Muffins bakken – de beste tips en trucs

Muffins zijn populair bij jong en oud. Geen wonder, want de taartjes zijn verkrijgbaar in tal van varianten – er is voor ieder wat wils. Ze zijn geweldig voor het vullen van een zoet buffet en laten de ogen van kinderen oplichten op het verjaardagsfeestje. De handgrote traktaties gaan ook goed samen met een warm drankje to go. In sommige landen hebben muffins zich zelfs gevestigd als ontbijt. Maar wat is de beste manier om zoete gebakjes te maken?

Boter, bloem en melk mengen – het basisrecept

Het basisrecept voor muffins is heel eenvoudig

Het basisrecept voor muffins is heel eenvoudig

Je kent vast wel het populaire kinderliedje, waarin boter, bloem, melk en eieren een heerlijke traktatie worden. Er is niet veel meer nodig om de basis voor muffins te leggen. Als je thuis ook suiker en zuiveringszout hebt, kun je de oven starten. Maar dit op termijn, want een voorverwarmde oven is de alfa en omega, zodat je project slaagt. De manier waarop je het deeg verwerkt bepaalt ook de kwaliteit van je muffins. Vochtige ingrediënten zoals melk en eieren worden eerst gemengd met de suiker. Meng tegelijkertijd de droge ingrediënten in een tweede kom. Dan worden beide groepen samengevoegd – hier is less is more. Zodra er een glad deeg is gevormd, kun je het verder verwerken. Als je te lang roert, worden de muffins droog en hard in plaats van sappig en pluizig.

Muffins bakken zonder vormvormen

Muffins hebben meestal speciale mallen nodig - maar het is ook mogelijk zonder

Muffins vereisen meestal speciale mallen – maar het is ook mogelijk zonder

Het deeg is klaar – en moet zo snel mogelijk worden verwerkt. Als je te lang wacht, stort de massa in. Meestal vul je het deeg in papieren bekers. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. De manchetten zijn geweldig voor het vervoeren van de muffins. Dit houdt je vingers schoon en je kunt onderweg genieten van je traktatie. De kleine taarten worden echter gebakken in speciale bakjes met uitsparingen. Omdat de mallen alleen het deeg niet zouden vasthouden, zou je in plaats van welgevormde gebakjes flatbread-achtige structuren uit de oven halen. Heb je geen bakblik bij de hand, maar heb je echt zin in de kleine taartjes? Geen probleem, gebruik dan ingevette koffiekopjes. Alleen de porseleinen muur mag niet te dun zijn, anders zou hij kunnen springen in de hitte.

Lees ook:   Pasta met garnalen en spinazie

Creatieve afwerking

Cupcakes: Muffins met botercrème en versiering

Cupcakes: Muffins met botercrème en versiering

Uw gebakken goederen krijgen hun individuele touch door de decoratie. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit. Of het nu gaat om poedersuiker, couverture, glazuur, kleurrijke hagelslag of chocoladevlokken, muffins kunnen op vele manieren worden versierd. Vind je het extravagant? Kies dan voor een lekkere botercrème als topping en je muffin wordt een uitgebreide cupcake.

Muffins als traktatie het hele jaar door

Ook pittige muffins met kaas smaken erg lekker

Ook pittige muffins met kaas smaken erg lekker

Een ander punt voor de populariteit van de pasta is duidelijk – muffins kunnen prachtig worden aangepast aan elke situatie. In de zomer kunt u genieten van de taarten met vers fruit. Karnemelk geeft het deeg een frisse toets. In de herfst overtuigen muffins met appels en kaneel of nootachtige varianten. Kleintjes met een zoetekauw zullen blij zijn als je chocoladevlokken onder het deeg roert of de muffins vult met nougatcrème. Volwassen kenners houden van hun muffins met een scheutje eiernog. Bovendien hoeft het niet altijd zoet te zijn – zelfs pittige muffins zijn erg populair. Probeer maar eens creaties gemaakt van schapenkaas of Gouda, salami, ham, spek of olijven. Je kunt je hartige lekkernijen afronden met verschillende kruiden.

Gistvervanger: Bakken zonder gist met deze alternatieven