Kwartscomposiet werkbladen: voordelen, nadelen, merken / fabrikanten, reiniging en verzorging

Tevreden:

Algemeen

Dit rockt elke keuken: kwarts is een van de hardste grondstoffen na diamant. Dit is niet ontsnapt aan de aandacht van de industrie, die een zeer slimme coup heeft gekregen met de productie van kwartscomposiet: 93% natuurlijk kwarts wordt gemengd met harsbinders, kleurstoffen en stukjes glas en zo gecombineerd tot compacte panelen die ideaal zijn voor keukenoppervlakken. Deze bevroren steen is dan geen puur natuurproduct meer, maar scoort met bovennatuurlijke hardheid en snijweerstand.

Typische vertegenwoordigers van kwartscomposiet, zoals Zodiaq of Silestone, zijn ook niet-poreus en kunnen daarom niet afbrokkelen. Hun oppervlak is gesloten, dus het hoeft niet te worden geïmpregneerd, maar is daarom alleen gepolijst verkrijgbaar – in glanzende of matte look.

Kwartscomposiet moet echter op één punt toegeven: het is slechts in beperkte mate hittebestendig. Leg geen te hete potten op het bord en laat de onderzetters hun werk doen. Qua kleurkeuze wordt de inhaalslag echter weer gemaakt: door de individuele compositie kun je kiezen tussen iriserende elementen en vlekkeloze kleurstructuren – zoals vlekkeloos wit. En zelfs als de mens hier een beetje heeft geholpen, komt kwartscomposiet onvergelijkbaar dicht bij de natuurlijke uitstraling van werkbladen gemaakt van natuursteen.

Donkerbruin keukenblad van kunststeen (kwartscomposiet). Foto: Silestone

Donkerbruin keukenblad van kunststeen (kwartscomposiet). Foto: Silestone

Voordelen

  • Snij- en krasbestendig
  • Langlevende
  • Ongevoelig voor vocht
  • Breed scala aan kleuren
  • Waterafstotend
  • Ongevoelig voor olie en zuren
  • Zeer hygiënisch
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Diktes beschikbaar vanaf 12mm

Nadelen

  • Duur
  • Slechts gedeeltelijk hittebestendig
  • Alleen gepolijst verkrijgbaar
  • Geen puur natuurproduct
  • Klatgeschreeuw bij het neerzetten van het glas (hardheid)

Prijs en levensduur

Verzorging en reiniging

Bevruchting
In tegenstelling tot de meeste natuurstenen werkbladen, hoeven kwartscomposietoppervlakken niet te worden geïmpregneerd.

Lees ook:   No waste: dit is hoelang je verschillende soorten gebak kunt bewaren

De optiek maakt het gif
Voedseldieven opgelet: vingerafdrukken zijn direct zichtbaar, vooral op donkere werkbladen. Bovendien vereist kwartscomposiet in lederlook een hogere onderhoudsinspanning. Door het matte oppervlak zijn deze stenen moeilijker te reinigen van vlekken (zoals vet, olie, koffie, vingerafdrukken, etc.). Vlekken zijn ook duidelijker zichtbaar op effen oppervlakken.

Schrobben toegestaan
Het keiharde kwartsmengsel is ook niet preuts in de zorg. Zelfs het schuren van melk en glasreinigers zijn hier toegestaan. Toch moet u uw handen afhouden van te agressieve middelen zoals afvoer- en ovenreinigers of alkalische bommen (PH-waarde hoger dan 10). Bovendien hoeft u, in tegenstelling tot werkbladen gemaakt van natuursteen, niet bang te zijn voor wijn, azijn, groenten of fruit, omdat het gesloten oppervlak van kwartscomposiet geen vloeistoffen absorbeert. Mochten er toch hardnekkige vlekken optreden, dan is krachtig schuren toegestaan op hardheidsniveau 7.

Wit kwarts composiet keukenblad (kunststeen) met aanrecht. Foto: Silestone

Wit kwarts composiet keukenblad (kunststeen) met aanrecht. Foto: Silestone

Fabrikanten en merken

Waarschijnlijk het bekendste kwartscomposiet is Silestone, een merk van de Spaanse fabrikant Cosentino. Naast Silestone zijn er ook vele andere merken en fabrikanten van kwartscomposiet.

Welke fabrikanten en merken van kwartscomposiet zijn er?

Meer informatie over de individuele merken en fabrikanten

keuken met Silestone aanrechtblad (kwartscomposiet); Foto: Silestone

keuken met Silestone aanrechtblad (kwartscomposiet); Foto: Silestone

Kwartscomposiet in vergelijking met massief oppervlaktemateriaal en andere materialen

Kwartscomposiet of massief oppervlaktemateriaal?

Corian (mineraal materiaal) en Silestone (kwartscomposiet) zijn momenteel twee van de meest populaire materialen voor werkbladen. Maar wat is het verschil tussen de twee materialen en welke is geschikt voor jouw keuken?Hè?  Silestone is geclassificeerd als meer “natuurlijk” dan Corian, omdat het percentage natuurlijke ingrediënten veel hoger is. Maar Corian is niet poreus. Dit betekent dat er geen vloeistoffen worden opgenomen en dus vlekken en verkleuringen geen kans krijgen.

Lees ook:   Family Hub 2.0 – de slimme koelkast van Samsung. Is dit de toekomst?

Meer informatie over de eigenschappen van Corian &Silestone

Silestone, Dekton en Granite in vergelijking

Dekton is een uitgekiende combinatie van glas, keramiek en kwarts. Het materiaal wordt gemaakt van de grondstoffen die ook worden gebruikt voor de productie van glas, porselein en kwartsoppervlakken. Kortom, kwartscomposiet en dekton zijn zogenaamde kunststenen, terwijl granieten werkbladen zijn gemaakt van natuursteen. Welk materiaal nu beter geschikt is als werkblad, verduidelijken we in dit artikel:

Aanrechtvergelijking: Wat is beter? Dekton, graniet of silestone?

Wit kookeiland gemaakt van kwartscomposiet (kunststeen) met marmo-effect. Foto: Silestone

Wit kookeiland gemaakt van kwartscomposiet (kunststeen) met marmo-effect. Foto: Silestone

Onze tips

  • Pas op!
    Bij hoge warmte-effecten boven de 150° kan het bindmiddel acrylaat verkleuring in het kwartscomposiet veroorzaken. Een pot kokend water wordt al snel 300° heet! Plaats daarom nooit potten direct op je kwartscomposiet aanrechtblad.
  • Bescherm uw messen
    Kwarts is harder dan metaal, dus het is des te verleidelijker om direct op de plaat te snijden. Een of twee keer geen probleem – maar het mag geen routine worden. Zodat je je gereedschap niet dag na dag opnieuw hoeft te lassen, helpt de goede, oude snijplank weer. Je messen zullen je dankbaar zijn.

Omslagfoto: Silestone