Neato Botvac D4 Connected: de geïnspireerde robotstofzuiger


De Neato Botvac D4 Connected, die op de laatste IFA werd gepresenteerd, heeft veel belangstelling gewekt. Met deze nieuwe robotstofzuiger biedt de Amerikaanse fabrikant een met Wi-Fi verbonden apparaat dat systematisch in kaart brengt en navigeert. De applicatie waarmee het verbonden is, biedt talrijke functies die wij grondig zullen evalueren.
Neato Botvac D4 Connected

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Na de Neato Botvac D7 Connected – het vlaggenschip van de Californische fabrikant – te hebben getest en 5 sterren te hebben gegeven, is hier de D4 Connected, een minder duur model, dat op de markt wordt gebracht voor een prijs van 529 €. Deze Botvac D4 Connected brengt kaarten in kaart, navigeert systematisch en wordt geprogrammeerd vanuit de toepassing waaraan hij is gekoppeld. De logica van het bereik vereist dat bepaalde functionaliteiten die we op de D7 waardeerden, niet in deze versie zijn ingebouwd. De D4 laat zich echter niet uit het veld slaan en staat virtuele grenzen toe; deze “no go lines” verhinderen de robot om door bepaalde kamers te gaan. De D4 is ook compatibel met Alexa en Google Assistant, zodat hij met een eenvoudige spraakopdracht kan worden bediend.

Gebruiksgemak

Alle Neato stofzuigers hebben de kenmerkende D-vorm van het merk. De vorm is zo ontworpen dat de robotstofzuigers in de kleinste ruimten passen. Alleen de afwerkingen veranderen, afhankelijk van de positie van de robotstofzuiger binnen het bereik. De D4, bijvoorbeeld, heeft geen metalen behuizing en is in plaats daarvan bedekt met plastic met een honingraatpatroon. Wij vinden hem duurzamer en beter gemaakt dan de D3 Connected.

Met hun prominente afstandsmeter hebben Neato’s de eigenschap vrij groot te zijn, en deze D4 is geen uitzondering: hij is 10 cm hoog. Het zal ongetwijfeld moeilijk zijn om onder de laagste meubelen te komen.

Zoals nu het geval is met de hele reeks, doet deze D4 het zonder klein scherm en laat hij bijna alle bedieningselementen op de smartphone. Een reinigingscyclus starten is kinderspel (de D4 heeft maar één knop), maar als er een probleem is, gaat er een “i” (voor “info”) lampje branden in verschillende kleuren (blauw, wit, rood, groen). Dit systeem is niet het meest welsprekende voor de gebruiker, die systematisch zijn smartphone zal moeten raadplegen om te weten welke manipulatie hij moet uitvoeren: lediging van de collector, geblokkeerd apparaat, verstrikking in de borstels, enz.

Met de enige fysieke knop op het apparaat kan de gebruiker een klassieke reinigingscyclus starten (één keer drukken), een plaatselijke reiniging starten (5 seconden lang drukken) en terugkeren naar de basis (twee keer drukken).

Connectiviteit en de toepassing

De robot aansluiten op het Wi-Fi-netwerk is een fluitje van een cent. Van begin tot eind begeleidt de applicatie de gebruiker door het proces. Verbind eerst de robot met de smartphone via de Wi-Fi-instellingen van de smartphone en configureer het apparaat vervolgens met het Wi-Fi-thuisnetwerk. Niets is makkelijker.

Zoals we al zeiden toen we de D7 testten, biedt de Neato app een aantal interessante functies, zoals wekelijkse programmering, het op afstand starten van het apparaat, of toegang tot de kaarten die de robot heeft gemaakt. Na elke reinigingscyclus laat de D4 de gebruiker via een smartphone weten dat de taak is voltooid en nodigt de gebruiker uit om het reinigingsoverzicht te bekijken. Bij toegang tot het overzicht kan de gebruiker snel zien wanneer de robot is langs geweest, de oppervlakte van het gereinigde gebied en de duur van de cyclus.

We vinden de twee reinigingsstanden van het hele gamma (Eco en Turbo). Ze zijn alleen toegankelijk vanuit de applicatie. U moet echter weten dat de D4 zijn zuigkracht niet aanpast aan het te reinigen oppervlak. In feite schakelt hij niet over van de Eco naar de Turbo modus wanneer hij van een harde vloer naar een tapijt gaat.

Maar het meest opvallende kenmerk van deze versie zijn de “No Go Zones”; een functie die voorheen was voorbehouden aan het vlaggenschip van de fabrikant. Met deze functie kunt u vanuit de app virtueel bakens installeren om de toegang van de robot tot bepaalde zones te beperken. Deze virtuele bakens nemen de vorm aan van horizontale, verticale of diagonale lijnen (cirkelvormige zones kunnen niet worden getekend) en de gebruiker kan tot 30 punten in zijn woning instellen om de toegang te beperken.

De D4 verliest een aantal functies van de D7: geen Zone Cleaning (de robot maakt een specifieke kamer schoon), geen richtingsknoppen om de robot te bedienen, geen Multiple Floor Plans (de robot onthoudt tot drie verdiepingen in een huis in plaats van één) en geen Find Me. De laatste twee functies zijn aanwezig in de D6 Connected.

Onderhoud

De collector (0,7 l) heeft opnieuw de vorm van een cassette – in de lengte dus – afgesloten door een anti-allergeenfilter. Dit filter moet worden losgekoppeld om de collector te legen. Bij dagelijks gebruik kan het ledigen van de collector wat omslachtig zijn vanwege de grote opening in de wand tegenover het filter, waardoor afval kan ontsnappen als de collector tijdens het ledigen wordt gekanteld.

Bovendien betekent het verwijderen van het verlengde filter dat de handen van de gebruiker in direct contact komen met het stof. Een iets hygiënischer systeem zou op prijs zijn gesteld.

De centrale roterende borstel van de D4 Connected beslaat bijna de gehele breedte van het apparaat. Hij is gedraaid, met afwisselend rubberen bladen en borstelharen; een winnende combinatie als we mogen afgaan op de zuigprestaties (zie hieronder). Hoewel haar en borstelharen erin verstrikt kunnen raken, wordt het algemene onderhoud vereenvoudigd dankzij de kleine kam die bij het apparaat wordt geleverd. De D4 heeft geen zijborstel, wat jammer is.

Ter herinnering, de toepassing heeft een onderhoudstabblad, waar herinneringen kunnen worden geprogrammeerd, voor het legen van de collector (elke 30, 60, 90, 120 of 150 minuten), het vervangen van de borstel (elke maand, 2 maanden of 3 maanden) en het vervangen van de filter (elke 4, 5, 6, 7 of 8 maanden). Waar een model als de Roomba 980 van iRobot in real time rekening houdt met het vullen van de tank, biedt Neato alleen herinneringen, te programmeren met een zelfgekozen frequentie. Dit is een interessante hulp, maar iets minder relevant.

Navigatie systeem

Alle robotstofzuigers gebruiken een laserafstandsmeter om de kamers in kaart te brengen en methodische navigatie uit te voeren. Alvorens zijn reis te beginnen, snijdt de D4 de kamer in verschillende zones. Het duurt erg lang op het tapijt, gaat dan naar het midden van de kamer en bedekt uiteindelijk de bodem.

De dekking van de oppervlakken is perfect en precies. Natuurlijk houdt de D4 van goed werk, dus neemt hij de tijd om het goed te doen, zelfs als dat betekent dat hij verschillende keren over hetzelfde oppervlak moet gaan. Het kost geen moeite om terug te keren naar de basis om de batterij op te laden en de reiniging af te maken waar hij was gebleven.

Obstakels worden ook heel goed aangepakt. Hij gaat er meestal omheen of komt er heel dicht bij. Hij scheert de plinten, maar zonder zijborstel kan hij het stof dat zich daar nestelt, niet opzuigen.

Weinig obstakels weerstaan hem. Hij klimt over dikke tapijten, hij nadert drempels die een beetje hoog zijn, hij klimt over de poten van dwarsgeplaatste stoelen, en dat alles terwijl hij zijn wielen optilt. Hij ontwijkt handig elektriciteitskabels, maar hij ziet gordijnen aan voor muren en gaat er niet onderdoor. Jammer. Hij kan onder hoge meubelen van meer dan 10 cm door, maar omdat hij de hoogte ervan niet kent, neemt hij het risico dat hij ze confronteert om eronder te stofzuigen.

Stofzuigen

In onze tests presteerde de Neato D4 Connected verbazend goed op dik tapijt. In de Eco-modus recupereerde de robot 90% van het afval in 8 minuten en in de Turbo-modus 85% van het materiaal in 8 minuten en 10 seconden. De Turbo-stand is hier misschien niet doeltreffend, maar de prestaties van deze machine op dit moeilijke oppervlak zijn prijzenswaardig. Het is ook vermeldenswaard dat de robot tijd (veel tijd) besteedt aan het schoonmaken van onze testruimte. Hij doet het in 8 minuten, terwijl de Miele Scout RX2 Home Vision het in ongeveer 3 minuten doet (om hetzelfde gebied te bestrijken).

Op fijn tapijt had de D4 meer tijd nodig om het oppervlak schoon te maken: 8 min 40 sec in de Eco-modus om al het afval op te halen en 9 min 40 sec in de Turbo-modus om 99% van het materiaal terug te winnen. Nogmaals, wij danken de laatste wijze voor zijn volledige nutteloosheid.

Op harde vloeren tenslotte behaalden we een resultaat van 98% van het afval in de Eco-modus in 9 min 37 s en 95% van het vuil in de Turbo-modus in 9 min 40 s.

De D4 kan bekritiseerd worden omdat hij niet snel genoeg is, maar waarom zou je? Het reinigt met grote zorg en uiteindelijk is dat wat je wilt dat het in de eerste plaats doet. En als er verschillen zijn in de resultaten tussen de D4 en de D7 (in het voordeel van de D4) op zuigprestaties, is dit zeer zeker te wijten aan de zijborstel, die niet hetzelfde was toen we de D7 in maart 2018 testten en nu vergelijkbaar is op de D4, D6 en D7. De D7 zal opnieuw moeten worden getest met deze borstel nu aan boord van de hele reeks.

Geluid

Het geluidsniveau van de D4 Connected varieert tussen 58 dB (A) en 61 dB (A), afhankelijk van de vloer en de zuigfase. Zoals u zou verwachten, heeft de keuze van de Turbo-stand geen invloed op het geluidsniveau van de machine. Verrassend genoeg is de D4 minder lawaaierig dan de eerder geteste D7, waarvan het geluidsniveau tussen 63 dB (A) en 65 dB (A) lag.

Levensduur batterij

Neato claimt een batterijduur van 75 minuten voor de D4. In de Eco-modus raakte deze robotstofzuiger na 65 minuten activiteit uitgeput en in de Turbo-modus na 44 minuten reiniging. De onverwoestbare D7 ging 1,5 uur mee in Eco-modus en 1,20 uur in Turbo-modus.

Met minder dan 12% van zijn lading, weigerde hij verder te reinigen. Zelfs als je een cyclus handmatig forceert, moet hij terugkeren naar de basis. In een automatische cyclus keert de D4 Connected spontaan terug naar zijn basis en gaat verder met reinigen waar hij was gebleven. Ten slotte duurt het ongeveer 2 uur en 20 minuten om de batterij volledig op te laden.

In de doos
De Neato Botvac D4 Connected wordt geleverd met zijn oplaadbasis, twee filters en een UK-stekker. Er is geen afstandsbediening: alles gebeurt via het scherm van de smartphone. Het is ook vanaf de mobiele telefoon van de gebruiker dat de Neato zijn updates uitvoert. Wij stellen het op prijs dat het toestel een li-ion batterij heeft, die duurzamer is dan een NiMH batterij.

Productspecificaties

 • Model: 945-0317
 • Kleur: Zwart
 • Geluidsniveau: 59 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,7 liter
 • Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
 • Bedrijfstijd: Maximaal 75 minuten
 • Oplaadtijd: 120 minuten
 • Voedingstype: Accu
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 19 V
 • Vermogen: 0 Watt
 • Vorm: Driehoek
 • Gewicht: 6,5 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Laser
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: IFTTT | Google Assistant | Alexa Amazon
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Nee
 • Verpakkingsinhoud: Neato Botvac D4 Connected robotstofzuiger, Laadstation en netsnoer, Comboborstel, High-performance filter geïnstalleerd, Snelstartgids
 • EAN: 0810841013127
 • Artikelnummer: 245486
 • Product gewicht: 3340 gram
 • Gewicht verpakking: 6497 gram
 • Afmetingen verpakking: 57,2 x 40,9 x 14,8 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 10 x 32,1 x 33,5 cm
 • Verpakkingsinhoud: Neato Botvac D4 Connected robotstofzuiger, Laadstation en netsnoer, Comboborstel, High-performance filter geïnstalleerd, Snelstartgids
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Producttaal: Geen taal
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Universeel
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Verkeerd gebruik
 • Verpakkingstaal: Engels
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Nee
 • Wifi vereist: Nee
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Introductiejaar: 2019
 • Introductiemaand: April
 • Ondersteuning met updates: Minimaal 36 maanden na introductiedatum
 • Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren
 • Airwatts: 47
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Met meerdere apparaten, bekijk details in de productinformatie
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 1.5 cm
 • Type gebiedsafbakening: Virtuele muur
 • Categorieën: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
 • Merk: Neato
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Handige opties: Maakt hoekjes schoon, Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Voordelen

 • Laserafstandsmeter met hoge nauwkeurigheid.
 • Volledig in kaart brengen.
 • Reinigingscyclus geschiedenis.
 • Goed obstakel management in een huiselijke omgeving.
 • Zeer goede zuigkracht op alle oppervlakken.
 • Handige “No Go Zones” functie.

Nadelen

 • Past niet onder sommige meubels (10 cm nodig om te passen).
 • Turbo stand niet erg bruikbaar.
 • Slecht ontworpen collector.

NEATO D4 Robotstofzuiger aangesloten BOTVAC D402

Conclusie

De Botvac D4 Connected is een robotstofzuiger die veel goede punten scoort. Hij is nauwkeurig dankzij zijn afstandsmeter en biedt een goede dekking van de ruimte die hij methodisch bestrijkt. De D4 is zacht voor zijn frame en als hij veel tijd op een oppervlak doorbrengt, maakt hij het zorgvuldig schoon. Hij kan snel leeglopen op alle soorten vloeren, maar dat is geen probleem zolang hij zijn autonomie en opladen optimaliseert. De toepassing, waarvan de functies vrij eenvoudig zijn, heeft echter de verdienste dat zij een systeem van virtuele bakens voorstelt (tot nu toe voorbehouden aan de topmodellen). Deze versie is betaalbaarder dan de D7, maar heeft minder mogelijkheden.

Recent Posts