort die bekend staat als rode palmolie. Sommige mensen maken zich echter zorgen over de duurzaamheid van de teelt en de oogst van de palm.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie
Met een rookpunt van 225-235˚ is zonnebloemolie de held van de voorraadkast voor alles wat dichtschroeit en aanbraadt (zoals die stevige zalmsteaks, bijvoorbeeld). Omdat het uit zaden wordt geperst, wordt het sneller ranzig dan andere oliën, dus bewaar het op een koele plaats.

Plantaardige of plantaardige oliën?

Plantaardige oliën

Met plantaardige oliën kunt u vet, maar gezond eten. Arachideolie is even gezond als frituurolie, want ze bevat geen cholesterol en draagt volgens voedingsdeskundigen bij tot het evenwicht van mono- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Bovendien is het zeer goed bestand tegen hoge temperaturen. Dankzij het hoge gehalte aan omega-6 bestrijdt deze olie op doeltreffende wijze de ophoping van vet in de slagaderwanden. Kokosolie is de meest hittebestendige olie en de kwaliteit ervan blijft onveranderd, zelfs na verschillende malen gebruik.

Het nadeel van kokosolie is echter de nogal onaangename kokossmaak die het op voedsel achterlaat. Dit betekent niet dat alle kokosoliën een slechte smaak hebben! Test verschillende soorten om de soort te vinden die u gelukkig maakt in de keuken. Na kokosolie is olijfolie een uitstekende keuze, vooral als het extra vierge is. Dan is er nog pindaolie, die perfect stabiel is bij hoge temperaturen, avocado-olie met zijn nootachtige nasmaak, en zonnebloemolie, die erg in trek is wegens zijn neutrale smaak die geen sporen nalaat op uw gerechten.

Vegemite

Vegetaline is een vet gemaakt van gehydrogeneerde kokosolie. Net als plantaardige oliën is het ook geschikt om mee te koken. Het grote voordeel van vegemite is dat het de chips knapperiger, kleurrijker en minder vet maakt. En bovenal, ze houden de geur van het koken niet vast.

Vegemite is echter onder vuur komen te liggen vanwege het fabricageproces, dat verre van veilig is voor de gezondheid. Bovendien bevordert de consumptie ervan een snelle gewichtstoename, omdat het voor 100% uit vet bestaat. Wat de gezondheid betreft, is vegemite door zijn gehydrogeneerde samenstelling verantwoordelijk voor darmschade, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed en hart- en vaatziekten. Evenals plantaardige oliën kan vegemite verscheidene maanden worden bewaard, hetzij in de diepvriezer, hetzij in de koelkast. Het kan verscheidene maanden in de diepvriezer of bij kamertemperatuur (25°C) worden bewaard.

Conclusie

Kortom, de keuze tussen vegemite- en plantaardige olie voor uw frituren hangt vooral af van uw wensen en de smaak die u aan uw bereidingen wilt geven. In ieder geval moet vegemite met mate worden gebruikt, want overmatig gebruik kan schadelijk zijn voor de gezondheid, in tegenstelling tot plantaardige oliën. Deze laatste kan worden gebruikt om al uw gerechten (gekookt of gebakken) en rauwe groenten te verrijken.

Waarom olie voor friteuses kopen?

frituurolie kopen
Stabiliteit bij hoge temperaturen

Plantaardige frituuroliën zijn stabiel bij hoge temperaturen en hebben een hoger rookpunt dan andere frituuroliën op de markt. Bovendien is voedsel dat met plantaardige olie is gebakken, lekkerder en krokanter.

Herbruikbaarheid

Door hun hoog oliezuurgehalte en laag linoleenzuurgehalte zijn plantaardige oliën langer houdbaar. Dit betekent dat zij verschillende malen kunnen worden hergebruikt voordat zij worden weggegooid.

Recycleerbaarheid

Gerecycleerde frituurolie kan worden omgezet in alternatieve brandstoffen, zoals biodiesel. Het water en de emulsies ondergaan een scheidingsproces in bezinktanks. Deze gerecycleerde oliën kunnen ook worden verwerkt tot kaarsen of zeep.

Voor meer smaak

Frituurolie zoals pinda-, olijf- en sojaolie is niet alleen gezond, maar versterkt ook de smaak van voedsel. Bakken met arachideolie als gefilterde olie is bijvoorbeeld een ware traktatie voor de smaakpapillen vanwege het speciale aroma.

Verminderd risico op borstkanker

Lees ook:   Zanussi ZHT611X - Dampkap - Onderbouw - RVS

Volgens een studie aan de universiteit van Milaan, Italië, die in november 1995 in het tijdschrift Cancer Causes and Control is gepubliceerd, is gebleken dat het regelmatige gebruik van olijfolie en andere plantaardige oliën zeer doeltreffend is om het risico van borstkanker te verminderen in vergelijking met de consumptie van boter en margarine.

De verschillende merken frituurolie

Naar onze mening zijn de beste merken frituurolie in 2022 :

Tramier

Tramier is een merk dat gespecialiseerd is in olijven en producten uit het Middellandse-Zeegebied. Met meer dan een eeuw ervaring biedt het merk de consument zorgvuldig geselecteerde variëteiten van olijven, plantaardige oliën van topkwaliteit en smakelijke, gezonde sauzen.

La Tourangelle

La Tourangelle is een oliemolen die zijn populariteit dankt aan de grote verscheidenheid van zijn oliën en aan de authenticiteit van hun smaak. De producten van het merk, het resultaat van meer dan een eeuw knowhow, zijn al snel een referentie geworden voor liefhebbers van culinaire kunst.

TerraOlive

Dit is een merk met 149 jaar ervaring in de productie van extra olijfolie van eerste persing in Toledo, Spanje, en meer dan 20 internationale onderscheidingen. Het merk is bij gastronomieliefhebbers bekend om zijn olijfolie van topkwaliteit, die met zorg en deskundigheid wordt geselecteerd en geëxtraheerd.

Benvolio

Dit is een Italiaans merk dat allerlei soorten oliën produceert en op de markt brengt waarvan de ingrediënten streng zijn geselecteerd en afkomstig zijn van 100% biologische landbouw van niet-Europese oorsprong. Het merk streeft ernaar alleen gecertificeerde biologische producten aan te bieden die de gezondheid van de consument respecteren. De pinda-oliën worden geproduceerd door mechanische persing en zijn bestand tegen hoge temperaturen. Dit vermindert het risico op de productie van stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam.

Lesieur

Dit is een Frans merk dat in 1908 werd opgericht in Coudekerque-Branche in de streek van Duinkerken. Uitstekend op zijn gebied, is het zeer geliefd bij de fijne koks om zijn gevarieerde, kwaliteitsvolle en met liefde gemaakte producten. Mayonaises, oliën voor friteuses, ketchup… Lesieur biedt een verscheidenheid aan smaken voor alle smaken.

Wat is de prijs van frituurolie

Onderstaand schema zal u helpen een idee te krijgen van de gebruikelijke prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op de prijsklassen.

  • Instapniveau: € 6 tot € 10
  • Middenklasse: € 10 tot € 20
  • Top of the range: + meer dan €20

Tips

Hoe weet u wanneer u de olie in uw friteuse moet verversen

Vervang de olie in uw friteuse wanneer deze bij lagere temperaturen rookt dan normaal, donkerder wordt, onaangenaam begint te ruiken of dik wordt en schuimt aan de oppervlakte. Deze tekenen wijzen erop dat uw olie aan het afbreken is en niet meer bruikbaar is. Wacht in ieder geval niet op deze tekenen om uw olie te verversen, want elk van deze veranderingen kan uw olie moeilijk of gevaarlijk maken om mee te werken.

Bewaar uw olie goed na het frituren

Bewaar uw olie bij voorkeur op een koele, donkere plaats. Gefilterde olie kan langer worden bewaard in een luchtdichte verpakking die geen licht binnenlaat.

Friteuse-olie reinigen en filteren

Voordat u de olie uit uw friteuse kunt schoonmaken en filteren, moet u hem eerst laten afkoelen. Hete of warme olie kan u verbranden of uw filterapparatuur beschadigen. Zodra uw olie is afgekoeld, verwijdert u met een zeef alle etensresten die op het oppervlak drijven.

Onderhoud van frituurolie

Als uw friteuse geen automatische filteroptie heeft, filter dan altijd uw olie tussen de frituren door om lelijke resten te verwijderen die door het mandje kunnen lopen. Vul daarna het oliepeil bij tot het aangegeven streepje.

Verwijdering van gebruikte frituurolie

De meesten van ons maken de fout hun gebruikte frituurolie door de gootsteen of in de vuilnisbak te gooien. Let op: als u afgewerkte frituurolie door de gootsteen gooit, kan de afvoer verstopt raken. In plaats daarvan is het raadzaam ze te bewaren in hun originele, goed afgesloten fles en ze naar uw plaatselijke afvalverwerkingscentrum te brengen.

FAQ

Wat is de beste olie voor elektrische friteuses?
Als u voedsel gaat frituren in een elektrische friteuse, zijn olijfolie en arachideolie het meest geschikt. Dit komt doordat beide soorten olie rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, waardoor ze bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen. Desondanks mag ook de kritische temperatuur niet worden overschreden.

Is er een vetvrije frituurolie?
Met deze vraag vraagt u zich waarschijnlijk af of er een frituurolie bestaat die niet schadelijk is voor uw figuur. Het antwoord is nee, want frituurolie bestaat voor 99% uit lipiden (vetten of vetzuren). Als u uw figuur wilt behouden en toch wilt genieten van heerlijke, goudkleurige, knapperige frietjes, kunt u overwegen te investeren in een olievrije friteuse.

Hoe kun je zien of een frituurolie nog goed is?
Uw frituurolie kan worden hergebruikt als ze niet rookt bij verhitting of schuimt wanneer u uw voedsel erin doopt. Het moet ook helder zijn en een lichte kleur hebben. U kunt ook bepalen of uw olie nog goed is of niet door testers te gebruiken om de kwaliteit van uw olie te controleren. Volgens de fabrikanten van friteuses kan de olie in een friteuse tot 8-10 keer worden hergebruikt, tenzij de olie tekenen vertoont dat het tijd is om hem te verversen. Het is echter het beste om voorzichtig te zijn en het hergebruik te beperken tot maximaal zes keer.

Welke aardappelsoort moet ik kiezen voor lekkere lichte frieten?
De beste aardappelvariëteit om lekkere frietjes van te maken is de Russet, ook bekend als Idaho. Het is perfect voor het maken van heerlijke frieten vanwege het zeer hoge zetmeelgehalte in vergelijking met alle andere soorten. Het heeft ook het voordeel dat het minder vet absorbeert en sneller gaar is. Het resultaat is lekkere, knapperige, luchtige frietjes.